Na področju samooskrbe je v zadnjih letih precejšnjega navdušenja deležno ravnanje, ki je sinonim za pridobivanje električne energije iz obnovljivih virov. Kar sicer ne pomeni nujno samo pridobivanje elektrike iz sončnih elektrarn, a kot kaže praksa, imajo malodane vsi uporabniki nameščene sončne panele. Sonce je namreč čist in neskončen vir energije, kar v Radečah že izkoriščamo: sončni elektrarni sta denimo na radeški komunali in na strehi radeške športne dvorane.

Logika samooskrbe je enostavna. Hiša, priključena na omrežje, v času, ko sije sonce, proizvaja  elektriko, nekaj jo porabi, ostalo pa oddaja v omrežje; kadar pa sonca ni, električno energijo, ki jo potrebuje, jemlje iz omrežja. Konec leta se izvede poračun.

Če porabiš več kot si proizvedel, elektriko doplačaš, če pa si proizvedel več elektrike, kot si je porabil pa moraš po Uredbi elektriko podariti dobavitelju električne energije.

Pri SONCE energiji pa jo lahko preko tržnice porabiš v naslednjem letu ali viške preneseš na drugo odjemno mesto, k svojemu znancu ali drugemu družinskemu članu, kjerkoli na območju Republike Slovenije, ki je prav tako vključen na tržnico.

To storitev omogoča v Sloveniji le podjetje SONCE energija preko digitalne platforme SunContract.

T.i. zeleno gospodarstvo, katerega osnovni principi so opisani zgoraj, pa ni le prijazno do našega skupnega doma, planeta Zemlja, pač pa pomembno vpliva na to, kako globoko je potrebno seči v žep, da se poravnajo stroški proizvajanja in distribucije električne energije.

Biti samooskrben tako pomeni, da z odločitvijo za postavitev denimo sončne elektrarne, o katerih bo v nadaljevanju tekla beseda, svojemu gospodinjstvu zagotovimo dolgoročne prihranke pri elektriki ter počasi, a vztrajno, z močjo narave delamo korake proti "sončni pokojnini".  

V Radečah so prve v smeri zelene prihodnosti Zavrate

Da  pa ne bo vse skupaj zvenelo abstraktno, naj vam zaupam, da v majhni občini, ki je gospodarsko najbolj prepoznavna po dolgoletni tradiciji papirništva, poteka sklepni del projekta, ob koncu katerega bo možno reči, da so Zavrate v občini Radeče z električno energijo samooskrbna vas.

Vsi aktivni uporabniki v Zavratah so že vključeni na energetsko tržnico Suncontract; dvema uporabnikoma izmed vseh je SONCE energija d.o.o.  že predhodno postavilo sončni elektrarni in sta že sedaj samooskrbna. Z investicijo SONCA v Samooskrbno OVE skupnost in postavitvijo dodatnih dveh sončnih elektrarn na dveh lokacijah v vasi s skupno močjo dobrih 36 kW pa bodo vsi uporabniki v vasi postali samooskrbni.


Kam umestiti sončno elektrarno?

Načeloma ni strehe, na katero ne bi mogli postaviti sončne elektrarne, je pa z vidika namestitve zagotovo to najlažje narediti na nizkih objektih, ki imajo položno streho. Večino sončnih elektrarn izvajalci postavijo na same stanovanjske objekte, ker je to edina streha, ki jo imajo na voljo. V kolikor pa imajo v bližini še kakšne druge objekte kot sta denimo hlev ali pomožna gospodarska poslopja, ovir ni – tudi streho teh je mogoče prekriti s sončnimi paneli.

Zanimiva dopolnitev sončnim elektrarnam, ki pa mora za številčnejšo uporabo verjetno še nekoliko dozoreti, je namestitev hišnih baterij. A v primeru samooskrbne vasi Zavrate namestitev baterij zaenkrat ni predvidena. »Ker je njihova cena zaenkrat še dokaj visoka iz ekonomskega vidika, njihova vključitev ni smiselna. Tudi ni smiselna zaradi trenutnega načina obračunavanja elektrike v primeru samooskrbe (neto meritve). Ta deluje tako, da omrežje deluje kot neke vrste baterija. Ko elektrarna proizvede več elektrike kot se porabi, se ta odda v omrežje. In ko je proizvodnja nižje od porabe, se elektrika pridobi iz omrežja,« je pojasnil Matej Trošt, vodja projekta v Zavratah.

Izkušnje pa kažejo, da vsaka novost potrebuje svoj čas. In v prihodnosti, ko se pričakuje padec cen tudi večjih baterij, lahko realno računamo na  možnosti nadgradnje sončnih elektrarn tudi z baterijami. V praksi bi to pomenilo še večjo neodvisnost od omrežja ter morebiti tudi možnost dodatnega zaslužka za »pomoč« omrežju na mikro nivoju z regulacijo baterije (polnjenje, ko je v omrežju presežek energije in praznjenje, ko je na omrežju manjko energije ipd.)

Ni pa nepomembna niti geografska lega. Geografske danosti namreč vplivajo na izkoristek oziroma učinkovitost elektrarne. Boljša kot sta lega (makro in mikrolokacija) in orientacija (južna stran je najbolj optimalna), večji je izplen elektrarne oziroma povedano drugače, več elektrike bo ta proizvedla. Pri projektu Zavrate sta oba pogoja optimalna, zato se pričakuje odličen rezultat. Pri napravi za samooskrbo se izkorišča energija sonca, ki nima škodljivih vplivov na okolje ali ljudi. Gre za izkoriščanje vidnega spektra svetlobe direktno v električno energijo s pomočjo fotoefekta. Ker se elektrarne namesti na strehe obstoječih objektov, za namestitev ni potrebno (dodatno ali dopolnilno) gradbeno dovoljenje.


Vse se počasi začne s papirji,…

Tako kot vsi ostali projekti, tudi ta zahteva ureditev določene dokumentacije – soglasja s strani uporabnikov kot tudi na strani elektro distributerja. Pri vaščanih na območju naselja Zavrate ni bilo nobenih težav, ravno nasprotno, ljudje so se z veseljem pridružili projektu, ki jim prinaša tudi prihranke. »Takoj smo jim znižali strošek električne energije za 10-odstotkov, z uveljavitvijo skupinske OVE skupnosti pa bo za vaščane zagotovljen še dodatni prihranek v višini 20-odstotkov pri strošku omrežnine,« dodatno spodbudo opišejo v SONCE energiji d.o.o. in poudarijo, da je skupinska OVE skupnost novost na področju samooskrbe z elektriko in se v določenih pogledih zagotovo razlikuje od individualne samooskrbe, zato tudi zahteva določene nove postopke iz strani elektra. Le-ta je urejena z najnovejšo Uredbo, zaradi česar nekoliko dlje trajajo postopki za pridobitev potrebnih soglasij. »V konkretnem primeru Zavrat, to rešujejo kolegi na Elektro Ljubljana in kolikor kaže do sedaj, bodo zadeve hitro stekle. Smo pa en primer Samooskrbne OVE skupnosti že realizirali na področju Elektra Gorenjska pred nekaj tedni in to uspešno,« se upravičeno pohvali Gregor Novak, direktor podjetja SONCE energija in SunContracta.

A ker je samooskrbna OVE skupnost velika novost  tudi v evropskem prostoru, prakse iz tujine niso bile na voljo za uporabo, zato so se projekta lotili v lastni režiji, dodatno motivacijo pa jim je prinaša dejstvo, da so njihovi modeli koristni trojno: za njihove stranke, za širšo družbo, predvsem pa vplivajo na ohranjanje okolje za prihajajoče generacije.

… nato pa kar steče.

Sama namestitev elektrarne je narejena hitro. V primeru samooskrbne vasi računamo, da bo ta postavljena v roku 3 dni. A preden pride do same montaže, je potrebno (kot že prej omenjeno) izpeljati postopke za pridobitev ustreznih soglasij, pripraviti dokumentacije za subvencije ipd. kar pa traja nekje 2 do 3 mesece. »V konkretnem primeru računamo, da bomo prvo Samooskrbno OVE skupnost v Zavratah zagnali še pred koncem leta oz. najkasneje v začetku leta 2021, » so optimistični entuziasti, ki moč sonca spretno obračajo sebi v poslovno korist in uporabnikom v smer prihrankov, hkrati pa v znamenju zelenega gospodarstva.

 

Ne le proizvajati, tudi spremljati!

Podjetje SONCE energija kot ekskluzivni partner SunContract tržnice v Sloveniji omogoča lastnikom samooskrbnih elektrarn uporabo naprednih aplikacij (tudi za pametne telefone) s katerimi lahko redno spremljajo proizvodnjo in porabo električne energije.

V kolikor so proizvedli viške, pa lahko te nato preko tržnice porabijo v naslednjem letu ali jih prenesejo na drugo odjemno mesto, k svojemu znancu ali drugemu družinskemu članu, kjerkoli na območju Republike Slovenije, ki je prav tako vključen na tržnico.

Prenos viškov kot edino na slovenskih tleh omogoča podjetje SONCE energija preko platforme SunContract.


Fotovoltaika in požarna varnost?

Ponekod so še vedno aktualne zgodbe o nevarnostih požara oz. nezmožnostjo gašenja tovrstnih požarov ter o morebitnem sevanju elektrarne. Ta skrb je nekoč res bila na mestu, sedaj pa se že vrsto let uporablja tehnologijo, ki ob vsaki najmanjši napaki, odklopu elektrike ali kakršnem koli stiku oz. preboju, izklopi sončno elektrarno na strehi. Za to poskrbi elektronika, na katero je na strehi povezan vsak modul in je tako tudi rešena nevarnost požara. Sončna elektrarna se pravzaprav sama ugasne ob kakršni koli zaznani napaki.

»Prav tako lahko z gotovostjo potrdimo, da elektrarna ne povzroča sevanja,» morebitne strahove razblinita oba sogovornika in pojasnita, da se na »strehi generira baterijski enosmerni tok, ki ne povzroča nobenega sevanja in ga v avtomobilih uporabljamo že 100 let«. Slednji se v razsmerniški enoti pretvori v izmenični tok oz. napetost, kakršno uporabljamo doma v stanovanju, v vsaki vtičnici oz. napravi, pri lučeh, …, s katero pravzaprav živimo in delamo že več kot 70 let.

Dvom nekaterih investitorjev pa se pojavi zaradi življenjske dobe elektrarne. Lastna investicija se predvidoma povrne v 8 do 10 letih. Ob večjih projektih in porabi, kar je značilno predvsem pri kmetijah in podjetnikih, se lahko to obdobje približa tudi 5 letom. Medtem, ko se v primeru najema investicija povrne kasneje. Sama življenjska doba elektrarne znaša več kot 30 let ob priporočljivih osnovnih vzdrževalnih delih enkrat letno.



V Sloveniji je samooskrba z električno energijo možna od januarja 2016, zanimanje pa kljub razmeroma kratkem pretečenem času raste.

Ljudje se namreč kot družba vse bolj zavedamo, da nimamo nadomestnega doma, kamor bi se lahko enostavno prestavili, ko bomo izčrpali neobnovljive vire, ki nam jih radodarno ponuja planet Zemlja.

Prihodnost za svetlejši jutri je tako v obnovljivih virih energije in izkoriščanje moči sonca ena izmed najbolj preprostih in cenovno dostopnih poti v to smer.


Preberite še več člankov - Gospodarstvo

10 prostih delovnih mest v Radeče papir nova in Muflonu

V domači papirni industriji, podjetjih Radeče papir nova in Muflon je aktualnih kar nekaj delovnih mest, ki jih družbi želita zapolniti z novozaposlenimi. Tako je na spletni strani Zavoda Republike...

Chef Rok Martinčič prejel tri kape Gault&Millau Slovenija

Gault&Millau Slovenija je tudi letos podelil posebna priznanja, ki so šle v roke prejemnikov iz celotne države. Prejemnike omenjenih priznanj odlikuje velika ljubezen do svojega poklica, avtentičnih...

Otvoritev sladoledne sezone je DANES

Iz Sladoledarnice Edi je danes ne sicer zadišalo, so pa v barvitih odtenkih že začeli vabiti različni sladoledni okusi v banjicah v notranjosti sladoledne vitrine. Lirim Kahrimani - Veso je potrdil,...

Kar nekaj prostih delovnih mest v domači papirni industriji

V podjetju Radeče Papir Nova in v družbi Muflon (družbi za usposabljanje in zaposlovanje invalidov) so trenutno odprta različna delovna mesta. Izkazali so potrebo, da zapolnijo vrzel s šestimi...

20 kadrovskih štipendij dijakom in/ali študentom

Družba Elektro Ljubljana (katere del je tudi v Radečah pod okriljem trboveljske distribucijske enote) je objavila razpis kadrovskih štipendij. Štipendije bodo ponudili skupno dvajsetim dijakom ali...

Vitem in Marvik: "Tudi same sebi si moramo znati ženske kaj podariti."

Preteklo soboto so v Kozmetičnem salonu Vitem in Frizerskem salonu Marvik organizirali izobraževalni seminar o ličenju za njihove stranke. Vodila ga je izkušena vizažistka Anja Farčnik , ki je...

Komunala Radeče želi zaposliti voznika

Minulo sredo je javno podjetje Komunala Radeče objavilo prosto delovno mesto "voznik motornih vozil I m/ž". Želena znanja z vidika kategorij vozniškega izpita so BE, CE, C1, C1E, rok za prijavo pa...

Komunala išče upravljalca čistilne naprave

Včeraj je javno podjetje Komunala Radeče na spletni strani Zavoda Republike Slovenije za zaposlovanje objavilo prosto delovno mesto "upravljalec čistilne naprave m/ž", kot ustrezni kandidati bodo...

Muflon zaposli referenta prodajne podpore

Muflon, družba za usposabljanje in zaposlovanje invalidov, d.o.o., išče dodatno delovno moč - za nedoločen čas nameravajo zaposliti "referenta prodajne podpore m/ž", za zasedbo delovnega mesta...

Pogled v železni(čar)ski svet Radeč

Zgodovina železnice v Sloveniji se začenja 2. junija 1846, ko je bila uradno odprta železniška proga Gradec—Celje in je prvič zapeljal vlak po slovenskih tleh. Toda že leta 1820 je bila za potrebe...

Kuverta zaposli delavca v proizvodnji

Podjetje iz sektorja papirne industrije MM Kuverta d.o.o., ki svoje naloge opravljajo v proizvodnem obratu na Jagnjenici, je izrazilo potrebo po dodatni delovni sili. Zaposlili bodo novega...

Radeški kmetje bodo že kmalu lahko uradno oddali odpadno silažno folijo

Baliranje delno posušene trave je na številnih, tudi radeških kmetijah, postal pogost način spravila krme oziroma priprave travne silaže. Folija za ovijanje bal ostane za kmeta po uporabi krme le še...

Med sedmimi jubilanti letos trije podjetniki iz Radeč

Minuli petek je v prostorih Rimskih term potekalo srečanje Območne obrtno podjetniške zbornice Laško, na katerem so podelili tudi priznanja za dolgoletna, jubilejna uspešna udejstvovanja na...

PREVERJENO! Mandarine na stojnici na Hotemežu NEOPOREČNE

Ker so nedolgo nazaj precej prahu dvignile mandarine, ki so se znašle na trgovskih policah in so bile obdelane z nedovoljenim pesticidom, je Radeški utrip preveril, kako je zadeva vplivala na...

Radeški odbor SDS vabi k razpravi na temo aktualne kmetijske politike

Slovenska demokratska stranka - Občinski odbor Radeče v današnjem poznem dopoldnevu prireja razpravo o aktualni kmetijski politiki in nevarni bolezni prašičev - APK. Zainteresirane vabijo k...

Odprti razpisi 9 različnih delovnih mest domače papirne industrije

Na spletni strani Zavoda Republike za zaposlovanje so trenutno z vidika dela v Radečah na voljo različna delovna mesta - bodisi v Radeče Papir Nova bodisi v njeni hčerinski družbi Muflon. Iščejo...

Prisluhnili in aktivno sodelovali v zanimivih, uporabnih in aktualnih kmetijskih vsebinah

Občinski odbor Slovenske demokratske stranke je na pobudo Petra Mlakarja v soboto, 30. septembra organiziral razpravo, vabilu na katero se je odzvalo precejšnje število kmečkega prebivalstva radeške...

Brigita Stopar zakorakala v svoj drugi mandat

V začetku tega meseca je svoj drugi vodstveni mandat začel teči Brigiti Stopar , direktorici Komunale Radeče, ki je kot prva ženska v zgodovini delovanja tega edinega radeškega javnega podjetja,...