Sprememba za radeško godbo na pihala (PORP) v letu njihovega praznovanjaKulturno društvo Pihalni orkester radeških papirničarjev letos obeležuje 110. obletnico obstoja in delovanja. Začetki organiziranega delovanja godbe na pihala v Radečah namreč segajo v leto 1910. V letu 1978 je orkester proslavil svojo 65-letnico in se preimenoval v Pihalni orkester radeških papirničarjev – PORP in v okviru praznovanja razvil tudi svoj prapor. Pogosto nastopajo skupaj z radeškimi mažoretami, v letu, ko slavijo in bodo prejeli visoko občinsko priznanje, pa je pregled nad njihovim delom strnjen skozi pogovor z njihovo prvo damo, predsednico društva Marjetko Lipec.

V orkestru je trenutno okrog 25 članov vseh generacij, med katerimi sicer prevladujejo tisti med 40. in 45. letom starosti. Med starejšimi aktivnimi so Marjan Krohne, Silvo Sotlar, Ivan Kašić.

Njihov daleč najbolj prepoznaven in obiskan je tradicionalni božično-novoletni koncert, ko medse povabijo tudi člane, ki so bili bolj aktivni v preteklosti ter člane, ki so se kalili tudi v njihovih vrstah in danes ustvarjajo intenzivneje drugje (denimo nekdanji dirigenti Matic Titovšek, Franci Kosem, Boštjan Župevc, Jože Rus). Edina ženska v vlogi dirigentke je bila med letoma 2017 in 2021 v KD PORP Antonija Germ.

 

Nastopi, ki jih spremljajo že vrsto let

Kje člane Kulturnega društva Pihalni orkester radeških papirničarjev zagotovo zasledimo?

Na prireditvah, na katerih vsako leto znova nastopajo in v sodelovanju z drugimi sodelujočimi v kulturnih programih oblikujejo utrip kraja.

Če vzamemo pod drobnogled kar dogodke, ki si sledijo en za drugim, so to: pustna povorka, prvomajska budnica, splavarjenje, slavnostna seja radeškega občinskega sveta, žalna slovesnost pred 1. novembrom in piko na v decembru se božično-novoletni koncert.

Sogovornica Marjetka Lipec, ki KD PORP v vlogi predsednice vodi od leta 2016, pove, da se vseh nastopov tako na območju domače občine kot tudi izven nje, zvrsti vsako leto kar okrog dvajset. 

 

Povezovanje, sodelovanje, sloga - v njih je moč!

Po njihovem zadnjem obisku (2019) v tamkajšnji regiji, so znova okrepili vezi s prekmurskimi prijatelji. Prav tako nameravajo tudi ponovno obuditi že vzpostavljene povezave z mestom Koprivnica, od koder sicer prihaja član PORP Ivan Kašić.

Letos so Koprivničane povabili na Splavarjenje 2023, a se zaradi obveznosti, ki so se časovno prekrivale z radeškim dogodkom, niso mogli udeležiti, »vsekakor pa se bomo ob prvi možni priložnosti spet srečali in utrdili mednarodno prijateljstvo, ki se je, roko na srce, tekom koronavirusnega obdobja, nekoliko ohladilo - s tovrstnimi izzivi se srečuje nemalo organizacij in društev, a vzdušje med glasbeniki in drugimi umetniki je vselej tako pristno, da ni strahu, da se ne bi spet povezali,« je optimistična Marjetka Lipec.

 

Mladi članici zaupali koordinacijo, na nastopih vključena vsa glasbila

Večji dogodki vsekakor terjajo bolj celovito pripravo, kot tisti, kjer radeški godbeniki »samo« nastopijo, toda in pri prvem in pri drugem dela in odgovornosti ter skrbi ne zmanjka.

Medtem ko za dogodke, ki jih organizirajo sami, organizacijske niti vleče ekipa kar nekaj ljudi, pa je vlogo neke vrste koordinatorke za manjše nastope prevzela Nea Klanšek, ki v domači »plehgodbi« igra saksofon.

Nea je zadolžena za komunikacijo in za organizacijo nastopov ter predstavlja neke vrste vezni člen med organizatorjem dogodka ter KD PORP. Potrebno je namreč zagotoviti zasedbo malodane vseh instrumentov, ki jih igrajo glasbeniki.

 

Brez, v tem primeru -srečne- trinajstice, bi šlo težko

Ob tem, ko sogovornico povprašam, katera so tista glasbila, ki nikakor ne smejo manjkati pri nastopih, da vtis, da so prav vsa enako pomembna. Kar vsa morajo biti zastopana, saj v nasprotnem zvok ni tako celovit in poln, kot za dober nastop mora biti, prizna in začne naštevati:

flavtice, flavte, trobenta, klarinet, pozavna, saksofon in bariton v sprednjem delu postavitve, pa zadaj kakšen bas, tolkala,...

»Ja, je kar potrebno priti na 12,13 nastopajočih v zasedbi,« enako močno težo poda za vse vključene instrumente oz. skupine le-teh.

Marjetka Lipec, zanimivo, ne igra nobenega instrumenta, kot bi morda pričakovali od človeka, ki je na čelu glasbenega društva. Četudi ne izhaja iz profesionalno ali institucionalno glasbene družine, pa poudari, da se je pri njih vedno prepevalo. Kadarkoli se je zaključilo posebej delo večjega obsega (tega v kmečkem okolju na obronkih sevniške občine, kjer je odraščala, seveda ni manjkalo), je druženje ob hrani in pijači ob skupni mizi vselej spremljala domača, narodna in ljudska pesem.

Predsednica KD PORP, ki je funkcijo prevzela od Tomaža Režuna, nadalje pripoveduje, da je tedaj, ko je sama prevzela vodstveno taktirko od Režuna, društvo sicer bilo v dobri kondiciji, se je pa vendarle pokazala neka težnja k določenim spremembam. Prva od teh je bila nabava novih uniform, po izvedeni investiciji pa je seveda nastopilo obdobje varčevanja. 

 

Jubilejno leto, 110-letnica tudi prelomno leto

KD PORP v letošnjem letu obeležuje svojo 110. obletnico in v znak prizadevnega dela, odličnega muziciranja in razvoja v smeri napredka, bo prejelo visoko občinsko priznanje, Zlatnik Občine Radeče. 

Božično-novoletni koncert bo tudi zato posebej slavnosten, se pa ob koncu leta, ki je skozi vse mesece 2023 praznično za radeško »plehmuzko«, obeta tudi zanimiva sprememba. Če smo bili občani ter zvesti poslušalci zadnjih vsaj 15 let vajeni, da je božično-novoletni koncert vselej potekal v zgodnjem večeru božičnega dne, se to s tem decembrom spreminja.

Praznični koncert bo namreč 23. decembra 2023. »Odločili smo se, da je nastopil čas za spremembo - teh se sicer ljudje, zlasti ko so močno zasidrane, kar težko navadimo, so pa zagotovo dobrodošle, posebno kadar na dolgi rok prinesejo kaj dobrega«.

Kot izrecno poudari Marjetka, s katero del tega prispevka opraviva ob koncu t.i. borčevske proslave na Brunku in del v njeni pisarni na Občini Radeče, kjer je zaposlena kot direktorica občinske uprave, »godbenikom nikdar ni težko nastopati in tudi tradicionalno igranje pred vselej polno športno dvorano jim ni bilo nikdar v breme, je pa po drugi strani vendarle, ne ravno odrekanje,« v iskanju pravega izraza pojasnjuje predsednica radeških godbenikov, »toda kakorkoli obrnemo, božič je vendarle božič in četudi igranje v godbi pomeni svojevrsten in izbran način preživljanja prostega časa, morda malce vseeno predstavlja neko tiho obveznost, na dan, ki je pregovorno družinski in dela prost«.

Jubilejno leto je tako prikladna priložnost, da uvedejo spremembo in datum tradicionalnega božično-novoletnega koncerta prestavijo v nov časovni okvir - zadnji konec tedna pred božičem.

Pihalni orkester radeških papirničarjev nosi ime po močni gospodarski panogi radeške doline – papirnici. Četudi je čas debelih krav, ko so podjetja izdatno (so)financirala delovanje društev, s časom minil in danes takih podpor skorajda nikjer več ni, pa se v radeški »plehmuzki« zavedajo, kje so temelji danes močnega glasbenega sestava in kdo vse je zaslužen zanje. V tem duhu tudi ime ponosno ohranjajo in čeravno zaposlenih v radeški papirnici v njihovi godbi praktično ni, z nadaljevanjem imena prepoznavne gospodarske dejavnosti to spoštovanje preteklosti odkrito izkazujejo.

 

Izzivov za prihodnost ne manjka

Leto, ki smo ga dobro polovico že dali skozi, si bodo zapomnili tudi po tem, da se je po dolgem zatišju znova začelo sodelovanje z Godbo Slovenskih železnic in se okrepilo z Glasbeno solo Laško-Radeče.

V PORP-u se žal soočajo s pomanjkanjem zainteresiranih glasbenikov, ki bi svoje veselje našli v instrumentih iz skupine trobil in pihal, ki nekako niso najbolj priljubljena in tem članstvo iz leta v leto nekoliko upada, ocenjuje predsednica »PORP-ovcev » Marjetka.

»Izredno si želimo novih članov in ni nujno, da so to le otroci, povabilo velja za vse, ki imajo veselje do te zvrsti glasbe. Z Glasbeno šolo Laško - Radeče pa smo se tudi dogovorili, da KD PORP subvencionira vpise na programu »trobila«, kar vključuje subvencijo nauka o glasbi, izposojo inštrumenta in poučevanje inštrumentov: trobenta, pozavna, bariton, tuba, rog,» doda sogovornica. 

In kaj je tisto, kar člane pihalnega orkestra radeških papirničarjev žene naprej, daje največje zadovoljstvo?

Odgovor je preprost. Pozna in začuti ga vsakdo, ki svoj čas in trud vlaga v delo v prostovoljnih organizacijah. Podobno pove tudi Marjetka Lipec: »Vsi delamo vse prostovoljno, delamo za vzpostavitev ravnovesja v lokalni skupnosti in v luči ustvarjanja dobrega vzdušja.

Ničesar namreč ne delamo zase, pač pa gre za to, da izvedemo nekaj dobrega, kvalitetnega in zanimivega za občane, za občinstvo, za poslušalce.

Vsakdo, ki doda nek košček, pa naj bo še tako na videz majhen, v zgodbo PORP-a, pa v zameno prejme nek poseben občutek, dober občutek.

To je nekaj, kar daje potrditev, da se kot glasbeniki in kot društvo, ki nas povezuje, gibljemo v pravo smer.

To nam dajejo jasno vedeti številne pohvale ter dejstvo, da nemalo ljudi pristopi k meni kot predsednici, k samim godbenikom in k dirigentu in izrazi iskreno, odkrito navdušenje nad izvedenim.«

 

Zlatnik Občine Radeče bo Kulturno društvo Pihalni orkester radeških papirničarjev (zanj predsednica Marjetka Lipec)

prejelo na slavnostni seji 8. septembra 2023 ob 19. uri v Domu kulture Radeče.

Preberite še več člankov - Kultura

VABILO: Praznični koncert ob 110-letnici v sveže prenovljeni Športni dvorani Radeče

Z decembrom se je za člane Kulturnega društva Pihalni orkester radeških papirničarjev začelo aktivno pripravljanje na njihov daleč najbolj prepoznaven tradicionalni božično-novoletni koncert, ko...

Gledališko društvo Radeče vabi na dan odprtih vrat

Vse ljubitelje odrskih desk in dramskega udejstvovanja Gledališko društvo Radeče vabi na njihovo tradicionalno prireditev, ki je zajeta v "Program prireditev v mesecu decembru 2023 Občine Radeče". V...

Učenci so se s koncertom poklonili Čajkovskemu

Ob 130. obletnici smrti Petra Iljiča Čajkovskega je v Domu kulture Radeče 8. novembra potekal priložnostni dogodek mladih ljubiteljev glasbe in njihovih mentorjev - učiteljev: učenci klavirja...

SiBRASS nastopil na Medeninastem koncertu 2023

Letošnji "Medeninasti koncert" je v Radeče, natančneje v cerkev sv. Petra, privabil trobilni kvintet SiBRASS, ki se je predstavil z razgibanim programom, skozi katerega so poslušalci lahko slišali...

Radeško gledališče vabi na Čaj za dve

Spoštovani gledalci in gledalke, Gledališko društvo Radeče vljudno vabi na drugo abonmajsko predstavo aktualne sezone 2023/2024. V ponedeljek, 23.oktobra si bo ob 19.00 mogoče ogledati komedijo...

Zmaji navdušili z Malo čarovnico, ki ni mogla biti zlobna

Po tem, ko so decembra 2018 v sklopu otroških iger Zverrinice uprizorile Bi se gnetli na tej metli , je Gledališko društvo Radeče pripravilo novo premiero v izvedbi otroške skupine Zmaji . Pod...

Žaba gleda&išče na mednarodnem festivalu v Vodicah

Pretekli konec tedna se je ekipa Prosvetnega društva Vrhovo (Žaba gleda&išče) s predstavo Izpoved mazohista udeležila 17. mednarodnega gledališkega festivala v Vodicah. Tja jih je napotil Javni...

VABILO na premiero nove otroške predstave

Iz Gledališkega društva Radeče sporočajo, da jim je v veliko čast in ponos, da lahko povabijo na premiero otroške predstave Mala čarovnica, ki ni mogla biti zlobna. Na odru radeškega doma kulture se...

Rekordno obiskana kolonija, slikarska dela že na ogled

V ponedeljek je Društvo ljubiteljev likovne umetnosti na ogled postavilo novo razstavo "Pogled skozi naša okna", ki je nadomestilo dotedanjo "Ob Savi" - novi izdelki na slikarskih platnih, ki so na...

Sprememba za radeško godbo na pihala (PORP) v letu njihovega praznovanja

Sprememba za radeško godbo na pihala (PORP) v letu njihovega praznovanja Kulturno društvo Pihalni orkester radeških papirničarjev letos obeležuje 110. obletnico obstoja in delovanja. Začetki...

Slikarji ustvarjali ob Savi, na ogled je razstava Naši kraji ob Savi

V Knjižnici Radeče so na ogled dela, ki so jih ustvarili domači likovniki in tisti, ki so v Radeče prišli v goste v času "Splavarjenja 2023", ko je potekala slikarska kolonija. Slike, ki jih je bilo...

Od jutri pa do konca tedna - Sonc festival

Tudi v letošnjem zgodnjem poletju. natančneje na prehodu iz junija v julij, bo potekal Sonc festival - mednarodni festival komorne glasbe v Sloveniji, ki ga je leta 2016 ustanovila violinistka Tanja...

479 udeležencev, med njimi Radečanka Iva Rainer izjemna druga!

Na 11. natečaju Pravljice sveta 2023 (Rusija) je sodelovala deklica iz naše občine in v kategoriji "slikanje, otroci od 8 do 10 let" osvojila nepredstavljiv uspeh. Delo 10-letne Radečanke Ive Rainer...

Podelili Zlate note učencem iz radeške enote

Glasbena šola Laško-Radeče je včeraj popoldan pripravila na igrišču za šolo tradicionalno prireditev Zlata nota, s katero se poklonijo uspešnim učencem za njihov angažma. Dogodka se je udeležil tudi...

(Z)Godba smo mi: moči uspešno združile tri zasedbe s pihali, trobili in tolkali

Sinoči je Glasbena šola Laško-Radeče gostila koncert, na katerem so glavno besedo imeli instrumenti ter glasbeniki iz družine pihal, tolkal in trobil. Poleg tega, da je nastopil domači, šolski...

Godbeniki: (Z)GODBA smo mi!

V petek, 2. junija 2023, ob 18.00, na dvorišču pri PORPU (v primeru neugodnega vremena pa v športni dvorani) šolski pihalni orkester Glasbene šole Laško-Radeče in dirigent Primož Razboršek v goste...

Domače folklorno društvo bo nocoj odbrusilo v 15. pomlad

Nocoj bo Folklorno društvo Brusači Radeče izvedlo prireditev, ki so jo naslovili "BRUSIMO V 15. POMLAD". V Domu kulture Radeče bodo tako danes ob 18. uri v poskočnih ritmih zaplesali sami, za veselo...

Odprt razpis, jutri dan odprtih vrat

Glasbena šola Laško-Radeče je na svoji spletni strani objavila aktualen razpis za vpis novih kandidatov - do nedelje 21. maja 2023. Jutri, 19. maja v tej luči pripravljajo Dan odprtih vrat v...