Mlad Svibanec Luka Knez Lazar je tekom svojega poklicnega usposabljanja svoje kuharske spretnosti razvijal tudi v Andaluziji, na jugu Španije, kjer je v priznanih sevillskih restavracijah usvojil dragocena znanja.

24. septembra bo minilo leto dni, odkar se je Luka odpravil na izmenjavo v sklopu programa Evropske unije Erasmus+, namenjenega sodelovanju na področju izobraževanja, usposabljanja, mladine in športa za obdobje 2014–2020.

Restaurante Oriza in Restaurante Abantal sta ga polno zaposlovali vse do letošnjega dneva mladosti, ko se je obogaten s kuharskimi spretnostmi, znanjem španskega jezika z anadaluzijskim narečjem in hvale vrednimi priporočili vrhunskih chefov, vrnil v domače Svibno, k mami Damjani Knez Lazar in očetu Juretu Lazarju ter mlajši sestri Špeli.

V osmih mesecih, kolikor jih je preživel v Španiji, si je prav vsak dan nadel kuharsko kapo, in znanje, katerega je teoretično in praktično usvajal na Srednji šoli za gostinstvo in turizem v Celju, pridno nadgrajeval.

V temperamentno deželo onstran Pirenejev pa je Luka ponesel že kar nekaj svojih delovnih izkušenj, saj je svojo kuharsko pravljico začel tekom srednješolskega izobraževanja z delom na Gradu Tabor Laško, kot praktikant pri chefu Marku Pavčniku, v restavraciji Pavus, kjer se je učil skozi delo kar štiri leta.

Največ časa, prvega pol leta, je Luka preživel v Restavraciji Oriza, kjer ga je že ob ogledu kuharskih prostorov čakalo prvo presenečenje - nikjer v restavraciji namreč nimajo zamrzovalnika, kar govori kvaliteti pripravljene hrane le v prid, saj so pri kuhi vedno -brez izjeme- uporabljali zgolj sveže sestavine. 

Zadnja dva meseca Erasmus izmenjave pa je kuhal v Restavraciji Abantal, katera se ponaša z najbolj čislano kuharsko oznako je v gastronomskem svetu - Michelinovo zvezdico. Po neuradnih podatkih je 19-letni Luka najmlajši Slovenec, ki je delal v restavraciji z Michelinovo zvezdico, preverjeno pa je prvi, ki je šel na dijaško delovno-izobraževalno izmenjavo za toliko časa - večina se po treh do petih mesecih že vrne v domovino, Luka je vztrajal tričetrt leta.

Ob vprašanju, kaj ga najbolj navdaja z veseljem ob misli na njegovo kuhanje v Španiji, ne pomišlja, temveč izstreli kot iz topa: "Naučil sem se jezika, spoznal krasne ljudi in pridobil čudovite prijatelje. Da imam možnost kadarkoli priti nazaj v Španijo in nadaljevati z delom v kuhinji, pa ob podanih priporočilih s strani začasnih španskih delodajalcev, samo zase govori, da sem pustil dober vtis, se izkazal kot človek in kot (so)delavec, in to mi največ pomeni."

Luka Knez Lazar, novopečeni kuhar, ki je ta naziv prejel z uspešno zaključenim srednješolskim izobraževanjem junija letos, z oktobrom nadaljuje svojo poklicno pot kot študent živilstva in prehrane na Biotehniškem izobraževalnem centru v Ljubljani. Ni pa kuhanje edina njegova strast: dolga leta že igra kitaro, kot deček je tri leta prepeval v Otroškem pevskem zboru RTV Slovenija, se ukvarjal z borilnimi veščinami in leta 2011 osvojil naziv državnega prvaka v ju-jitsu (do 14 let), je član ekipe projekta Dežela Ostrovrharjev, itd. itd.

Skratka, Luka je vsestransko uspešen in obetov poln mladenič, o katerem bo brez kančka dvoma še slišati. In z ozirom na to, da je nože, kuhalnice in ostale pripomočke že pričel vihteti pri enem najbolj prepoznavnih kuharskih obrazov pri nas, Binetu Volčiču, bo o uspehih kuharsko nadarjenega Svibanca zagotovo priložnost tudi še pisati.

Foto: Luka Knez Lazar (osebni arhiv)

Preberite še več člankov - Zanimivosti

Prvorojenka iz radeške občine je Meta

V prvih dneh januarja je zanimiv podatek, kdo so otroci, ki so kot zadnji v izteklem koledarskem letu privekali na svet in seveda, prvi rojen v ravno začetem letu. Po podatkih, ki so jih posredovali...

V štirih urah je 60 ljudi zbralo 27 litrov krvi

Danes je življenjsko tekočino v Radečah prišlo daroval 71 človekoljubnih posameznikov, ki verjamejo, da s to gesto storijo nekaj dobrega. Kar je tudi res. Kri je namreč vsakodnevno nujno...

Majhni po številčnosti, a veliki po energiji in slogi - srečali so se 10-ič!

Preteklo soboto se je odvilo srečanje vaščanov treh vasi: Brunške Gore, Rudne vasi in Brunka , in sicer že jubilejnih desetič. Kljub temu, da se družabnega dogodka večinoma udeležijo prebivalci...

Matjaž pridobil državno licenco in postal inštruktor osnovnega šolanja psov

Matjaž Kukuruzovič , ki ga vsi dobro poznamo kot prodajalca na radeški poslovalnici Petrola, je 10. junija uspešno opravil izpit za inštruktorja osnovnega šolanja psov in v okviru izobraževanja...

Štala na Svibnem prizorišče srečanja po 50 letih

Na Svibnem so se na pobudo nekaj nekdanjih učenk in učencev zbrali tisti, ki so osnovno šolo zaključili v času, ko je v njihovi domači šoli pouk potekal še za vseh osem razredov. Od leta 1972 otroci...

Veselega srca in s pesmijo ohranjajo običaj jurjevanja

Minulo nedeljo so na predvečer godovnega dne sv. Jurija Vrhovčani popestrili zgodnje popoldne in večer sokrajanom s pohajkovanjem od hiše do hiše širom celotne vrhovške krajevne skupnosti, ob tem pa...

Radečanka Maja med tekmovalkami na Miss Aura Slovenija

Miss Aura International je svetovni lepotni izbor, ki temelji na 4B kriteriju, kar pomeni Beauty- lepota, Behavior- obnašanje, Brain- znanje in Body- telo. Tekmovanje temelji na tem, da prikaže čim...

V prvem letošnjem Posavskem obzorniku tri radeške vsebine

Včeraj je izšla prva številka časopisa Posavski obzornik v novem koledarskem letu. V njej občani in občanke Radeč lahko zasledite vsebine dogajanja na posavskem območju, posebej zanimivo pa bo...

Zbrali 60 podob Radeč (nekoč in danes) v 12 listov koledarja

Ena izmed domačih tiskarskih družb je nedavno izdala koledar za prihajajoče leto, katerega so pripravili v sodelovanju in ob podpori Občine Radeče. Ker tudi vsebina grafične podobe nakazuje, kako so...

Poprtnik Arnik in Gašperjev kostanj na Dobro jutro

V včerajšnji jutranji oddaji na RTV SLO 1 Dobro jutro se je v program nekajkrat vklopila terenska ekipa, ki je bila na obisku pri družini Kišek, glavna tema obiska in pogovorov je bil najdebelejši...

Ta konec tedna napnite oči, morda najdete kakšnega...

Mednarodni dan prijaznosti obeležujemo od leta 1998, ko je bila podpisana deklaracija o prijaznosti, letos pa ta dan "pade" ravno na Martinov vikend, ki je tokrat obenem še volilna nedelja. Prve...

Tanja z Jelovega Krkina nagrajenka

21. oktobra sta predsednik uprave in generalni direktor Krke ter predsednik Častnega odbora Krkinih nagrad Jože Colarič in dr. Aleš Rotar , član Krkine uprave, direktor Razvoja in proizvodnje...

60 let nazaj: napovedali rekonstrukcijo Papirnice

V zgodovino se je pogosto zanimivo ozreti. Časopis Zasavski tednik je 18. oktobra 1962, torej šest desetletij nazaj, objavil članek z naslovom "Naslednje leto začetek rekonstrukcije". V njem je...

Dvanajsterica jurjevala po Vrhovem

Sobotni dan so ob prazniku sv. Jurija Vrhovčani popestrili s pohajkovanjem od hiše do hiše po Krajevni skupnosti Vrhovo, ob čemer so po starem tradicionalnem običaju prepevali Jurjevo pesem. 12...

Ajda predala krono svoji naslednici Aleksandri

V letu 2021 je naslov 14. Mlečne kraljice nosila Ajda Podlesnik iz Svibna, lento in krono pa je 7. aprila predala 15. Mlečni kraljici Aleksandri Matan ter štiri dni za razglasitvijo Ajdine...

Jelovski otroci pričarali veselo popoldne

Minulo soboto je pr' Polic, v stavbi, kamor jelovsko prebivalstvo sicer najpogosteje pride, ko je potrebno oddati volilni glas, šest otrok s pesmijo in instrumentalno glasbo razveselilo obiskovalce,...

Letos maškarada le v Vrhovem

PUST vabi otroke s spremstvom na Otroško maškarado v Vrhovo to soboto, 26. februarja ob 15.uri. V dvorani prosvetnega doma se bodo otroške in odrasle pustne šeme držale priporočil NIJZ, zato je...

Ninina čebela je v Dubaj odletela!

Avtohtono slovensko čebelo je Nina Oman po 1500 urah dela izpopolnila v orjaški, 170-centimetrski model kranjske sivke. V Dubaju je na EXPU 2020 razstavljena vse od 15. januarja in številni...