Minuli četrtek, le nekaj dni pred koncem 80 dni trajajoče epidemije v Sloveniji, sta kronološki potek pomembnejših ukrepov, postopke pridobivanja zaščitnih sredstev in prelomne dogodke ob pojavu koronavirusa, na občinski seji v celoviti obliki predstavila Tomaž Režun, župan Občine Radeče in Tomaž Knavs, poveljnik občinskega štaba civilne zaščite.

V Radečah je letno poročilo o delu Policijske postaje Laško sinoči predstavil komandir Alan Hrapot in ob tem je župan Tomaž Režun povedal, da naj bi s prihodnjim tednom začeli s prvimi deli rekonstrukcije državne ceste Zidani Most-Radeče ter ob tem osebno nanj naslovil prošnjo, naj se naredi, kar je maksimlano možno z njihove strani, da se ublažijo posledice ali morebitne težave ob zaporah.

V razpravi je svétnik Nove Slovenije Miran Prnaver opozoril, naj ob prihajajoči zapori ob projektu rekonstrukcije ceste Zidani Most-Radeče situacija ne bo tako nemogoča, kot je bila pred kratkim ob asfaltaciji odseka Vrhovo-Sevnica, od konca Vrhovega v smeri Šmarčne.

S Prnaverjem se je skozi komentar ("Trije semaforji za polaganje asfalta na stotih metrih - pa saj to je katastrofa, saj promet ne more normalno teči, tudi če smo strpni!" je strinjal tudi podžupan Občine Radeče Janez Prešiček, ki je bil odkrito šokiran, da tri dni pred samim začetkom postavitve polovičnih zapor ni nobenih jasnih informacij, nobenih navodil ali priporočil s strani investitoorja in da so informacije različne kolikor je različnih sogovornikov v zadnjih pogovorih na to temo. Prešiček je izpostavil vprašanje, kako kontrolirati gibanje tovornjakov in izrazil bojazen, da ob neprimernem ukrepanju "ne bomo prišli do Celja do 12h". Treba je takoj odreagirati, je bil jasen.

Na lanskoletni javni predstavitvi projekta je bilo rečeno, da bo tranzitni promet prepovedan, na kar je Tomaž Režun odgovoril, da se za dostavna vozila dostop ne bo omejeval, področje tranzitnega prometa pa je zgodba zase. Prvič v vlogi svétnice se je oglasila tudi Breda Šuligoj, ki se v službo pogosto vozi preko Podkuma in pravi, da se tudi na tej cesti, ki je sicer bila pred kratkim celovito infrastukturo posodobljena, znajdejo tovornjaki vlačilci, ki nikakor ne sodijo na konkretno to cesto, za katero pa se lahko kar potihem pričakuje, da bo uporabljena kot alternativa ob napovedanih polovičnih zaporah. Predlagala je, da se že v Celju in na drugi strani v Krškem začne tovornjake izločati iz prometa. Prometni znaki sicer so, a se v veliki meri niti ne upoštevajo.

Komandir Hrapot je odgovoril, da nadzora nikakor ne opuščajo, nasprotno - se izvaja, vendar pa tudi če voznika tovornjaka oglobijo denimo enkrat mesečno, se mu še vedno splača vozit, tudi če zavedno v prekršku. "Je pa ta problematika neurejena po vsej državi," je potolažil, da kršitve nikakor niso samo ali izstopajoče na našem območju.

Svoj komentar je izrazil tudi Zoran Čulk, ki meni, da bi bilo prav, da tranzitni promet poteka iz smeri Zagreba najdlje do Sevnice in Radeč, dalje do Laškega in Celja pa ne ter seveda obratno. "Skozi Zidani Most ne sme iti noben tovornjak in temu se pravi STOP TRANZIT", je povedal svétnik, ki tudi preživi veliko časa na cesti, v sklepnem delu razprave pa se oglasil še Peter Mlakar, ki daje v razmislek, naj se dostave opravljajo samo v zgodnjih jutranjih in poznih večernih urah tekom rekonstrukcije.

 

 

 

Medtem, ko je po državi razsajal koronavirus, se je ob vključenosti v delo občinskega štaba civilne zaščite KTRC lotil tudi prepotrebnih del na radeškem bazenu pred novo plavalno sezono. Priljubljena točka poletnega časa nad radeško papirnico bo kmalu napolnila 65 let in zob časa terja določena tako sprotna manjša kot tudi obdobna večja dela na območju Bazena Radeče, ki po normativih lahko sprejme do 250 kopalcev.

V zadnjih nekaj tednih so bila tako izvedena dela, s katerimi so poskrbeli za zaščito glavne školjke, opravljeno je bilo fugiranje med ploščicami in izvedena menjava glavne cevi in ogrevalnega sistema, kar so po besedah direktorice KTRC Radeče Dubravke Kalin "le" nekatera izmed številnih vzdrževalnih in obnovitvenih del.

Bazen je posebnost ne le v lokalnem pač pa v slovenskem prostoru, saj je izgradnja po zamisli arhitekta Franca Cacka leta 1956 prejšnjega stoletja presenetila že s samo umestitvijo v gričevnat, malce odmaknjen del iz centra mesta, v končni podobi pa še z dopolnitvijo Jute Krulc s krajinsko arhitekturo.


Se bomo to poletje lahko osvežili na bazenu?

Na vprašanje voditeljice 392. oddaje Utrinki iz Radeč Renate Žnidar, kdaj bo bazen odprt, Kalinova odgovarja: "Pravzaprav vsi zremo proti Ljubljani, mismo namreč zelo vpeti v dinamiko dogajanja znotraj Združenja športnih centrov, ki je neprestano v kontaktu z vlado in Nacionalnim inštitutom za janvo zdravje. in kolikor je znano, se ravno pripravljajo navodila. Ta so za plavalni tekmovalni šport so že bila izdana, s tem da so vključena tudi priporočlila ki jih mi v rekreativni panogi niti slučajno ne moremo zagotavljati."

Če bodo držale obljube, ki se pripravljajo na Ministrstvu za gospodarstvo, razvoj in tehnologijo, tudi seveda v sodelovanju ZNIJZ, naj bi se vsa turistična dejavnost pognala s 1. junijem in to velja tudi za bazene, je optimistična Dubravka Kalin, ki še dodaja: "Pričakujemo, da bomo tudi upravljavci Bazen Radeče vključemni v ta paket, sicer pa tudi po našem internem urniku načrtujemo odprtje bazena okrog 20. junija oziroma ob zaključku šole in do takrat bo bazen zagotovo nared."

Eden izmed osmih odborov in komisij Občine Radeče je Svet za preventivo in vzgojo v cestnem prometu Občine Radeče. Delovanje tega delovnega organa predvideva in omogoča  Javna agencija Republike Slovenije za varnost prometa, preko letnega plana aktivnosti in utečenih (že tradicionalnih) akcij, najpomembnejši učinek pa je v dejstvu, da hujših prometnih nesreč ali resnejših poškodb na območju Radeč - tudi zahvaljujoč preventivnemu delovanju - ni.

Toda sam organ ima bolj formalno, normativno obliko, predvsem prostovoljci pa so tisti, ki začrtanim ciljem dajejo pravi pomen.

Tu ne gre spregledati dobrega in plodnega sodelovanja z ZŠAM Radeče in AMD Radeče, Društvom upokojencev Radeče, radeško osnovno šolo in vrtcem ter Policijo in Medobčinskim inšpektoratom (redarji), poudarja predsednik SPV Občine Radeče, Franc (Brane) Zorec.

Mimoidoči in mimovozeči občani seveda nikakor ne moremo spregledati prostvoljcev v živo rumenih odsevnikih, ki na treh točkah v bližini šole opravljajo varovanje otrok pri prehodih za pešče, jih obenem na kaj opozorijo in o čem tudi kratko podučijo.

S preko 350 opravljenimi urami prostovoljnega dela so prisotni po vsaki daljši odsotnosti otrok iz šole - deset dni po poletnih počitnicah in po dva dni po "krompirjevih" (jesenskih), po božičnih in po prvomajskih počitnicah. Tudi pretekli teden, ko so učenci prvega triletja znova šli v šolo, so bili navzoči. To dobro prakso v duhu preventive je na eni zmed preteklih občinskih sej že izpostavila s pohvalo svetnica Zveze za napredek Radeč Urška Renko.

Člani SPV Občine Radeče so sicer poleg predsedujočega Zorca še Danijel Hiter, Damjan Trežebnik, Jožef Hiršelj, Alojz Kmetič, Rado Ribič, Roman Titovšek, Ludvik Kos, Franc Titovšek in od preteklega četrtka - kot so potrdili na 2. dopisni seji občinski svetniki - še Ambrož Karlovšek.

Darila in tekmovanja - korak k varnosti

Prostovoljci tekom celega leta seznanjajo ciljne skupine o preventivnem ravnanju s promocijskih materialom, kakršni so plakati, letaki in brošure, katere zagotovi Javna agencija RS za varnost prometa, pa tudi odsevni trakovi  spadajo mednje in značilne živorumene rutice prvo- in drugošolcev. Tudi v radeški šoli se vključujejo, saj so navzoči ob opravljanju kolesarskih izpitov, učence pa spodbujajo k aktivnem sodelovanju na medobčinskem in državnem tekmovanju Kaj veš o prometu?

Tudi ko kakšna veja ali grmovje zastira jasen pogled na cestišče ali pločnike, SPV in/ali prostovoljci, ki v skupnem cilju zagotovoitve varnosti v cestnem prometu, na to prijazno opozorijo občane oz. pristojne službe, kar znova potrjuje dobro znani rek, ki so ga poznali že naši pradedje: "Najboljša kurativa je preventiva".

 

Preberite še več člankov - Javni zavodi

Pod črto: epidemija v Radečah

Minuli četrtek, le nekaj dni pred koncem 80 dni trajajoče epidemije v Sloveniji, sta kronološki potek pomembnejših ukrepov, postopke pridobivanja zaščitnih sredstev in prelomne dogodke ob pojavu...

Denarna nagrada KTRC-ju za delo na projektih

Proti koncu dnevnega reda včerajšnje 9. redne seje Občinskega sveta Občine Radeče je tekla beseda o projektih, v katere je tesno vpet "podaljšek Občine" - KTRC Radeče, bodisi kot izvajalec,...

Prešiček šokiran: tri dni pred zaporo še vse "v zraku"

V Radečah je letno poročilo o delu Policijske postaje Laško sinoči predstavil komandir Alan Hrapot in ob tem je župan Tomaž Režun povedal, da naj bi s prihodnjim tednom začeli s prvimi deli...

Na Bazenu Radeče že nekaj časa pošteno delajo

Medtem, ko je po državi razsajal koronavirus, se je ob vključenosti v delo občinskega štaba civilne zaščite KTRC lotil tudi prepotrebnih del na radeškem bazenu pred novo plavalno sezono....

"Najboljša kurativa je preventiva!" - SPV Občine Radeče

Eden izmed osmih odborov in komisij Občine Radeče je Svet za preventivo in vzgojo v cestnem prometu Občine Radeče. Delovanje tega delovnega organa predvideva in omogoča Javna agencija Republike...

2. prvi šolski dan zaključilo okroglih 100 učencev

V OŠ Marjana Nemca Radeče so, kot v ostalih slovenskih šolah, znova sedli v šolske klopi učenci prvega triletja tako matične šole kot tudi svibenske podružnice. V šolo so prišli trije otroci manj...

S četrtkom zagnali tudi zobozdravstvene storitve

Spet so začeli delati tudi zobozdravniki, ki storitve lahko opravljajo le pri zdravih pacientih. V Radečah sta s četrtkom zagnala svoje zobozdravstvene usluge Sonja Mušinović , dr.dent.med v...

Vrača se 97% učencev prvega triletja

S ponedeljkom se bodo poleg vnovičnega odprtja vseh vrtcev v državi, odprla tudi vrata osnovnih šol za učence od prvega do tretjega razreda, osnovnih šole s prilagojenim programom, srednjih šole za...

Od danes odprta še ena izmed ambulant Zdravstvenega doma Radeče

V Zdravstvenem domu Radeče se z današnjim dnem znova omogoča lažji dostop za reševanje zdravstvenih tegob najmlajših - svoja vrata namreč odpira specialistična šolska ambulanta. V otroškem...

Vrtec Radeče: ob izzivih odprtja smo se dobro zorganizirali

Prva poteza strokovnih delavcv Vrtca Radeče ob informaciji, da se s ponedeljkom znova odpirajo vrata za predšolske otroke, je bila vzpostavitev stika z vsemi starši, ti pa so jim sporočili potrebo...

Odprli prvih nekaj ambulant v Zdravstvenem domu Radeče

Z včerajšnjim dnem so se tudi v radeškem zdravstvenem domu začele sproščati omejitve glede dela ambulant - odslej so po zatišju od 12. marca znova na voljo ambulante družinske medicine, pediatrična...

V prvi fazi vračilo in prevzem knjig

Kot je že proti koncu preteklega tedna napovedala Knjižnica Laško, so za člane in za vse ostale ljubitelje pisane besede, skupaj s prvo fazo odpiranja knjižnic pripravili prilagojen delovni čas za...

Glasbena šola Laško-Radeče vabi k vpisu nove učence

V času ukrepov proti koronavirusu je radeška glasbena izobraževalna ustanova, ki deluje na dveh lokacijah (še v Laškem) prikrajšana za mnoge aktivnosti, s katerimi običajno promovirajo dejavnost...

Občina že sprejema predloge, komu podeliti občinska priznanja

Občina Radeče je pred dobrim tednom dni na krajevno običajen način objavila javni razpis. Ob občinskem prazniku v septembru se namreč že vrsto let podeljujejo priznanja različnih vrst, vse od...

Parkirišče Zdravstvenega doma Radeče bo kmalu gradbišče

Zdravstveni dom Radeče je v marcu letošnjega leta pričel postopek javnega naročila za izbiro izvajalca del za rekonstrukcijo parkirišča in prenovo vhoda z nadstreškom v objekt ZD Radeče. Projektno...

S prvim majskim ponedeljkom spet v knjižnico!

Da se danes lahko znova odprejo vrata knjižnic po Sloveniji, so tudi v Knjižnici Radeče, ki je enota Knjižnice Laško, izvedeli šele včeraj zvečer iz medijev. Zato je razumljivo, da na vrat na nos,...

Dobro obiskan prvi sobotni korona-tržni dan

Prvi tržni dan v aprilu je bil v Radečah še toliko bolj v duhu nestrpnega pričakovanja, ker domače dobrote od razglasitve epidemije niso bilo več na voljo na radeški tržnici, pač pa le pri...

V soboto spet po domače dobrote na radeško tržnico

Rahljanje ukrepov posebej razveseljuje tudi ljubitelje hrane, ki je pridelana v lokalnem okolju in jo ponudijo na stojnicah v Starograjski ulici. Ta konec tedna zato najbrž že marsikdo že komaj...