S tremi člani močno radeško obarvane zasedbe The Homegrowns smo se srečali že v zadnjem delu preteklega leta. Kako so se predali glasbi, kaj jih je povezalo in na kakšen način so se našli v povsem svoji zgodbi, so ob čaju pripovedovali Rok Železnik, Andrej Barachini in Anja Novak.

Na domačih tleh so nastopili prvič s samostojnim koncertom, kjer so se sploh prvič na kupu dobili vsi člani benda (prej so vadili v manjših skupinah) na domačiji Chrisa Millerja na Počakovem,

v lanskem letu pa jih je imela radeška publika in tudi tista od drugod priložnost slišati na Splavarjenju 2023, kjer so igrali in peli kot predskupina Tabu-jev. Svojevrsten pečat so pridali še na prireditvi Turističnega društva Radeče “Šefi kuhajo” - na ploščadi pred Knjižnico Radeče v septembru 2023.

In kdo so The Homegrowns?

Poleg treh članov iz Radeč, ostali živijo in delujejo v Sevnici, Hrastniku, Trbovljah in Borovnici. In ker Radeški utrip seveda poudarek daje na delovanju znotraj občine Radeče, bo beseda v nadaljevanju tekla o Anji (vokalistka), Andreju (bas kitarist) in Roku (klaviaturist), ki pravzaprav predstavljajo “srce” banda, katerega zvrst je slovenski ska in reagge. Jamajški ritmi torej.

Sicer se s preostalimi člani zasedbe srečujejo na vajah enkrat tedensko v Trbovljah, pred koncerti pa so srečanja bolj delovno intenzivna (2-3 tedenska).

Priti skupaj ob nekem dogovorjenem času je poseben izziv, ki ga predstavlja že njihova razpršenost z vidika kraja bivanja, vsak izmed njih pa je ob delovanju v The Homegrowns aktiven tudi izven - v raznih orkestrih in drugih zasedbah.

Radeški del skupine The Homegrowns

Andrej Barachini je po izobrazbi elektronik, natančneje načrtovalec analognih vezij v čipih, Anja in Rok pa sta poklicno v sorodnih vodah - predšolski vzgoji.

Andrej je glasbeno pot začel s klasično kitaro pri mentorju Iztoku Grahku, kasneje pa se je vpisal tudi na tolkala (na bobnih ga je mentoriral Sebastjan Snoj) - in na njih sodeloval v mladinskem pihalnem orkestru.

Sledilo je obdobje premora, ki ga je v srednji šoli pretrgala predaja bratove električne kitare, s katero je spet vstopil v svet glasbe. V Celju ga je pri ustvarjanju vodil Boštjan Leben.

“Povsem impulzivno sem kupil saksofon. Na poti domov z njem sem srečal kolega, ki me je povabil v radeški pihalni orkester (PORP). Tam sem presedlal na vlogo basista, predvsem pa spoznal Roka in se skozi skupno igro po vajah počasi privajal na jamajško glasbo. Preden sem si lahko premislil, sem že stal z njem na odru in tako postal član The Homegrowns,” je povedal Andrej.

Rok Železnik velja za neke vrste gonilno silo The Homegrowns, ki so si ime nadeli po tem, da jih druži dejstvo - poleg ljubezni do glasbe in ustvarjanja seveda, da so zlasti Radečani Anja, Rok in Andrej - da so bili vzgojeni doma, v radeškem okolju, kjer so preživeli otroštvo in mladost ter se domov, ne glede na to, kam jih je peljala življenja pot, vedno vztrajno vračali.

Na saksofonu je bilo moč Roka (po poklicu vzgojitelja predšolskih otrok) pogosto videti v družbi njegovih glasbenih prijateljev iz Pihalnega orkestra radeških papirničarjev. V začetnih letih osnovne šole je sicer tekom šolanja v glasbeni šoli igral klarinet. “Večkrat smo šli dol “v plac” in igrali kar nam je bilo všeč - Andrej, Domen Ocvirk in jaz,” opisuje prva srečanja v duhu glasbe sogovornik Rok, ki poudari, da je želja po bendu bila prisotna že od razpada skupine Zion Park/The Skatolics.

Anja Novak, ki je vsej Sloveniji postala po izvedbi legendarne “Me and my Bobby McGee” ob spremljavi Josipa iz Slavonije na semedelski promenadi novembra 2021, se z glasbo ukvarja že od malih nog.

Začetki so se začeli z igranjem violončela v osnovni šoli, kasneje pa kot samouk dobila malo zagona še za kitaro, klavir in bobne - vse instrumente pa je vedno spremljalo petje.

Anja sicer zaključuje magistrski študij na Pedagoški fakulteti v Kopru, je certificirana Reiki zdravilka, njen glas pa daje posebno dopolnilo instrumentalnem delu skupine.

Začetki: formiranje skupine, nastopi in avtorska dela

Izvorna zasedba, ki je na nek način zametek danes vse bolj uspešenega The Homegrowns, v sestavi Rok, Anja in Andrej (na bobnih se jim je samo za ta dogodek pridružil Lovro Prešiček), je resno zagrabila po tem, ko so nastopili na dogodku Socialnega konopljinega kluba Kamnolom Radeče “Jamajška noč – Trije Levi” in sicer kot spremljevalni band trem prepoznavnim reggae ustvarjalcem (Tadiman, MC Krebl in Haris Pilton). Kot ljubitelji jamajških ritmov so prikazali radeško izvedbo reggae skladb omenjenih izvajalcev, vmes pa vpletli tudi nekaj svojih skladb.

Njihov prvi nastop v dvorani je bil decembra 2019, ko so igrali in peli Anja, Andrej na bas kitari in Rok izmenjaje na klaviaturah in saksofonu, pridružila pa sta se jim še Lovro na bobnih in Domen na klaviaturah.

S korono so zaključili delovanje v tej zasedbi, del pa jih je ostal z močno željo, ki jim je bila skupna: “Dajmo mi vse to avtorsko spravit v nek album in z našimi lastnimi skladbami začeti nastopati.”

In res so Anja, Rok in Andrej začeli povezovanje z Žanom Bregarjem, prav tako domačinom, in skupaj ob koncu leta 2020 s skupnimi močmi poskrbeli za 12 avtorskih skladb.

Nastopi so se začeli vrstiti

V zasedbi, kakršna je povečini tudi danes, so prvič javno nastopili 1. julija 2022 pri Chrisu Millerju na Počakovem, ob čemer je bila publika več kot le zadovoljna, dobro so sprejeli njihovo glasbo in to jim je dalo le potrditev, da je potrebno nadaljevati.

Kakor so meseci tekli in se nato prelili v leto 2023, so The Homegrowns nastopili še v bližnji Loki pri Zidanem Mostu, Trbovljah, Slovenj Gradcu, Zrečah, Vrhniki, Kopru in ljubljanskih Mostah.

Sporočilo reggae glasbe je širjenje miru in ljubezni.

Na festivalu “Roots in the woods 2022” na Pohorju so nastopili kot predskupina italijanske skupine Wicked Dub Division, leto zatem pa so se tja znova vrnili lani konec avgusta, kjer so nastopili kot predskupina beograjskega Del Arno Benda.

In kakor tuje skupine pridejo v Slovenijo, so tudi The Homegrowns šli preko meje in se z veseljem odzvali povabilu. Organizatorji Natural Mystic Festivala (Gornji Milanovac, Srbija) so o njih, preden so lani julija nastopili na njihovem festivalu (lani je napolnil svojo 10-letnico), zapisali: ”  V soboto 22. julija 2023 bomo gostili perspektivni reggae sestav iz Slovenije The Homegrowns, ki s svojim glasbenim opisom močno nesporno spominja na slavni jamajški band Skatalites.”

V letu 2023 je bilo za njimi okrog ducat nastopov po različnih prizoriščih v Sloveniji, posebno mesto v njihovem repertoarju nastopov pa ima nedvomno gostovanje v Solkanu - tam so lani poleti nastopili kot ogrevalni band pred ameriškimi ska legendami The Toasters, ti so na evropski turneji obeležili 42 let delovanja.

Andrej: “Dober občutek je, ko daš nekaj dobrega ven iz sebe, v družbi podobno mislečih in podobno čutečih, to je tisti užitek, ki ga prinaša naša glasba v The Homegrowns. Ko igraš pustiš vse vsakodnevne reči za odrom. Takrat  je važno le kaj daš iz sebe, ter kako to čuti publika - in pri tem si ne predstavljam boljše ekipe kot jo imam v The Homegrowns.”

Anja: "Vidim, da je poseben čar v tem, da vsak izmed nas na svoj način interpretira isto skladbo. Jaz osebno najbolj uživam, ko zaznam, da na odru dihamo kot eno, smo sproščeni in da kot celota pošiljamo to energijo v publiko, ta pa nam še večji val vrne."

Rok: "V ustvarjanje in izvajanje glasbe me vodi neka notranja motivacija, ko začutim zadovoljstvo publike in njihovo podporo, ko našo glasbo sprejmejo, to pa je tisto kar žene samo naprej.”

The Homegrowns ne mirujejo. Ustvarjajo. Nastopajo. Pišejo. Skladajo. Kombinirajo. Tako so poleg številnih nastopov, s katerim osvajajo srca ljubiteljev reggae glasbe, izdali že tri single (Mali Jovo, Prvo Šanso in Pekara DUB) ter nekaj posnetkov iz nastopov v živo.

Zadali so si cilj, da so tekom poletij čim bolj festivalsko aktivni, da delajo na novih, avtorskih skladbah in da nastopajo na lokalni ter tudi mednarodni ravni. “Zato smo tu, zato delujemo, da damo ljudem nekaj svojega,” so enotnega mnenja.

Aktualni nastopi se obetajo tudi v naši, posavski regiji:

→ 24. februarja v Mladinskem centru Krško in

 

 

 

 

 

 

 → 16. marca v Mladinskem centru Sevnica.

  

Kdaj pa bodo doma, v njim ljubim Radečam? Ekskluzivno bo objavljeno na Radeškem utripu, čim bosta potrjena datum in lokacija.

 

Preberite še več člankov - Kultura

V igri sevniškega društva tudi Radečana (Gros, Čeč)

Gledališka sekcija Društva Trg Sevnica je v četrtek zvečer na dvorišču sevniškega gradu uprizorila lastno priredbo drame Williama Shakespearea Milo za drago . Sodeč po odzivu občinstva, ki je...

Srebrno priznanje mladim radeškim Zmajem

Otroška gledališka skupina Zmaji je za odigrano predstavo Mala čarovnica, ki ni mogla biti zlobna (avtorice Marie Clare Machado) prejela srebrno priznanje na Državnem srečanju lutkovnih in otroških...

Še kikl'co prodala bom ...

S prirejenim verzom iz ljudske pesmi Še kikl’co prodala bom, za nove čevlje dala bom … je radeško folklorna skupina Brusači v sredo vabila na večer ljudskega plesa in glasbe, na katerem so bili...

Vabilo na še zadnjo abonmajsko igro v sezoni

Gledališko društvo Radeče vljudno vabi k ogledu predstave Toneta Partljiča režiserja Jaše Jamnika Goli pianist v izvedbi KUD Zarja Celje. Ta bo na radeške odrske deske postavljena kot zadnja...

20 let Društva ljubiteljev likovne umetnosti Radeče

V letošnjem letu Društvo ljubiteljev likovne umetnosti (DLLU) Radeče praznuje 20 let delovanja in do 23. maja je v razstavnem prostoru Caffe Galerie na ogled slikarska razstava članic in članov...

V knjigo strnjeno življenje rojaka Ludvika Perniška, misijonarja v Argentini

V petek, 12. aprila, je v Knjižnici Radeče Jože Potrpin predstavil knjigo o Ludviku Pernišku , ki je življenje posvetil temu, da je opravljal dela misijonarja med Indijanci. Knjiga je sestavljena iz...

Valič nasmejal Radečane v vlogi žigola

Kot je povedal v zahvali ob koncu predstave, je bil igralec Domen Valič tokrat drugič v Radečah, kjer je v torkovem večeru zabaval publiko z monokomedijo Žigolo s.p., za katero je besedilo prispeval...

Zaslužen glasbeni pedagog DEJAN JAKŠIČ prejel Gerbičevo priznanje

Nagrade in priznanja Frana Gerbiča je Zveza slovenskih glasbenih šol letos že 21-ič podelila najzaslužnejšim glasbenim pedagogom in organizatorjem za življenjsko delo ter za izjemne dosežke na...

Ob 20-letnici prirejajo razstavo slikarskih del

V letošnjem letu svoj drugi okrogli jubilej obeležuje Društvo ljubiteljev likovne umetnosti Radeče, katerega skoraj polovico časa obstoja kot predsednik vodi Ludvik (Luka) Kos . Tekom svojega...

S citrami in violino do nagrad

Od 4. do 22. marca 2024 je potekalo 53. tekmovanje mladih glasbenikov Republike Slovenije TEMSIG 2024 na glasbenih šolah v okolici Ljubljane in Zasavju ter Akademiji za glasbo v Ljubljani. Udeležili...

Barachini predstavil zbrane slike domačij in portretov

V torek 19. marca popoldan je potekala v radeški knjižnici predstavitev 82-letnega domačina Jožeta Barachinija , ki svoj čas namenja slikanju in pisanju. V pogovoru z Dorotejo Jazbec je predstavil...

Dotik z radeškim godalnim orkestrom Strunikat

V sobotnem večeru (9. marca 2024) je potekal v Domu kulture Radeče koncert članic in članov KD Godalni orkester Strunikat, ki ga vse od nastanka pred več kot desetletjem vodi prof. violine,...

S prisrčnim programom razveselili Vrhovčane

V današnjem poznem popoldnevu je v Prosvetnem domu Vrhovo potekala prireditev, s katero domači kulturni ustvarjalci že tradicionalno izkažejo pozornost svojim sokrajanom. Tokrat so za prikupno...

The Homegrowns - jamajški ritmi z radeškim jedrom

S tremi člani močno radeško obarvane zasedbe The Homegrowns smo se srečali že v zadnjem delu preteklega leta. Kako so se predali glasbi, kaj jih je povezalo in na kakšen način so se našli v povsem...

Vabljeni na ogled komedije Alfonza za predsednika

Gledališko društvo Radeče vabi gledalci in gledalke na 4. abonmajsko predstavo v sezoni 2023/2024, ki bo na odrske deske postavljena v petek, 23. februarja ob 19.00. Na ogled bo komedija Marka...

Iva Sumrak zmagala v svoji kategoriji v Srbiji

20. mednarodnega tekmovanja Davorin Jenko v Beogradu se je 11. februarja kot edina iz vrst Glasbene šole Laško-Radeče udeležila učenka Iva Sumrak , klarinet, predkategorija, in prejela prvo nagrado...

S Sentido projektom so se ponovno poklonili spominu na Tatjano

V soboto, 13. januarja 2024, je v Domu kulture Radeče potekal tradicionalni Glasbeni večer Tatjani , tokrat pod nazivom Sentido project: Samo hoditi (Solo andar) . Sentido projekt je žanrski...

VABILO: 4. abonmajska predstava

Gledališko društvo Radeče vljudno vabi k ogledu komedije Kje je Shakespeare v izvedbi Koroškega deželnega teatra iz Slovenj Gradca. Ta bo na radeške odrske deske postavljena kot 4. abonmajska...