V javnem zavodu Osnovna šola Marjana Nemca Radeče so v izpolnjevanje ponudili anketo o prehrani - učencem in njihovim starše. V šolskem letu 2020/21 jo je izpolnilo 148 učencev ter 179 staršev. Pogledi in enih in drugih na enako ali zelo podobno zastavljena vprašanja so seveda različni, kažejo povzetki rezultatov, ki jih je analizirala in poskušala tudi vsebinsko čimbolj strniti šolska skupina za prehrano.
Velika večina (82%) učencev je zadovoljna s sestavo šolskih malic in kosil. Glavnina otrok se pri malici razveseli različnih vrst sadja. Od zelenjave si najbolj želijo paprike in paradižnika, ponujali pa jim bodo tudi druge vrste zelenjave, da se nanjo privadijo, prav tako nameravajo učence tudi v bodoče navajati na polnozrnat kruh, štručke in testenine.
Najraje pojedo piščančje in puranje meso, vendar bodo zaradi raznovrstnosti ponujali tudi drugo meso. Ribe imajo zelo radi, malo manj pa ribje polpete.
"Upamo, da bomo lahko večkrat ponudili oreščke, semena in suho sadje (ko ne bo korona okoliščin)," pravijo v radeški šoli - kar 70% učencev, ki je izpolnilo anketo namreč uživa oreščke, med katerimi najraje grizljajo lešnike, indijske oreščke in arašide.
Učenci bi popestrili šolsko prehrano z jedmi, ki jih imajo najraje: hrenovke, ocvrto puranje meso, čevapčiči, pečeno korenje, pašteta,…). Radi sodelujejo pri predlaganju izbora jedilnika po razredih, šola pa je odločena, da bo učence še naprej vključevala in upoštevala njihove želje, če bo to le mogoče.
Izpostaviti velja, kar je organizatorjem šolske prehrane, predvsem pa osebju v šolski kuhinji v anketi zapisal eden izmed učencev: "Hvala za prijaznost in dobro hrano."
Mnenje staršev
V anketi, kjer so na vprašanja odgovarjali starši, pa je bil zaključek analize tak: Starši so zadovoljni s sestavo šolske malice in kosila. Najbolj jim je všeč, da otrokom ponudijo mnogo raznovrstnega sadja, predlagajo pa več zelenjave in polnozrnatega kruha. To bodo v tem šolskem letu, ki se je ravno dobro začelo, tudi upoštevali. "V času korone je bilo učencem manj ugodno ponuditi zelenjavo, saj gre za manjše kose in je bilo težje zadostiti higienskim zahtevam. Takoj, ko bodo razmere dopuščale, bomo ponovno učencem ponudili solatni bife, saj učenci tako raje posegajo po različnih solatah," izpostavljajo v radeški šoli.
Starši zelo podpirajo vključenost domačih zelenjavnih juh, peciva in ribjih jedi v prehrano. Pri pripravi jedi šolsko kuhinjo spodbujajo k uporabi naravnih zelišč in ne umetnih veget, jušnih kock - v šolski kuhinji dodatkov z ojačevalci okusov sploh ne uporabljajo že več let, k temu dodaja skupina za prehrano.
Glavnina staršev se zaveda, da so šolski jedilniki skrbno zasnovani ob upoštevanju smernic zdrave prehrane in so z njimi zelo zadovoljni. Pohvalijo raznolikost šolske prehrane in pestrost jedilnikov, všeč jim je, da v zadnjem času vključujejo tudi jedi, ki jih že dolgo ni bilo na jedilniku.