Kljub temu, da je z novim šolskim letom pogovorno nastopil tudi že jesenski čas, bo vreme po obetih še nekaj časa naklonjeno sladkanju z osvežilno ledeno sladico. In preden Lirim Kahrimani, ki ga mnogi poznajo pod vzdevkom Veso, zapre svoj kotiček do prihodnje pomladi, nekaj podrobnosti za ljubitelje sladoleda - zaupal je, na kakšen način nastaja priljubljena poletna sladica.
Vitrine Sladoledarnice Edi se resda odprejo šele ob 10. uri dopoldan, vendar je pred tem potrebno postoriti marsikaj, da so nato na ogled raznobarvni in po okusih različni sladoledi. Delo se prične okoli 6. ure zjutraj z mešanjem sestavin v 5-litrskih posodah.
Mlečni sladoledi
Med okusi, ki veljajo za mlečne, ker je seveda med glavnimi sestavinami poleg sladkorja mleko, so denimo stacciatela, vanilija, jogurt, Ferrero Rocher, Raffaelo, čokolada.
Brez sladkorja in brez mleka
Ker pa so dandanes prehrambene in zdravstvene posebnosti precej bolj specifične kot nekdaj, lahko v Sladoledarnici Edi na svoj račun brez slabe vesti po pregrehi pridejo tudi tisti, ki ne želijo ali ne smejo uživati niti mleka niti sladkorja.
Gre za sladoledne okuse, ki jih boste zagledali v banjicah z napisi mango, jagoda, borovnica, malina, breskev - ti so izdelani izključno iz zmrznjenega sadja in vode.
"Ni vseeno, ali sadje samo vzameš iz zamrzovalne skrinje, ga vsuješ v posodo, priliješ vodo in zmešaš," pa poudari Lirih Kahrimani, ki se drži preverjene in pomembne podrobnosti: "Sadje se mora odtajati, da pride do izraza tako vonj kot tudi sam vonj - oboje je zaznavno ob dosledni pripravi sladoleda."
Brez mleka in z dodanim sladkorjem
Če pa ste sladkosnedi in si radi privoščite sladoledne okuse, ki ne vsebujejo mleka, bodo za vas ravno pravšnja izbira kepica jabolka, limone, Red Bulla in Coca Cole. V kolikor se pojavi dvom glede katerega od okusov, katere sestavine so ali niso, pa vedno dobrovoljnega Vesota lahko mirne duše kar pred postrežbo povprašate in vam bo iz prve roke povedal.
Da gostinsko in slaščičarsko dejavnost dobro pozna dokazuje že dejstvo, da se v teh panogah giblje vse od svojega 12. leta, ko je obiskoval 6. razred in je po potrebi skakal na pomoč svojemu očetu.
Lirim Kahrimani ima v centru Radeč tretjo sezono zapovrstjo na voljo sveže pripravljene sladolede, ki jih v pripravljalnem delu čez dan pogosto vnovič zameša, posebej ob vročih dnevih.
Tako sveži sladoledi niso sveži le takoj, ko odpre vitrine ob 10. uri, pač pa tudi okrog 14h ali 15h, kdaj tudi 17h, v skladu s povpraševanjem. Nenapisano pravilo, ki narekuje količine, ki jih naj sladoledar pripravi pa je povsem logično: "Bolj kot je vroče, več sladoleda si privoščimo, da se osvežimo in ohladimo"