Tretji petek v novembru se obeležuje dan slovenske hrane, tudi v radeški šoli in v radeškem vrtcu. Na ta dan namreč po vsej Sloveniji poteka projekt Tradicionalni slovenski zajtrk (TSZ), ki je letos že enajsti po vrsti. Namenjen je ozaveščanju in spodbujanju rednega zajtrkovanja ter izbiranju živil iz lokalne bližine, letos pa nosi slogan »Zajtrk s sadjem – super dan!«.
Projekt Tradicionalni slovenski zajtrk se je v desetletju obstoja dobro zasidral v prakso vrtcev in osnovnih šol in tudi predstavniki radeške občinske uprave ter radeškega čebelarskega društva se tega dne že več let za "dobro jutro" okrepčajo v družbi učencev in/ali vrtčevskih otrok.
Posebej za slednje je to neke vrste poseben »praznik«, saj se nanj pripravljajo z raznimi dogodki, samo doživetje zajtrka pa nadgrajujejo z izobraževanji o pomenu lokalne hrane, zdravega načina prehranjevanja, obiščejo jih tudi lokalni čebelarji. Na ta dan osebje iz šolske kuhinje postreže tradicionalna živila zajtrka, kot so med, maslo, mleko, kruh, jabolka ali drugo sveže in suho sadje.
In iz kje iz lokalnega okolja so danes na šolskih in vrtčevskih mizah dobrote?
- bio med: Čebelarstvo Vajda (Trebnje)
- domače maslo: Kmetija Korbar (Močilno)
- mleko: Kmetija Krajnc (Brunk)
- kruh iz krušne peči: Kmetija Gnidica (Lončarjev dol)
- jabolka: Sadex (dobavljena iz Kmetije Juhart, Zg. Ložnica)