Tradicionalni slovenski zajtrk je glavni dogodek Dneva slovenske hrane. Na radeški šoli so poleg tradicionalnega slovenskega zajtrka, ki ga sestavljajo kruh, med, maslo, mleko in jabolko, imeli v danes na jedilniku tudi slovensko nedeljsko kosilo: govejo juho s kašo, pražen krompir, govedino, hren in radič. Učenci so se na ta dan pogovorili o pomenu zajtrka, kruha, žit in žitnih izdelkov ter zdrave in lokalno pridelane hrane.
Dejavnosti z Dneva slovenske hrane so bile raznolike, od izvirno pripravljenih pogrinjkov na mizah, druženja s starejšimi, reševanja labirintov in križank na temo hrane, domače in prijetno vzdušje so v marsikateri učilnici pričarali tudi s priložnostno prižganimi svečkami.
Tudi igrače čebelice in ustvarjeni izdelki s podobo teh pridnih delavk niso manjkali, slišale so se melodije legendarne Slakove pesmi "Čebelar", otroci so se ob ogledu animacijskega posnetka tudi razgibali - skratka, dan je bil nekoliko drugačen in jim bo zaradi pestre palete dogajanja v luči poudarjanja domače, lokalno pridelane hrane, zagotovo ostal v lepem spominu.
Sodelovanje med Centrom za starejše Dobra energija in Osnovno šolo Marjana Nemca Radeče poteka že nekaj let v različnih oblikah in ob različnih priložnostih, in medtem, ko v veliki večini primerov učenci in učenke prihajajo v prostore Zdravstvenega doma na skupne aktivnosti, je bila tokrat slika obrnjena.
Iz šole so namreč prejeli povabilo in tokrat za razliko šli na obisk na grič, kjer so jih pogostili s slovenskim tradicionalnim zajtrkom
Kakor je že ustaljena navada, se tudi župan Občine Radeče Tomaž Režun na povabilo ene izmed enot OŠ Marjana Nemca Radeče udeleži pregovorno najpomembnejšega obroka v dnevu,
tretji petek novembra 2023 se je tako oglasil v prostorih Podružnične šole Svibno.
Otroci so pripravili priložnosten program in s tem poskrbeli, da je bil zajtrk še toliko bolj bogat.
Foto: arhiv OŠ Radeče, arhiv Občine Radeče, Renata Omahen