Zagotovo ste jih že kdaj videli, ko ste se zazrli kvišku. Jadralne padalce, ki krožijo kot ptice po nebu. Svobodni in z razgledom v živo, ki ga večina vidi le na videoposnetkih. Pa ste vedeli, da imajo ponekod jadralni padalci tudi svoj pozdrav?  Glasi se Modro nebo ali Blue Sky, radeški ljubitelji jadralnega padlastva pa si sicer pred štartom zaželijo »dober polet«.

Zapis v nadaljevanju razkriva, kako so se začela športna druženja z obvezno opremo, nahrbtnikom s padalom, v radeški občini.


Pionir jadralnega padalstva v Radečah: Damijan Sonc

Pisalo se je leto 1990. Prvi, ki je na radeško območje prinesel nahrbtnik, namenjen temu, da lahko kot ptica zletiš pod nebo, je bil Damijan Sonc. »Vedel je, da je za letet, da gre za jadralno padalo, kaj več od tega pa tedaj na radeškem območju ni bilo znano. In tako so zanesenjaki samouki leta 1991 začeli izvajati prve poizkuse, najprej v Ivju, na Zorčevem travniku v Čimernem, pa tudi na primernih lokacijah v Svibnem in Vetrnem vrhu,« opiše začetke jadralnega padalstva Niko Zorec.

Kmalu za tem, ko je pionir jadralnega padalstva v Radečah Damijan Sonc prebil led, so se v jadralnem padalstvu začeli preizkušati še Tomaž Strniša, Robi Sonc in Iztok Gospodarič.

Že kmalu se je jadralnim padalcem pridružil sogovornik Niko, kar dokazuje tudi njegov dnevnik letenja, kjer so zabeležena prva jadranja po nebu iz avgusta 1991. Njegov oče Brane Zorec in Damijan Sonc sta bila sodelavca v radeški papirnici, dodatno navezo pa je predstavljal tudi radioamaterski krožek, katerega sta v OŠ Marjana Nemca Radeče vodila Sonc in Gospodarič. Navdušenja so se prelivala iz ene dejavnosti v drugo, in kaj hitro je bil tudi Niko, kot pravi, zastrupljen z adrenalinom.

V mesecu, preden je dopolnil svojih rosnih 15 let, sta mu starša v času miklavževega poklonila padalo in 8. februarja 1992 je Niko Zorec (ki si je kot najstnik želel v Mostarju obiskovati vojaško pilotsko šolo) prvič poletel s Križ, s kratkega in strmega travnatega vzletišča, ki se nahaja na nadmorski višini 745 m, nedaleč od njegovega zdajšnjega domovanja na Jelovem. »Takrat sem bil v zraku 10 minut, preden sem pristal na Jagnjenici, medtem, ko je Damijan po zraku jadral kar tri ure,« se Niko spominja svojega prvega letenja pred 28 leti.

20. septembra 1991 je trinajsterica aktivnih ljubiteljev letenja ustanovila Društvo za letenje z jadralnimi padali Kondor Radeče (prepoznavno tudi kot Paragliding klub Radeče Kondor), v okviru katerega je delovala tudi šola letenja, ki se je ukvarjala s šolanjem bodočih jadralnih padalcev.

Člani, ki so vdihnili življenje radeškemu jadralnemu padalstvu, so bili ob gonilni sili Damijanu Soncu še njegov brat, Robi Sonc ter Mirko Bervar, Boštjan Breznikar, Iztok Gospodarič, Robi Hiršel, Marjan Krohne, Miro Kumelj, Bogdan Ramovš, Jožica Robnik, Tomaž Strniša, Mitja Uhan in Igor Zakonjšek.

 

Lisca, Prnovše (Svinjski rt) in Križe

V Sloveniji je več kot 200 vzletišč in pristajališč za jadralne padalce in za zmajarje. Društvo za letenje z jadralnimi padali Kondor Radeče ima registrirana tri vzletišča (domače Prnovše in Križe ter Lisco iz sosednje, sevniške občine), kakor je zabeleženo tudi v uradni evidenci Zveze za prosto letenje Slovenije (ZPLS).

Preden pa je bila vsa potrebna dokumentacija urejena, so se jadralni padalci dogovorili z lastniki zemljišč, da so dali soglasje k temu, da na njihovih površinah ljubitelji jadranja med oblaki lahko vzletajo in pristajajo.

Na ZPLS radeški jadralni padalci tudi redno oddajajo poročila o vzdrževanju vzletišč in pristajališč, na osnovi česar se za vzdrževanje in opremo vzletišč (vetrne vreče, drogovi, obveščevalne table…) v njihovo društveno malho steče kakšen evro.

 

Po veter v padalo tudi na Primorsko in Gorenjsko

Medtem, ko je v pomladnem času za letalce Kondorja (ki so si ime nadeli po eni izmed največjih ptic, ki lahko leti) najbolj aktualna Lisca, kot rezervna izbira pa Križe, se poleti radi odpravijo v Tolmin, na Kobariški Stol in Kobalo, pa tudi na jadralski ekspediciji v Makedoniji in v Bosni so že bili.

Jadralno padalstvo ne izbira letnih časov in tako jih niti zimsko obdobje ne odvrne od kroženja po zraku, najpogosteje okrog Kovka nad Ajdovščino, priljubljen je tudi primorski Lijak in če se pomaknemo nekoliko bolj proti notranjosti države in proti Gorenjski, še Kriška gora in Krvavec.


Že 27 let vztrajajo s Paralisco!

Njihova prva javna prireditev je Paralisca, katero so kot druženje v duhu skupne prostočasne dejavnosti prvič organizirali avgusta 1992 -  še preden so kot društvo obeležili prvo leto delovanja.

 Na posavskem biseru, Lisci, vsako leto poskušajo združiti ljubitelje jadralnega padalstva in na dogodku odprtega značaja sklepajo ter ohranjajo vezi ter izmenjujejo izkušnje, in glede na to, da ParaLisca poteka neprekinjeno že vseh 27 let, jim očitno namen prireditve uspeva.


Kako pa letijo dandanes?

Z radeškega območja so dandanes aktivni jadralni letalci Robi Hiršel, Marko Kravogel, Marko Lukić, kot najstarejši s svojimi 70-imi leti Drago Potočnik, Marko Škruba, Stane Šmerc in Niko Zorec, s senovskega konca pa Rado Voglar in Aleš Vesel z Vrhnike.

Nazadnje pridruženi Kondorju so jadralni letalci Gašper Ferme, Mitja Kuzman, Matej Gošte, Uroš Jazbec in Marjan Mužan. 

V društvu je trenutno aktivnih 16 članov, od katerih pa jih 13 leti.

Kljub temu, da gre za društvo z maloštevilčnim članstvom zaradi specifike skupne interesne dejavnosti, se Društvu za letenje z jadralnimi padali Kondor Radeče, kot kaže, za zdaj še ni bati za njihovo prihodnost.

Ker je povprečna starost članov društva kar visoka, si močno želijo podmladka in bodo v svoje vrste z veseljem sprejeli nove člane, ki imajo veselje do te dejavnosti in z veseljem jim bodo pomagali z nasveti pri nabavi opreme in kje najhitreje in najugodneje opraviti potrebno šolanje.


Foto: društveni arhiv in osebni arhiv Nikolaja Zorca

Preberite še več člankov - Društva

Božiček s škratinjo tudi na Jagnjenici

Da so tudi otroci, ki jih združuje veselje do dela in druženja znotraj PGD Jagnjenica, kanček bolj veseli stopili v božično-novoletne praznike, so že 23. decembra poskrbeli tudi tamkajšnji gasilci,...

"Pridi-vzemi" obdaritev radeških gasilcev

Komisija za delo z mladino PGD Radeče je v zadnjih dveh dneh zdaj že preteklega leta pripravila obdarovanje najmlajših, ki so kot gasilski cicibani in kot gasilski pionirji/pionirke, vključeni v...

Znan dobavitelj podvozja nove cisterne

V torek je PGD Radeče na portalu E-naročanje objavilo svojo odločitev, komu bodo zaupali dobavo podvozja bodočega novega vozila, katerega nakup je predviden v prihajajočem letu.

Podtalnica vdrla v stanovanjske prostore

Močne padavine, ki so se tudi nad Radeče zgrnile v ponedeljek, so v enem izmed gospodinjstev v radeški občini povzročile tolikšno zaskrbljenost in ogroženost, da so se obrnili na intervnecijsko...

Srečanje zasavskih -tudi radeških- planincev

Tradicionalno srečanje zasavskih planincev se je odvilo v soboto 19. septembra 2020 na Kopitniku, hkrati pa se je dan posvetil še »razpršenemu« Dnevu slovenskih planincev 2020 in Dnevu Zasavske...

V skrbi za zdravje odpovedali Stanetov pohod

Stanetov pohod na Lovrenc, na katerega so bili povabljeni pohodniki to soboto, 19. septembra 2020, je organizator Prosvetno društvo Vrhovo bilo primoran odpovedati.

S planinsko fotografijo do nagrade

V zadnjih nekaj letih je popularizacija Zasavske planinske poti vse večja. Kar je razumljivo, saj si številni ljubitelji prizadevajo, da planinska obhodnica v dolžini več kot 200 km pridobi nazaj...

Predsednica vrhovškega Rdečega križa z ekipo nadaljuje z delom

Na rednem letnem zboru članov so potrdili Simono Gračnar, ki je zaupano funkcijo opravljala v mandatu 2015-2020, tudi za nadaljnje petletno obdobje. Humanitarna dejavnost, ki je v Vrhovem najbolj...

Prehodavci: povpraševanje veliko, a ne morejo sprejeti vseh rezervacij

Z Zasavsko kočo na Prehodavcih upravlja Planinsko društvo Radeče. Po tem, ko je s svojim delom v visokogorski planinski koči v vlogi oskrbnika po petnajstih letih dela zaključil Jure Brečko , vlogo...

Ribiča Zimšek in Klanšek na državno ribolovno prvenstvo

Danes bi moralo v Velenju potekati državno prvenstvo v športnem ribolovu pod okriljem Ribiške zveze Slovenije, katerga organizira Zveza za šport invalidov pri Olimpijskem komiteju Slovenije, a je...

Rešili ponesrečence in pogasili goreč avtomobil

Nad območjem ribiškega doma se je danes dopoldan valil gost, črn dim. Ogenj je namreč zajel osebno vozilo, a pred tem so gasilci PGD Radeče in PGD Sevnica uspeli iz avtomobila rešiti tri ponesrečence.

Radeška gasilska mladina sklenila šolsko leto

V prostorih gasilskega doma v Radečah je bilo v sredo veselo kot že dolgo ne. Po treh mesecih so se namreč h gasilskim vajam vrnili otroci, s katerimi smo se nazadnje družili v marcu, ko je potekal...

Tudi radeški ribiči na državno prvenstvo

Včeraj je na ribolovni trasi na Hotemežu v okviru Zveze delovnih invalidov Slovenije potekalo območno tekmovanje v ribolovu na sladkih vodah s plovcem, katerega sta uspešno izpeljala z roko v roki...

Karitas pomaga: s hrano, pri kurjavi, z zvezki in tudi v denarju

Iz poročila dela Župnijske Karitas Radeče za leto 2019 je razvidno, da so pomagali 302 posameznikom - 255 v obliki hrane, pri desetih so prebrodili stisko pri plačilu položnic ter poskrbeli za pomoč...

Ta teden dva občna zbora

Društveno življenje se je tudi v radeški občini začelo počasi prebujati, kar nakazujeta dve prihajajoči srečanji ustvarjalcev kulturnega dogajanja. Danes se bo namreč odvil občni zbor Folklornega...

Tudi radeški Institut Treelogy na Tednu gozdov 2020

Zadnji teden v mesecu maju je že 50 let posvečen slovenskim gozodovom, ki so največje bogastvo slovenskega naroda. V ta namen poteka ozaveščevalna kampanja Teden gozdov 2020 pod geslom Skrbno z...

Zastava tudi pri šolskem čebelnjaku

Na praznični dan je Čebelarsko društvo Radeče izobesilo posebno zastavo pri šolskem čebelnjaku, s čimer tudi v povezavi z mlajšo generacijo izkazujejo čast in zadovoljstvo, da učenci radeške šole...

"Začelo se je, ko sva panje s čebelami prejela v dar ob poroki"

Med okrog deset tisoč slovenskimi čebelarji je žensk sicer bistveno manj kot moških (približno 20 odstotkov), vseeno pa pomeni, da je v tej svojevrstni kmetijski panogi prostor za vse, ne glede na...