Tretji petek v mesecu novembru obeležujemo Dan slovenske hrane. Hrana, ki jo pridelajo in predelajo naši kmetje, kmetijska in živilska podjetja ter zadruge je zaupanja vredna. S praznovanjem dneva slovenske hrane in odločitvami za lokalno oziroma slovensko hrano podpiramo pri njihovih naporih in izražamo naše spoštovanje do njihovega dela. Tudi v Radečah imamo kar nekaj ponudnikov izdelkov, iz katerih lahko pripravimo kvaliteten zajtrk, ki denimo tradicionalno vključuje kruh, maslo, med, mleko in jabolka.
Med njimi velja izpostaviti, da ekološko pridelano pirino moko lahko kupite na Ekološki kmetiji Zahrastnik z Jagnjenice, izdelke iz navadne in tatarske ajde pa na Kmetiji Sinkovič z Vrhovega ter samo poskrbite, da bo doma dišalo do sveže pečenem kruhu; mleko in mlečne izdelke ponujajo na Kmetiji Korbar in Kmetiji Ključevšek, domača jabolka imajo na Kmetiji Branka Peca v bližnji Loki, že pečene kvašene izdelke pa vam po dogovoru pripravi tudi Vida Renko s Svibna. Ne moremo seveda niti mimo medu: lokalna čebelarja Ludvik Kos in Darko Kmetič sta ena izmed domačih pridelovalcev tega zdravega, sladkega živila izpod pridnih nožic čebel.
To je le del ponudbe, iz katere lahko izberemo nekaj zase (tudi na Radeški tržnici), da si sestavimo zdrav zajtrk, ki bo dajal energijo in moč za ves dan, ki je pred nami.
Začetniki projekta so čebelarji ...
Danes po Sloveniji - kot že vrsto let na tretji petek novembra - poteka Tradicionalni slovenski zajtrk, letos že 10. zapovrstjo. Pobudo za izvajanje Tradicionalnega slovenskega zajtrka je podala Čebelarska zveza Slovenije, zato je letošnji jubilejni slogan Zajtrk z medom – super dan! Namen tega dne je predvsem podpora domačim kmetom in predelovalcem hrane, ozaveščanje o pomenu vloge čebel, ki jo imajo pri opraševanju in ohranjanju slovenskega podeželja ter spodbujanje k rednemu zajtrkovanju in seznanjanje mladih s postopki pridelave in predelave hrane.
Po razpoložljivih podatkih za prejšnje šolsko leto so se sporočila Tradicionalnega slovenskega zajtrka prenesla na kar 88 tisoč otrok v 400 vrtcih in 192 tisoč učencev in učenk v skoraj 500 osnovnih šolah.
Zaradi trenutnih razmer v šolah in vrtcih zajtrk letos ne bo izveden na način, kot smo ga bili vajeni. Večji poudarek letošnjega Tradicionalnega slovenskega zajtrka bo zato na ozaveščanju širše javnosti o pomenu rednega zajtrkovanja in lokalne slovenske hrane.
S strani ministra Republike Slovenije za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano dr. Jožeta Podgorška je podana pobuda, da ta petek pri pouku na daljavo namenijo pozornost tudi vsebinam, povezanim z dnevom slovenske hrane.
Na dan slovenske hrane so opomnili tako v Osnovni šoli Marjana Nemca Radeče kot tudi v Vrtcu Radeče: staršem in učencem so preko projekcije, ki jo je pripravila vodja šolske prehrane Marinka Oblak Železnik oziroma so jih staršem otrok posredovale vzgojiteljice, položili na srce, kako pomembno je, da se kot družba osredotočimo na ključna sporočila ter na ozaveščanje o tem, kdo pridela slovensko hrano, koliko truda je vloženega v pridelavo, zakaj je hrana iz bližine boljša izbira, kakšna je vloga čebel in drugih opraševalcev ter zakaj je zajtrkovanje pomembno iz zdravstvenega vidika.