Sinoči je Gostilna Jež na Jagnjenici gostila ljubitelje vin, ki se preko poslovne ponudbe ukvarjajo tudi povečini z gostinstvom - ti so skozi poučno druženje s Sergijem Cesarjem pridobili nekaj novega znanja, potrebnega za uspešno poslovanje. Triurni izčrpen seminar je organiziralo podjetje Sevničana Roka Petančiča Pro vino.

83- letni Sergij Cesar velja za enega najbolj kompetentnih, če ne kar najbolj kompetentnega strokovnjaka za spajanje jedi in pijač v Sloveniji, saj je eden od nosilcev za pripravo vsebin programov na prvi, drugi in še posebej na tretji stopnji usposabljanja za pridobitev naziva sommelier.

Slušatelji, katerih se je v notranjosti znane gostilne zakoncev Roka in Anete Martinčič, zbralo čez deset, so se podrobneje seznanili z, laiki bi rekli malenkostmi, toda že samo psihološko različno dojemanje poimenovanj lahko s seboj prinaša bodisi negativen bodisi pozitiven prizvok (denimo težko vino zveni bolje pod izrazom polno vino).

Dotaknil se je tudi razvrstitve vin glede na vrsto in na tradicionalen izraz, ob čemer je za primerjavo vzel tudi spoštovane "vinske" države, Italijo, Španijo in Francijo, kjer poimenovanja predpostavljajo vinsko kulturo (ki je po njegovi oceni pri nas nizka ali pa je žal niti ni).

"Če imamo 97 odstotkov vin suhih, tega ni potrebno poudarjati, zapisati je potrebno tisto, kar odstopa od očitnega ali običajnega," je povedal in ilustrativno dejal, da je to podobno, kot če bi za nekoga rekli, da ima dve nogi. "Imamo jih vsi, nekaj posebnega bi bilo, če bi imeli tri in tudi pri vinu se poudarjajo posebnosti."

Prisotni so se seznanili s pravilnim odpiranjem steklenic, dekantiranjem in prezračevanjem vin, zaznavo vin skozi vonj in barvo, ter pravilno uporabo različnih vrst kozarcev.

Številni drobni nasveti, ki gostinskem svetu, kjer se prepletata kulinarika in vina, lahko le koristijo in pripomorejo še k višji stopnji prepoznavnosti in odličnosti, slušateljev niso pustili ravnodušnih, vse slišano pa je bilo ob koncu nadgrajeno tudi s praktičnega vidika, ko so pred udeležence seminarja postregli tudi nekaj različnih jedi ter tako tudi občutili ščep tistega, o čemer je tekla rdeča nit: spojili so hrano z vinom na primeren način.

Preberite še več člankov - Gospodarstvo

Nečedno okrog zabojnika Tekstilko

Približno pet let je že, odkar imamo v Radečah postavljen rdeč zabojnik Tekstilko. S postavitvijo tovrstnih zabojnikov se preprečuje nastajanje odpadkov, ki končajo v črnih zabojnikih in nazadnje na...

Potreba po vzdrževalcih: pnevmatskem, elektro in mehanskem

Na področju radeškega gospodarstva se je izkazalo, da eden izmed večjih zaposlovalcev v dolini Sopote potrebuje kader vzdrževalskih veščin. Radeče Papir Nova d.o.o namreč išče pnevmatskega, elektro...

Med vsemi v Zasavju je zmagala prav radeška občina!

Zaključila se je zbiralno-nagradna akcija starih aparatov in odpadnih baterij »Oddaj stare aparate v ulični zbiralnik«, ki se je v Zasavju začela letošnjega marca, bila zaradi epidemije prekinjena...

Sladoledarjevo slovo od poletja

Z nastopom tudi meteorološke jeseni vse pogosteje zaznavamo dneve nižjih temperatur in tudi osveževanje z ledenimi sladicami ob hladnejšemu vremenu postaja vse manj potrebno oziroma zaželeno.

Pri Ježu spajali vino s hrano

Sinoči je Gostilna Jež na Jagnjenici gostila ljubitelje vin, ki se preko poslovne ponudbe ukvarjajo tudi povečini z gostinstvom - ti so skozi poučno druženje s Sergijem Cesarjem pridobili nekaj...

Razvili inovativni antibakterijski papir

Posavski dopisnik TV SLO je za objavo v petkovi Slovenski kroniki, ki sledi dnevnoinformativni večerni oddaji Dnevnik, pripravil novico o razvoju inovativnega izdelka v radeški papirnici.

Kako ob svitu nastaja sladoled v Sladoledarnici Edi

Kljub temu, da je z novim šolskim letom pogovorno nastopil tudi že jesenski čas, bo vreme po obetih še nekaj časa naklonjeno sladkanju z osvežilno ledeno sladico. In preden Lirim Kahrimani , ki ga...

Papirnica išče elektronskega vzdrževalca

Največji zaposlovalec v radeški občini, podjetje Radeče Papir Nova d.o.o. je objavilo prosto delovno mesto "elektronski vzdrževalec", na katero želijo zaposliti osebo z vsaj 3-letnimi delovnimi...

Služba za kuharja/picopeka, potrebujejo tudi natakarice

V Gostilni Križišče v Radečah nudijo zaposlitev kuharju/picopeku oziroma kuharskemu pomočniku z izkušnjami, ki bo pripravljal malice, pekel pizze in pripravljal enostavnejše jedi po naročilu. Pri...

Flosar vabi v svoje vrste natakarskega pomočnika

Gostinstvo Krašovec d.o.o. , ki upravlja z Gostilno Flosar ob Savi, bo okrepilo svojo ekipo in je v ta namen objavilo potrebo po novem sodelavcu kot ponudbo za zaposlitev za nedoločen čas s...

Prispela le ena vloga iz Radeč, pa še ta nepopolna

Z javnim pozivom PVSP HRT 2020 (2.skupina) je Regionalna razvojna agencija Zasavje povabila in med prijavljenimi izbrala udeležence - brezposlene osebe v program Podjetno v svet podjetništva za...

Kar štirje novi okusi v Sladoledarnici Edi!

Tako kot vroči poletni dnevi kar sami po sebi kličejo na osvežitev na bazen, je še hitrejša pot do ohladitve obisk sladoledarja na ploščadi nasproti občinske zgradbe. Danes je prizadevni Veso ,...

Inšpektorji izvedli nadzor tudi nad radeškimi gostinci

Te dni so zdravstveni inšpektorji ponekod ob spremstvu policistov (skladno z uradno odredbo) zaradi naraščajočega števila okužb poostreno izvajali nadzor spoštovanja priporočil za preprečevanje...

Imate vsaj 5 zaposlenih? Prejmete lahko do skoraj deset tisočakov pomoči!

Podjetjem bo namreč sofinanciran nakup zaščitne opreme, to je pralnih obraznih zaščitnih mask, obraznih zaščitnih mask za enkratno uporabo, zaščitnih rokavic, razkužil, brezstičnih termometrov za...

Težko pričakovano: Odprta tudi bazenska okrepčevalnica!

Z današnjim dnem je na Bazenu Radeče svojo ponudbo obiskovalcem ponudila letošnja najemnica lokala, Vila Malina, za obratovanje katere od 19. junija letos skrbita Lidija in Matjaž Škerbec.

Zaključena zgodba: V sedmih letih osem skupin PVSP

V današnjem dopoldnevu so z usposabljanjem Podjetno v svet podjetništva sklenili sedem let trajajoč program, ki je bil sicer predviden za obdobje 2013-2018, nato pa so še uspeli še malo podaljšati....

Brezposelni Radečani, vam diši služba za 4 mesece v Trbovljah?

Medtem, ko bodo s koncem tega meseca s programom zaključili trenutni udeleženci 8. skupine Podjetno v svet podjetništva Radeče, katerih delodajalec je Regionalna razvojna agencija Posavje, pa je...

Gostilna Križišče išče kuharico/kuharja

Zaposlitvena priložnost: kolektiv Gostilne Križišče medse vabi novega sodelavca ali sodelavko. Delo bo tako dobila samostojna kuharica ali kuhar, med osnovnimI nalogami znotraj gostilne pa ji/mu bo...