Minuli torek je Društvo upokojencev Radeče v Domu kulture Radeče na njihov tradicionalni dan - Jožefovo pripravilo redni letni občni zbor. Uvodno besedo je imel predsednik Andrej Hrup, nato pa je rdečo nit prevzela Vera Lipec v vlogi predsednice delovnega predsedstva. Društvo upokojencev Radeče šteje dobrih 700 članov, med katerimi so moški v manjšini - teh je 274, preostalih 430 pa je žensk. Pregledali so uresničene zastavljene načrte minulega leta in si zadali naloge za tekoče in prihajajoče obdobje.

Da so minile po statutu določene minute, so navzoči najprej prisluhnili in si ogledali nastop Otroške folklorne skupine Ringa Raja pod mentorstvom Jerneje Novak.

Otroci, ki so po večkrat izrečenih besedah upokojenega učitelja Milana Goriška, vselej prijetni in simpatični nastopajoči, so že v uvodu razveselili prisotne v dvorani, ki so se iz srca nasmejali njihovi koreografiji, prikazanemu programu in njim samim v vsej njihovi otroški odkritosti.

Nato so svoja mesta zasedli člani delovnega predsedstva: Vera Lipec kot predsednica delovnega predsedstva in Anica Kmetič ter Rafaela Pintarič kot članici, Vida Adamič je bila potrjena kot zapisnikarica, overovateljica zapisnika pa Vida Kozorog in Martina Gramec.

Plodno leto z vidika vseh sekcij

Sledil je povzetek predsednika radeških upokojencev Hrupa glede dela v letu 2023. Društvo upokojencev Radeče je bilo ustanovljeno leta 1950 in je vključeno v Pokrajinsko zvezo društev upokojencev (Posavje) ter kot tako tudi član Zveze društev upokojencev Slovenije (ZDUS).

Omenil je, da je napolnila v letu 2023 njihova najstarejša članica kar 102 leti, da pa je že preminula, medtem, ko je najstarejši član v preteklem letu praznoval 93. rojstni dan. 

V pregledu poslovnega poročila za minulo leto je predsednik Hrup izpostavil večje dogodke izvedenega programa s področja športa, sociale in kulture ter tudi tiste, na katerih so sodelovali z vidika skupne regije.

Miha Kunej je v vlogi verifikacijske komisije povedal, da je na rednem letnem občnem zboru Društva upokojencev Radeče navzočih 56 članov in članic.

Hrup je posebej je poudaril, da so v letu 2023 začeli z daljšimi pohodi, ki potekajo vsako prvo sredo v mesecu (do katere izmed ciljnih točk se delno odpravijo tudi z vlakom) ter se za angažma pri tem zahvalil Albini Kajič. Sicer se krajših pohodov na območju Radeč z okolico v manjših skupinah lotevajo vsakodnevno.

Nanizal je najvišje dosežke športne sekcije, katere je povzel po poročilu njihovega referenta za šport Tomaža Kravogla. 

Na socialnem področju znatno vlogo igra vključenost v Center za starejše Dobra energija, delo devetnajstih prostovoljcev v programu Starejši za starejše v sklopu ZDUS, pomen brezplačnih prevozov za starejše v sklopu omenjenega centra (za to skrbijo trije vozniki prostovoljci, vsi člani Združenja šoferjev in avtomehanikov Radeče) in vključenost v E-oskrbo, ki preko ponudnika telekomunikacijskih storitev omogoča aktualnim 32 uporabnikom (prijavo je še mogoče oddati) 24-urno povezavo z asistenčnim centrom oz. zdravstvenim osebjem in organizacijo pomoči, če le-to uporabniki potrebujejo.

Radeški upokojenci redno skrbijo zase in svojo mentalno kondicijo tudi na izobraževalnem področju preko udeležbe na različnih predavanjih in delavnicah, se kulturno udejstvujejo (Skupina klekljaric Nitke), v letu 2023 so se podružili s sevniškimi upokojenci, za svoje družabno srečanje pa poskrbeli preko piknika na Močilnem v juniju in zaključnega srečanja športnikov upokojencev v oktobru.

Uvrstitve na državna športna tekmovanja, aktivne rokodelke in klekljarice ter 600 obiskov v sklopu Starejši za starejše

Blagajniško poročilo, ki ga je pripravila Petra Breznikar, je podala Rafaela Pintarič,

poročilo referenta za šport Kravogla je zaradi njegove odsotnosti predstavil Hrup,

delo rokodelske sekcije je povzela Vera Lipec, ki je predstavila tudi delo programa, ki ga vodi -  Starejši za starejše. Izrazila je željo, da se v to aktivnost vključi še kakšen mlajši upokojenec prostovoljec ter povedala, da prvič oz. vnovič obiščejo starejše nad 69 let - teh obiskov je bilo v Radečah z okolico v letu 2023 kar 594. 

Zvone Lipoglavšek je povedal, da zasedanj častnega razsodišča ni bilo.

Poročilo nadzornega odbora je podala Rafaela Pintarič, ki je delovanje z vidika transparentnosti spremljala skupaj z Jožo Novak in Janezom Sotlarjem, siceršnje poslovanje so prepoznali kot uspešno in korektno, dali pa priporočilo, naj se uredi pogodba glede upravljanja balinarske steze v sodelovanju z vidika podajanja upravičenosti upravljavskih stroškov.

 

Besede podpornikov in gostov

V zaključni točki občnega zbora je zbrane nagovoril župan Občine Radeče Tomaž Režun, ki je izrazil zadovoljstvo, da je v društvo več novovpisanih kot pa umrlih v preteklem letu in da je velikega pomena najti še tisti, ki so že upokojeni, niso pa še aktivni oz. včlanjeni v društvu, saj da je preko povezovanja na skupnih interesnih dejavnostih tudi v nadaljevanju precej lažje izvajati ostale programe, pridobivati prostovoljce in predati konec koncev tudi delo mlajšim, ko starejši niso več v stanju biti polno aktivni na določenih odgovornih funkcijah.

Pohvalil je delo vseh sekcij in jih spodbudil, naj se še naprej družijo v duhu dobre volje, gibanja, skupnih točk in da je ponosen, da Občina Radeče dobro sodeluje z njimi, ki so najbolj številčno društvo v znotraj radeškega območja. 

Tudi predsednik Pokrajinske zveze društev upokojencev Posavje Jože Žnidarič je imel za prijatelje iz Radeč le pohvalne in spodbudne besede.

V prvi vrsti se je zahvalil Občini Radeče, da finančno podpira delovanje Društva upokojencev Radeče, njihov pomen pa izkazal z besedami: 

"Skozi programe se vidi, da kot posamezniki potrebujete to društvo, ki vas povezuje in vas tudi med drugim drži pokonci, toda zavedajte se, še bolj pa društvo potrebuje vas."  Poudaril je, da brez dobrega vodstva tudi dobrega dela ne bi bilo in položil na srca, "naj se izkoristi čas, ki je za nas, upokojence, posebej dragocen, bodite zdravi, aktivni in še naprej optimistični."

Izčrpno je navzoče nagovorila tudi Danica Kocet, ki je v delegaciji štirih prišla iz Prekmurja in v vlogi predsednice Društva upokojencev Turnišče, s katerim radeško društvo upokojencev goji prijateljske vezi, izpostavila pa vse več administrativnih postopkov za namen delovanja društev in težave pri prevzemanju vodilnih funkcij. Njihovo društvo je letos v znamenju 30-letnice obstoja in delovanja.

Zbrane je nagovorila tudi koordinatorka Centra za starejše Dobra energije Renata Omahen, ki je opravičila direktorja Zdravstvenega doma Radeče Francija Čeča, prenesla njegove pozdrave ter se zahvalila za sodelovanje in ves čas ter trud, ki ju upokojenci vlagajo, da je njihova in tudi siceršnja skupnost karseda kvalitetna.

Tudi predsednik še enega društva, ki je številčno izredno močno, to je Planinsko društvo Radeče - je namenil svoj pozdravil ter jim čestital za uspešno delo, obenem pa se je Jože Šušteršič z navedbo, da so številni člani vključeni tako v planinske ter obenem upokojenske vrste, navezal na to, da se aktivnosti, dejavnosti in druženja lepo prepletajo v kraju.

Po uradnem delu so še nazdravili. Najprej vsem godujočim Jožetom in Jožicam, nato pa tekom zakuske v preddverju radeškega doma kulture tudi samim sebi - kot čestitke za nazaj in spodbudo za naprej.

Preberite še več člankov - Društva

Štiri tisočake namenili humanitarcem

Izteka se rok za prijavo na razpis za sofinanciranje letnih programov in projektov organizacij na področju socialnih in humanitarnih dejavnosti s strani Občine Radeče. Okvirno je za ta namen na...

Podprli bodo mlade glasbenike, športnike, ...

Rotary klub Sevnica je razpisal priložnost za podelitev enoletne štipendije v obliki finančne podpore mladim talentiranim posameznikom iz lokalne skupnosti, v kateri deluje klub, to sta območju...

Stanetovega pohoda na Lovrenc to soboto NE BO!

Iz Prosvetnega društva Vrhovo so sporočili, da napovedanega 17. Stanetovega pohoda na Lovrenc v soboto, 20. aprila 2024 ne bodo izvedli, saj vremenska napoved ni na njihovi strani. Prav za cel...

Podali so se na pohodniško druženje - kjer so plavali!

V Društvu invalidov Radeče so se, ko se je že nekoliko otoplilo, odločili, da gredo malo po svoje in se v tednu, ko so se velikonočni prazniki zaključili, podali v Terme Paradiso. 5. aprila 2024 so...

Delovni obisk vodstva Združenja diabetikov celjske regije v Radečah

Na deževen, nato pa kar zasnežen torek, 16. aprila 2024 je širše vodstvo Združenja diabetikov celjske regije s predsednikom Francem Turnškom na čelu, obiskalo Občino Radeče. Združenje diabetikov...

Vrhovčani vabijo na Stanetov pohod na Lovrenc

Prosvetno društvo Vrhovo vabi k udeležbi na Stanetovem pohodu, na katerem bo pot vodila od Vrhovega pa do botaničnega bisera - Lovrenca. Stane Martinšek, po katerem je pohod poimenovan, je bil...

Vrhovčani JUTRI vabijo k ustvarjanju dekoracije

Prosvetno društvo Vrhovo vabi JUTRI, v soboto 23. marca 2024 ob 16. uri na velikonočno delavnico, kamor ste vabljeni otroci in odrasli, ki bi si želeli ustvariti edinstveno dekoracijo pred...

Redni letni zbor članov najbolj številčnega društva v občini Radeče

Minuli torek je Društvo upokojencev Radeče v Domu kulture Radeče na njihov tradicionalni dan - Jožefovo pripravilo redni letni občni zbor. Uvodno besedo je imel predsednik Andrej Hrup , nato pa je...

Danes Jutranjke praznujejo 5 let!

Prav danes, na prvi pomladni dan, pet let delovanja obeležujejo Jutranjke . Jutranjke so skupina Radečank, ki se vsako jutro redno udeležujejo telovadnega srečanja po vzoru tisočerih gibov tekom...

PGD Svibno: preden se izteče 40.leto, še veselica in nov kombi!

Na pustno soboto 2024 je Prostovoljno gasilsko društvo Svibno v telovadnici Podružnične šole Svibno pripravilo njihov redni letni občni zbor, na katerem so pregledali delo leta 2023 in si začrtali...

Osem radeških markacistov vestno skrbi za planinske poti

Preteklo nedeljo je v prostorih gasilskega doma PGD Krško v starem mestnem jedru Krškega potekal 25. shod markacistov, združenih v meddruštveni odbor Zasavje - Posavje, dan pred tem pa je Planinsko...

Nitke in njihova 9. samostojna razstava v domačih Radečah

Prvega marca je klekljarska skupina Nitke v domači knjižnici postavila na ogled njihove unikatne izdelke pod delovnim naslovom "Ko kleklji zapojejo". Uvodne besede je zbranim namenila knjižničarka...

V soboto prireditev v čast ženam, moškim in materam

Kot je v Vrhovem že tradicija, bodo v tamkajšnjem domu prosvete pripravili prireditev, na kateri v šopek pozornosti za krajane povežejo vse tri "praznike": petkov dan žena, dan mučenikov in...

V teku tečaj za nižje gasilske častnike

Na Jagnjenici poteka skladno z letnim načrtom usposabljanja gasilcev za leto 2024 v Gasilski zvezi (GZ) Radeče tečaj za vodje enot in pridobitev čina "nižji gasilski častnik." Po uspešno opravljenem...

Posvet gasilk v Radmirju pri Ljubnem ob Savinji

PGD Radmirje blizu Ljubnega ob Savinji je prvo februarsko soboto gostilo posvet gasilk dveh regij - po lanskoletni izvedbi posveta v domeni celjske regije v Laškem, je organizacijo letos prevzela...

Na pustno soboto povorka skozi Radeče in rajanje

Društvo prijateljev mladine Radeče je danes priredilo pustovanje, katerega so se udeležile otroške in odrasle pustne šeme. Zbrale so se ob 15. uri pri Domu Pihalnega orkestra radeških papirničarjev,...

VABILO: Pohod po Zasavski planinski poti (Čebine-Čemšenik)

Meddruštveni odbor planinskih društev Zasavja, kamor spada tudi Planinsko društvo Radeče, bo na pobudo PD Lisca Sevnica organiziral skupni pohod po ZASAVSKI PLANINSKI POTI, ki bo v soboto 17....

Radeški gasilci posredovali na 58 intervencijah, opravili tudi preko 400 ur požarnega varovanja

Minulo soboto je Prostovoljno gasilsko društvo Radeče izvedlo svoj 152. redni letni občni zbor, na katerem so se zbrani seznanili z opravljenim delom in izvedenimi aktivnostmi izteklega leta in...