Zadnja avgustovska sobota je minila v duhu vročine - kar dvojno; saj je bilo ozračje takšno, svoje pa je pridalo še 10 loncev brbotajoče goveje juhe - nepogrešljivega uvoda v klasično slovensko nedeljsko kosilo. V Vrhovem je namreč potekal 3. festival slovenske goveje juhe, ki sta ga z roko v roki priredila Prosvetno društvo Vrhovo in Prostovoljno gasilsko društvo Vrhovo.
Med prijavljenih je bila polovica ekip takih, ki sodelujejo že od prvega festivala dalje oz. od lanskoletne izvedbe dalje (Sončne gasilke PGD Vrhovo, Občinski odbor Socialnih demokratov Radeče, Društvo kmečkih žena Arnika Svibno, Krajevna organizacija Rdečega križa Vrhovo, Savski majstri),
prvič pa se je dogodka, katerega osrednji namen je druženje in ohranjanje slovenske kulinarične posebnosti (tekmovanje pa je drugotnega pomena) udeležilo kar 5 ekip: Šentjurski pobje, Aktiv kmečkih žena Šmarčna, PGD Radeče - Župca gang, Ekipa Božo (sicer prireditelji Čilijade v bližnji Loki pri Zidanem Mostu) in Prevzgojni dom Radeče.
Skupno je v pripravi juhe sodelovalo deset ekip, ki so vse potrebno za pripravo goveje juhe - razen mesa - tudi pripeljali s seboj na prizorišče. Na samem začetku dogodka je v imenu obeh organizatorjev zbrane pozdravila predsednica Prosvetnega društva Vrhovo Andreja Burkelc Klajn.
Vodja ekipe je s strani organizatorjev prejel predpasnik in kuhanje se je kmalu po 13. uri začelo.
Na dogodku tudi Radečan Lucijan, ki je tekmoval v Masterchefu
Svojo stojnico je imel na prizorišču tudi Lucijan Lipovšek, domačin iz Radeč, ki je postal širše prepoznaven v vlogi tekmovalca v kuharskem izboru Masterchef. Kuhal je v netekmovalnem smislu, posebnost njegovega kulinaričnega sodelovanja pa je bila v tem ,da je pripravljal jedi iz sestavin, ki bi jih sicer najverjetneje tekmovalci 3. Festivala slovenske goveje juhe - zavrgli.
Pripravil je raviole, namaz iz govedine in ocvrte mesne kroglice, vse, kar je nastalo izpod njegovih rok, pa je šlo za med. Čim je namreč moderatorka prireditve Urška Klajn Marion, kateri je rdečo nit prireditve z veznim besedilom pomagal voditi tudi Anže Rus,
omenila, da je na Lucijanovi stojnici nekaj posebnega, se je okrog njega trlo ljudi, ki so hitro poskrbeli, da so bili servirni krožniki prazni, še preden bi se jedli utegnile dobro "uleči" ali ohladiti.
Navzoča je bila tudi ekipa Zdravstvenega doma Radeče, ki je nudila obiskovalcem merjenje krvnega tlaka in srčnega utripa, seznanjala s pomenom zdrave prehrane ter izpostavljala, katera je preveč sladka in preveč slana hrana, ki se ji je bolje v velikem loku ogniti oziroma se je posluževati le občasno.
Spomnili so tudi na pomen preventivnih programov za zgodnje odkrivanje bolezni ali sprememb na/v telesu, ki utegnejo voditi do bolezni (npr. Svit).
V ocenjevalni komisiji, ki je pozorno z vidika brbončic tehtala, katera juha in katera juha je najboljša ter tudi katera stojnica je dajala najbolj všečen izgled, so bili
- kuharski mojster Janez (sošolec chefa Lojzeta Čopa, Čop je strokovni vodja dogodka),
- vodja kuhinje v Prevzgojnem domu Radeče in domačinka z Vrhovega Romana Zeme ter
- idejni vodja Fadil Mušinović.
Slednjemu veljajo vsako leto prav posebne zahvale, saj se še posebej potrudi, da je dogodek z vseh vidikov ustrezno izveden. Tudi letos je prav Mušinović močno pripomogel pri pridobivanju finančnih sredstev za karseda odlično izveden festival.
Precejšen delež k udeležbi tako z vidika sodelujočih ekip kot tudi z vidika obiskovalcev je pridalo tudi reklamiranje na Radiu Aktual in Radiu Veseljak, ki sta vsak po svoji moči prispevala v letos dobrodelno obarvan projekt. Celoten dobiček prireditve bosta namreč to jesen organizatorja namenila humanitarnim organizacijam, te pa žrtvam avgustovskih poplav.
Za še bolj zabavno vzdušje je bilo na vrhovškem igrišču možno razveseliti otroke z raznobarvnimi baloni in s sveže pripravljenimi kokicami, na dveh stojnicah pa so organizatorji ponudili tudi kranjsko klobaso s prilogo in palačinke z več različnimi domačimi marmeladami.
- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
PREBERITE IZ ARHIVA:
Uspešno izveden prvi festival goveje juhe
Vrhovška župca: Slavila ekipa BAJ-BAJ (Vito, Marinka in Zlata)
- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
Rezultati: Slavile Sončne gasilke PGD Vrhovo in Prevzgojni dom
Preden so razglasili, kdo so najboljši trije v posameznih kategorijah, so glasbeni vložek dodali godbeniki Kulturnega društva Pihalni orkester radeških papirničarjev - ti že vsa tri leta, odkar poteka festival slovenske goveje juhe, popestrijo dogodek s "pleh-muzko", ki jo izvabljajo iz instrumentov.
Glede na okušane vzorce juh je tričlanska komisija odločila, da so najboljšo čisto juho skuhale članice ekipe "Sončne gasilke PGD Vrhovo";
najboljšo zakuho in tudi najbolj všečno urejeno stojnico pa so pripravili v ekipi "Prevzgojni dom Radeče."
Podrobnejši rezultati so sledeči:
ČISTA JUHA
- 1. mesto: Sončne gasilke PGD Vrhovo
- 2. mesto: Župca gang PGD Radeče
- 3. mesto: Šentjurski pobje
ZAKUHA
- 1. mesto: Prevzgojni dom Radeče
- 2. mesto: Župca gang PGD Radeče
- 3. mesto: Sončne gasilke PGD Vrhovo
UREJENOST/PRIVLAČNOST STOJNICE
- 1. mesto: Prevzgojni dom Radeče
- 2. mesto: Sončne gasilke PGD Vrhovo
- 3. mesto: Aktiv kmečkih žena Šmarčna
Nagrade za najboljšo čisto juho in za najboljšo zakuho sta prispevala Gostišče Močivnik z Okroglic ter Kmetija Kranjc z Budne vasi, nagrado za najbolj všečno urejeno stojnico pa Gostišče Krašovec in Gostilna Strnad.
Predsednica Prosvetnega društva Vrhovo Andreja Burkelc Klajn je kmalu po formalno zaključeni prireditvi (kulinarični del) dejala, da je z obiskom zadovoljna, zlasti z ozirom na vročinski val, ki je tudi radeško območje zajel zadnji avgustovski konec tedna.
"Ekipe so res pokazale veliko mero potrpežljivosti in vztrajnosti ter obilo dobre volje, ko so v že tako vročem vremenu še skrbele za pripravo odličnih govejih juh, ki pa so tudi bile - vroče," hvaležnosti ne pozabi izraziti in v tem duhu poudari tudi, da brez pomoči sponzorjev, brez prostovoljnih prispevkov, ki so jih tudi zbirali na samem prizorišču in brez močne organizacijske ekipe dogodek ne bi uspel tako kot je. "Bilo je res krasno vzdušje," sklene.
In res se je kulinarično dobro vzdušje prevesilo tudi v družabno dobro vzdušje tekom popoldneva in večera, ko pa se je ozračje že toliko ohladilo, da je bilo druženje še bolj prijetno.
Za glasbeno spremljavo tekom celega dne, ki je spodbudila tudi k plesu, sta skrbela Robi in Uroš, katerima pa je glas k preigravanju in prepevanju priljubljenih sladb dodala tudi Manca. Mihelinovi iz brežiške občine so ravno tako kot domači PORP redni udeleženci festivalov goveje juhe.
Dogodek je po oceni organizatorjev dobro uspel, kar so potrjevali zadovoljni in nasmejani obrazi ter druženje, ki je privabilo vse generacije iz različnih koncev radeške občine ter tudi od drugod.