Na področju samooskrbe je v zadnjih letih precejšnjega navdušenja deležno ravnanje, ki je sinonim za pridobivanje električne energije iz obnovljivih virov. Kar sicer ne pomeni nujno samo pridobivanje elektrike iz sončnih elektrarn, a kot kaže praksa, imajo malodane vsi uporabniki nameščene sončne panele. Sonce je namreč čist in neskončen vir energije, kar v Radečah že izkoriščamo: sončni elektrarni sta denimo na radeški komunali in na strehi radeške športne dvorane.

Logika samooskrbe je enostavna. Hiša, priključena na omrežje, v času, ko sije sonce, proizvaja  elektriko, nekaj jo porabi, ostalo pa oddaja v omrežje; kadar pa sonca ni, električno energijo, ki jo potrebuje, jemlje iz omrežja. Konec leta se izvede poračun.

Če porabiš več kot si proizvedel, elektriko doplačaš, če pa si proizvedel več elektrike, kot si je porabil pa moraš po Uredbi elektriko podariti dobavitelju električne energije.

Pri SONCE energiji pa jo lahko preko tržnice porabiš v naslednjem letu ali viške preneseš na drugo odjemno mesto, k svojemu znancu ali drugemu družinskemu članu, kjerkoli na območju Republike Slovenije, ki je prav tako vključen na tržnico.

To storitev omogoča v Sloveniji le podjetje SONCE energija preko digitalne platforme SunContract.

T.i. zeleno gospodarstvo, katerega osnovni principi so opisani zgoraj, pa ni le prijazno do našega skupnega doma, planeta Zemlja, pač pa pomembno vpliva na to, kako globoko je potrebno seči v žep, da se poravnajo stroški proizvajanja in distribucije električne energije.

Biti samooskrben tako pomeni, da z odločitvijo za postavitev denimo sončne elektrarne, o katerih bo v nadaljevanju tekla beseda, svojemu gospodinjstvu zagotovimo dolgoročne prihranke pri elektriki ter počasi, a vztrajno, z močjo narave delamo korake proti "sončni pokojnini".  

V Radečah so prve v smeri zelene prihodnosti Zavrate

Da  pa ne bo vse skupaj zvenelo abstraktno, naj vam zaupam, da v majhni občini, ki je gospodarsko najbolj prepoznavna po dolgoletni tradiciji papirništva, poteka sklepni del projekta, ob koncu katerega bo možno reči, da so Zavrate v občini Radeče z električno energijo samooskrbna vas.

Vsi aktivni uporabniki v Zavratah so že vključeni na energetsko tržnico Suncontract; dvema uporabnikoma izmed vseh je SONCE energija d.o.o.  že predhodno postavilo sončni elektrarni in sta že sedaj samooskrbna. Z investicijo SONCA v Samooskrbno OVE skupnost in postavitvijo dodatnih dveh sončnih elektrarn na dveh lokacijah v vasi s skupno močjo dobrih 36 kW pa bodo vsi uporabniki v vasi postali samooskrbni.


Kam umestiti sončno elektrarno?

Načeloma ni strehe, na katero ne bi mogli postaviti sončne elektrarne, je pa z vidika namestitve zagotovo to najlažje narediti na nizkih objektih, ki imajo položno streho. Večino sončnih elektrarn izvajalci postavijo na same stanovanjske objekte, ker je to edina streha, ki jo imajo na voljo. V kolikor pa imajo v bližini še kakšne druge objekte kot sta denimo hlev ali pomožna gospodarska poslopja, ovir ni – tudi streho teh je mogoče prekriti s sončnimi paneli.

Zanimiva dopolnitev sončnim elektrarnam, ki pa mora za številčnejšo uporabo verjetno še nekoliko dozoreti, je namestitev hišnih baterij. A v primeru samooskrbne vasi Zavrate namestitev baterij zaenkrat ni predvidena. »Ker je njihova cena zaenkrat še dokaj visoka iz ekonomskega vidika, njihova vključitev ni smiselna. Tudi ni smiselna zaradi trenutnega načina obračunavanja elektrike v primeru samooskrbe (neto meritve). Ta deluje tako, da omrežje deluje kot neke vrste baterija. Ko elektrarna proizvede več elektrike kot se porabi, se ta odda v omrežje. In ko je proizvodnja nižje od porabe, se elektrika pridobi iz omrežja,« je pojasnil Matej Trošt, vodja projekta v Zavratah.

Izkušnje pa kažejo, da vsaka novost potrebuje svoj čas. In v prihodnosti, ko se pričakuje padec cen tudi večjih baterij, lahko realno računamo na  možnosti nadgradnje sončnih elektrarn tudi z baterijami. V praksi bi to pomenilo še večjo neodvisnost od omrežja ter morebiti tudi možnost dodatnega zaslužka za »pomoč« omrežju na mikro nivoju z regulacijo baterije (polnjenje, ko je v omrežju presežek energije in praznjenje, ko je na omrežju manjko energije ipd.)

Ni pa nepomembna niti geografska lega. Geografske danosti namreč vplivajo na izkoristek oziroma učinkovitost elektrarne. Boljša kot sta lega (makro in mikrolokacija) in orientacija (južna stran je najbolj optimalna), večji je izplen elektrarne oziroma povedano drugače, več elektrike bo ta proizvedla. Pri projektu Zavrate sta oba pogoja optimalna, zato se pričakuje odličen rezultat. Pri napravi za samooskrbo se izkorišča energija sonca, ki nima škodljivih vplivov na okolje ali ljudi. Gre za izkoriščanje vidnega spektra svetlobe direktno v električno energijo s pomočjo fotoefekta. Ker se elektrarne namesti na strehe obstoječih objektov, za namestitev ni potrebno (dodatno ali dopolnilno) gradbeno dovoljenje.


Vse se počasi začne s papirji,…

Tako kot vsi ostali projekti, tudi ta zahteva ureditev določene dokumentacije – soglasja s strani uporabnikov kot tudi na strani elektro distributerja. Pri vaščanih na območju naselja Zavrate ni bilo nobenih težav, ravno nasprotno, ljudje so se z veseljem pridružili projektu, ki jim prinaša tudi prihranke. »Takoj smo jim znižali strošek električne energije za 10-odstotkov, z uveljavitvijo skupinske OVE skupnosti pa bo za vaščane zagotovljen še dodatni prihranek v višini 20-odstotkov pri strošku omrežnine,« dodatno spodbudo opišejo v SONCE energiji d.o.o. in poudarijo, da je skupinska OVE skupnost novost na področju samooskrbe z elektriko in se v določenih pogledih zagotovo razlikuje od individualne samooskrbe, zato tudi zahteva določene nove postopke iz strani elektra. Le-ta je urejena z najnovejšo Uredbo, zaradi česar nekoliko dlje trajajo postopki za pridobitev potrebnih soglasij. »V konkretnem primeru Zavrat, to rešujejo kolegi na Elektro Ljubljana in kolikor kaže do sedaj, bodo zadeve hitro stekle. Smo pa en primer Samooskrbne OVE skupnosti že realizirali na področju Elektra Gorenjska pred nekaj tedni in to uspešno,« se upravičeno pohvali Gregor Novak, direktor podjetja SONCE energija in SunContracta.

A ker je samooskrbna OVE skupnost velika novost  tudi v evropskem prostoru, prakse iz tujine niso bile na voljo za uporabo, zato so se projekta lotili v lastni režiji, dodatno motivacijo pa jim je prinaša dejstvo, da so njihovi modeli koristni trojno: za njihove stranke, za širšo družbo, predvsem pa vplivajo na ohranjanje okolje za prihajajoče generacije.

… nato pa kar steče.

Sama namestitev elektrarne je narejena hitro. V primeru samooskrbne vasi računamo, da bo ta postavljena v roku 3 dni. A preden pride do same montaže, je potrebno (kot že prej omenjeno) izpeljati postopke za pridobitev ustreznih soglasij, pripraviti dokumentacije za subvencije ipd. kar pa traja nekje 2 do 3 mesece. »V konkretnem primeru računamo, da bomo prvo Samooskrbno OVE skupnost v Zavratah zagnali še pred koncem leta oz. najkasneje v začetku leta 2021, » so optimistični entuziasti, ki moč sonca spretno obračajo sebi v poslovno korist in uporabnikom v smer prihrankov, hkrati pa v znamenju zelenega gospodarstva.

 

Ne le proizvajati, tudi spremljati!

Podjetje SONCE energija kot ekskluzivni partner SunContract tržnice v Sloveniji omogoča lastnikom samooskrbnih elektrarn uporabo naprednih aplikacij (tudi za pametne telefone) s katerimi lahko redno spremljajo proizvodnjo in porabo električne energije.

V kolikor so proizvedli viške, pa lahko te nato preko tržnice porabijo v naslednjem letu ali jih prenesejo na drugo odjemno mesto, k svojemu znancu ali drugemu družinskemu članu, kjerkoli na območju Republike Slovenije, ki je prav tako vključen na tržnico.

Prenos viškov kot edino na slovenskih tleh omogoča podjetje SONCE energija preko platforme SunContract.


Fotovoltaika in požarna varnost?

Ponekod so še vedno aktualne zgodbe o nevarnostih požara oz. nezmožnostjo gašenja tovrstnih požarov ter o morebitnem sevanju elektrarne. Ta skrb je nekoč res bila na mestu, sedaj pa se že vrsto let uporablja tehnologijo, ki ob vsaki najmanjši napaki, odklopu elektrike ali kakršnem koli stiku oz. preboju, izklopi sončno elektrarno na strehi. Za to poskrbi elektronika, na katero je na strehi povezan vsak modul in je tako tudi rešena nevarnost požara. Sončna elektrarna se pravzaprav sama ugasne ob kakršni koli zaznani napaki.

»Prav tako lahko z gotovostjo potrdimo, da elektrarna ne povzroča sevanja,» morebitne strahove razblinita oba sogovornika in pojasnita, da se na »strehi generira baterijski enosmerni tok, ki ne povzroča nobenega sevanja in ga v avtomobilih uporabljamo že 100 let«. Slednji se v razsmerniški enoti pretvori v izmenični tok oz. napetost, kakršno uporabljamo doma v stanovanju, v vsaki vtičnici oz. napravi, pri lučeh, …, s katero pravzaprav živimo in delamo že več kot 70 let.

Dvom nekaterih investitorjev pa se pojavi zaradi življenjske dobe elektrarne. Lastna investicija se predvidoma povrne v 8 do 10 letih. Ob večjih projektih in porabi, kar je značilno predvsem pri kmetijah in podjetnikih, se lahko to obdobje približa tudi 5 letom. Medtem, ko se v primeru najema investicija povrne kasneje. Sama življenjska doba elektrarne znaša več kot 30 let ob priporočljivih osnovnih vzdrževalnih delih enkrat letno.V Sloveniji je samooskrba z električno energijo možna od januarja 2016, zanimanje pa kljub razmeroma kratkem pretečenem času raste.

Ljudje se namreč kot družba vse bolj zavedamo, da nimamo nadomestnega doma, kamor bi se lahko enostavno prestavili, ko bomo izčrpali neobnovljive vire, ki nam jih radodarno ponuja planet Zemlja.

Prihodnost za svetlejši jutri je tako v obnovljivih virih energije in izkoriščanje moči sonca ena izmed najbolj preprostih in cenovno dostopnih poti v to smer.


Preberite še več člankov - Gospodarstvo

Sprememba v postrežbi po obisku inšpektorja

Pred nekaj urami je bila Sladoledarnica Edi deležna obiska Uprave za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin, ki deluje v okviru Ministrastva za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano - potekal je...

Zaposlijo tri delavce v proizvodnji

Včeraj je Muflon, družba za usposabljanje in zaposlovanje invalidov d.o.o. na Zavodu Republike Slovenije za zaposlovanje objavil potrebo po treh delavcih, ki bodo delali dvoizmensko v proizvodnji;...

Tekom 11 dni zaprtja države sladoled BO!

Sladoledarnica Edi od 1. aprila skladno z ukrepi, ki stopijo v veljavo, ne bo več nudila sladoledov, a to velja le za t.i. takojšnje uporabnike. Nakup mrzle sladice bo od četrtka mogoč na način, da...

Analogne zamenjujejo digitalni

Skladno z Načrtom uvedbe naprednega merilnega sistema v elektrodistribucijskem sistemu Slovenije tudi na radeškem območju aktivno potekajo menjave elektro-števcev. Do leta 2025 naj bi bilo na...

Službo dobi sistemski inženir!

Na območju Upravne enote Laško, natančenje v občini Radeče, je zaznana potreba po zaposlitvi na delovnem mestu sistemski inženir m/ž , zainteresirani kandidati pa bodo v igri za razgovor, v kolikor...

Zaposlili bodo strojnika kotlarne

Včeraj je Zavod Republike Slovenije za zaposlovanje objavil potrebo radeške papirnice po strojniku kotlarne, izbran kandidat s srednjo poklicno izobrazbo tehnične smeri pa bo dobil službo za obdobje...

Iščejo kurirja za dostavo paketnih pošiljk

Hitra pošta d.o.o transport in kurirska dejavnost Krško je objavila prosto delovno mesto "Kurir m/ž v Radečah". V razpisu na spletni strani Zavoda Republike Slovenije je navedeno, da gre za...

Sladoledar se je vrnil v Radeče

Po jesenskem in zimskem hladnejšem obdobju se je na mesto, kjer razdeljuje kepice sladoleda, danes vrnil Lirim Kahrimani iz Sladoledarnice Edi in natanko opoldne odprl vitrine, v katerih so že prvi...

Službo dobi varilec

Galvanizacija in storitve Mitja Repar s.p. (Ulica Milana Majcna, Radeče) zaposli delavca, je razvidno iz seznama prostih delovnih mest, ki so objavljena na Zavodu Republike Slovenije za...

Prosto delovno mesto: tiskar 2 m/ž

Z včerajšnjim dnem je začel teči razpis za prosto delovno mesto v Muflonu, družbi za usposabljanje in zaposlovanje invalidov d.o.o. , znotraj katerega za obdobje šestih mesecev iščejo tiskarja 2 m/ž...

Kdo bo nov strojnik kotlarne?

V Radeče Papir Nova d.o.o bodo za obdobje enega leta zaposlili novega sodelavca, od katerega je pričakovana srednješolska izborazba tehnične smeri. Bodoči strojnik kotlarne bo tekom opravljanja...

Večizmensko delo na voljo: pomočnik m/ž

Družba Radeče Papir Nova d.o.o . je razpisala prosto delovno mesto: pomočnik. Ta bo moral skrbeti za: pravočasno zagotovitev vseh materialov; za pravilno, pravočasno in kakovostno pripravo...

Baron bo sprejel novega sodelavca medse

Podjetje Baron d.o.o., ki se nahaja na naslovu Obrežje 4, išče voznika/dostavljalca blaga/skladiščnega delavca , ki bo izvajal dostavo blaga; prevzemal in izdajal blago na terenu in njihovem...

Razpisali prosto delovno mesto

Hčerinska družba radeške papirnice bo zaposlila strokovnega sodelavca za pripravo dela. Od kandidatov je zahtevana srednja poklicna izobrazba in vsaj leto dni delovnih izkušenj. Iz razpisa, ki ga je...

Podjetniki, do petka je še čas

Podobno kot v lanskem letu imajo na pragu leta 2021 tudi na osnovi javnega razpisa Ministrstva za gospodarstvo, razvoj in tehnologijo samozaposleni in mikropodjetja še vedno možnost prejema...

Postalo dokončno: prisilne poravnave NE BO!

Že skoraj štiri leta so trajale sodne obravnave, v katerih so družbe, povezane z nekdanjim prvim možem radeške papirnice Igorjem Rakušo , želele sprožiti postopek prisilne poravnave družbe Radeče...

Prosto delovno mesto v radeški papirnici

Danes je Zavod Republike Slovenije za zaposlovanje objavil prosto delovno mesto v družbi Radeče Papir Nova d.o.o. vnašalec in pripravljalec snovi na PS4 . Izbran kandidat bo pripravljal vlaknine na...

Kuverta na Jagnjenici zaposluje!

Podjetje iz sektorja papirne industrije MM Kuverta d.o.o., ki daje delo desetim zaposlenim, ki svoje naloge opravljajo v proizvodnem obratu na Jagnjenici, je objavilo potrebo po dodatni delovni sili.