Minulo soboto je v Vrhovem dišalo po juhi, ki je tradicionalno naša, nacionalna - goveja. Prosvetno društvo Vrhovo je v tesnem sodelovanju s PGD Vrhovo (soorganizatorji) in ob podpori domače krajevne skupnosti izvedlo 2. Festival slovenske goveje juhe, na katerem je sodelovalo 13 ekip. Podelili so pet nagrad, za prve tri najboljše juhe, za najboljšo zakuho in za najlepše urejeno stojnico.
Rezultati, kakor je ocenila strokovna komisija v sestavi Romana Zeme, Tomaž Režun in Fadil Mušinović, so sledeči:
- 1.mesto za najboljšo juho v celoti. ekipa BAJ-BAJ iz Radeč
- 2.mesto za najboljšo juho v celoti: ekipa KS Vrhovo - Log pri Vrhovem
- 3.mesto za najboljšo juho v celoti: ekipa Ponkovlani iz Ponikve pri Grobelnem
- Nagrada za najboljšo zakuho: ekipa KS Vrhovo - Log pri Vrhovem
- Nagrada za najlepše urejeno stojnico: ekipa Aktiv kmečkih žena Tržišče
Zmagovalna ekipa je ozadje svojega imena (BAJ-BAJ) pojasnila tako: "Večkrat gremo na izlet, se potepamo po različnih koncih Slovenije in tudi izven državnih meja, zato se večkrat poslavljamo od svojih najbližjih," je dejal Vito Žnidar, sicer tudi nekdanji dolgoletni predsednik Turističnega društva Radeče.
Predsednica PD Vrhovo Andreja Burkelc Klajn je ob koncu uradnega dela povedala, da je zadovoljna in hvaležna vsem, ki so kakorkoli pripomogli, da je po dveh letih premora prireditev uspela, je pa še zaenkrat skrivnostna razkrila tudi, da za leto 2023, ko bo potekal 3. Festival slovenske goveje juhe, načrtujejo nekaj novega oziroma nadgradnjo.
"Izmed 14 ekip jih je pet prišlo iz drugih občin, kar je sicer dober odziv ekip z območja radeške občine, vseeno pa pogrešamo konkretno radeške ekipe - morda ekipe, ki bi jih sestavljali predstavniki javnih zavodov in javnega podjetja, ekipe krajevnih skupnosti, ekipe PGD-jev in podobno," si pestrosti in raznolike zastopanosti želi Burkelc Klajnova.
Da je festival v Vrhovem - to je "zakuhal" Fadil!
Idejni vodja projekta tekmovanja ter obenem meddruštvenega in medgeneracijskega druženja, ki dogodku pritiče, je Fadil Mušinović.
Pisalo se je leto 2018, ko je bila ekipa iz KS Vrhovo povabljena v Srbijo (Velika Plana) na pasuljado.
Beseda je dala besedo, in Fadil je predlagal tekmovanje v kuhanju najboljše goveje juhe, ki je pravzaprav nepogrešljiv uvodni del v nedeljsko kosilo širom Slovenije.
Združili so moči in tako je ob občinskem prazniku leta 2019 potekal premierni Festival slovenske goveje juhe, 21. maja 2022 (zaradi, vemo, korona razmer, ki sta preprečili izvedbo v zadnjih dveh letih) pa drugi. Leta 2019 so festival prijatelji iz Velike Plane tudi obiskali, letos pa vabilo prijazno odklonili, saj so ravno isti dan praznovali "imendan" svojega kraja - po naše bi rekli občinski ali krajevni praznik.
Za glasbene vložke je poskrbela moška vokalna skupina Lipa iz Litije, vmes pa sta navzoče zabavala Duo Robi in Uroš z Manco (Mihelin) iz brežiške občine.
Majhnemu kraju je prišlo naproti veliko ime kuharskega sveta - Lojze Čop
Ko so se v Vrhovem že prvič lotili projekta "Festival slovenske goveje juhe", so stremeli k temu, da zberejo čim več ekip z različnimi izkušnjami, znotraj njih pa posameznike različne starosti in veščin ter znanj, saj je posreden "rezultat" kuhanja goveje juhe v tekmovalnem smislu marsikateri kuharici in/kuharji že razkril kakšno bogato kulinarično skrivnost, zato vsekakor dogodek velja tudi za svojevrsten način prenosa znanj.
Vedeli pa so že od samega začetka, da ne želijo dogodka, ki bi predstavljal (samo) sinonim za "vaško veselico", pač pa da je pri tako cenjeni jedi, ki goveja juha vsekakor je, modro dodati še ščepec ali dva strokovnosti. Da vse skupaj vendarle ni le zabavno in družabno, pač pa tudi koristno in poučno. Zamisel vrhovških zanesenjakov je kot dobro prepoznal znan gostinec Lojze Čop, na katerega so se obrnili in ekipam nanizal nekaj dragocenih smernic že prvič, prav tako pa tudi za namen kuhanja minulo soboto oziroma za vsakokratno nadaljnje kuhanje goveje juhe v bodoče.
Na tokratnem dogodku ni bil fizično navzoč, je bil pa večkrat s strani moderatorke dogodka Urške Klajn Marion omenjen in poudarjen, saj si organizatorji štejejo v čast, da imajo podporo strokovnjaka.
Pomembno je sodelovati ...
Vrhovčanka Romana Zeme, ki je med člani ocenjevalne komisije še najbolj podkovana z vidika kulinarike, je vendarle vodja kuhinje v Prevzgojnem domu Radeče in nosi naziv "delovna inštruktorica", je povedala, da je bilo tokratno ocenjevanje drugačno kot prvo. Članica ocenjevalne komisije je bila namreč že leta 2019, zato je lahko primerjala. "Okušali smo juhe že na stojnicah, tekom kuhanja, česar na prvem festivalu nismo prakticirali. Zanimivo, nekateri so imeli v začetni fazi skorajda omembe ne vredno juho, pa so v pravem trenutku vročo tekočino obogatili s svojimi "skrivnostmi" in so bile v sklepnem delu fantastične," opisuje Zemetova ter doda, da so kuharji tudi razkrili komisiji, na kakšnem način in s čim so juho postopoma izboljševali, vse do želene odličnosti.
Ekipe, ki so sodelovale na 2. Festivalu slovenske goveje juhe (2022), so bile:
Ekipa BAJ-BAJ iz Radeč | Občinski odbor SD Radeče |
Društvo upokojencev Sevnica | Ekipa KS Vrhovo - Log pri Vrhovem |
KO Rdečega križa Vrhovo | Ponkovlani |
Vinogradniki iz Zagrada | Bizeljsko |
Aktiv žena Loka | Savski majstri |
Aktiv kmečkih žena Tržišče | Sončne gasilke PGD Vrhovo |
Ekipa BoKarBo |
Po zaključenem uradnem delu je sledilo neformalno druženje, ki ga nekaj nakazanih dežnih kapelj nikakor ni ne prekinilo ne zaustavilo. Vrhovški gasilci in člani vrhovškega prosvetnega društva so se zasluženo poveselili s sokrajani in gosti po uspešno izvedenem kulinaričnem dogodku.
.