Ljubitelji domače goveje juhe so se četrtič zbrali v Vrhovem, kjer sta tamkajšnje Prosvetno društvo (PD) in Prostovoljno gasilsko društvo (PGD) združila moči in pripravila edinstven festival goveje juhe. Juhe so kuhale izkušene kuharice in kuharji in jih ponudili obiskovalkam in obiskovalcem, ki so prišli od blizu in daleč. Domačinom pa so se pridružile tudi skupine od drugod.
Iz Zreč so prišli člani Gobarskega društva Kostanjevka, iz Loke pri Zidanem mostu člani Čili kluba, pa Loški zeliščarji, Savski majstri, članice Društva upokojencev Sevnica, ekipa Godbe slovenskih železnic, sodelovali pa so tudi Bar Branka, Ložani iz Loga pri Vrhovem, moči sta v eni ekipi združili Krajevna skupnost in tamkajšnja krajevna organizacija Rdečega križa Vrhovo, že vsa štiri leta pa govejo juho kuhajo tudi Sončne gasilke, članice PGD Vrhovo ter predstavniki območnega odbora stranke Socialnih demokratov (SD) iz Radeč.
Prvič pa sta bila v Vrhovem MasterChefa Tilen Belošević in Lucijan Lipovšek, ki sta spletla tesno prijateljstvo in ju mnogi poznajo tudi kot Duo Mrki. In kako sta se lotila kuhanja goveje juhe? »V juhi sva združila tako ljubezen kot humor,« sta bila duhovita. »Pa tudi veselje,« nam je dejal Tilen, ki kuha od malih nog, a je sicer pristaš italijanske kuhinje.
»Testenine, rižote in pice so pri meni na prvem mestu,« je odkrit Tilen. Lucijan pa bolj obožuje meso vseh vrst. »Takšno ravno prav pečeno mora biti,« pove Lucijan, ki sodeluje tudi z evropskim mladim chefom Boštjanom Vovkom, s katerim dvakrat mesečno prirejata kulinarične večere v Velenju. Za oba pa je kuhanje kot kakšen stand-up, sta nam dejala.
V njuni bližini je bila tudi stojnica Godbe Slovenskih železnic, kjer so se kuhanja goveje juhe družno lotili sam dirigent Franci Lipovšek, Slavko Čot in Žiga Kališnik. A vendarle je bil, kot sta priznala Čot in Kališnik, glavni Lipovšek, ker največ ve. In pod njegovo taktirko jim je uspelo skuhati najboljšo govejo juho letošnjega festivala. Tako je na koncu odločil letošnji zmagovalec oddaje MasterChef Luka Pangos.
Dirigent Lipovšek, ki bo po 25 letih umetniškega vodenja godbe, 21. septembra na koncertu v Zidanem mostu, predal taktirko Roku Pelcu, pa nam je izdal le, da je juhi, poleg jušne zelenjave in mesa, dodal tudi malo popražene čebule. »Vse ostalo je skrivnost,« se je namuznil dirigent, ki pogosto kuha tudi doma. V govejo juho pa so godbeniki zakuhali zdrobove knedle.
Juhe so sicer okušali, ocenjevali njihovo bistrost, zakuho in seveda okus trije domačini: Rok Martinčič iz gostilne Jež, glavna kuharica Prevzgojnega doma Radeče Romana Zeme in domačin Fadil Mušinovič, ki se mu je tudi porodila ideja za ta festival.
Slednji so med vsemi izbrali dve, eno, najboljšo, pa je na koncu izbral Pangos. Prav tako je komisija ocenjevala stojnice. In za najlepše urejeno razglasila stojnico Društva upokojencev Sevnica, na kateri so govejo juho kuhale Hermina, Joži in Nada, za prikuho pa so naredile fritate iz palačink.
Prireditev so s svojim nastopom popestrili člani folklorne skupine Brusači iz Radeč ter harmonikarji, učenke in učenci Žana Bregarja, za otroke in odrasle so pripravili družabne igre. »Z letošnjim festivalom smo izjemno zadovoljni, saj toliko ljudi v Vrhovem še nikoli ni bilo. Dejansko nam je vsega zmanjkalo. A najpomembneje je druženje,« je bila ob koncu zadovoljna Andreja Burkeljc Klajn, predsednica Prosvetnega društva Vrhovo.
Avtorica zapisa: Mojca Marot,
zapis je bil izvorno objavljen v časopisu Slovenske novice
Foto: Martin Klajn (PD Vrhovo)