Preživetje v naravi, kakor se je imenoval prvi naravoslovni dan tega šolskega leta za 6.a in 6.b, je vključevalo tudi seznanitev z danostmi, ki nam jih kot primerne za zaužitje ponuja okolje. In deseterica nasmejanih učencev in učenk je v spremstvu učitelja Simona Serneca ter v družbi ljubiteljskih gobarjev, Gregorja Bregarja in Jožeta Hiršlja (sicer upokojenega učitelja) spoznavala, katera se kako imenuje in ali je užitna.
S košaricami v rokah so pot začeli od radeške šole preko ulice Pot na jez in jo mahnili v žebniške gozdove ter pozornih oči pohajkovali po območju Močilna.
Tokrat gobanov, kot poimenujemo tudi jurčke, niso našli, so pa učenci takoj prepoznali lisičke in dežnikarico (marelo). Tekom sprehoda ni manjkalo poučnih nasvetov glede pravilnega bontona v gozdu in navodil odgovornega gobarjenj. Ter seveda zlatega pravila gobarjev: Česar ne poznamo, ne nabiramo!
Ustavili so se pri neužitnih gobah, med katerimi so bile lesna goba, griva, prašnica, širokolistna korenovka in bljuvna golobica (ta je celo strupena, na kar opozarja z rdečo barvo klobuka podobno kot rdeča mušnica).
Obstajajo pa golobice, ki so po drugi strani cenjene kot izredno okusne gobe - tako so se v njihovih košaricah znašli tudi primerki modrikaste golobice in sive golobice, med užitnimi pa tudi že omenjene lisičke in dežnikarica ter slinovka.
Nekatere gobe so pogojno užitne, kar pomeni, da so ustrezne za zaužitje LE, če so pravilno pripravljene - takšne vrste gor so pogosto v surovi obliki strupene za živali in za ljudi, če pa se dobro prekuhajo in se voda, v kateri so vrele, zavrže, in nato nadalje pripravlja kot obrok, niso nič slabše kot denimo vsem poznani jurčki ali druge vrste užitnih gob. Pogojno užitne gobe, ki so jih spoznali in primerek vsake tudi prinesli do lovske koče, so bile žveplenjača, ježek in tintnica, ki pa je užitna le, ko je še mlada.
Gobe so nato pri lovski koči razporedili na pladnje, jih opremili z lističi, na katere so napisali imena gob ter tako tudi sošolcem približali del znanja, ki so ga skozi sprehod po gozdu in travnih pridobili zahvaljujoč ljubiteljskima gobarjema.