Ob 9.07 se je včerajšnji drugi vklop oddaje Dobro jutro s terena začel ob zvokih harmonikarja Žana Bregarja in plesu članov Folklornega društva Briusači Radeče, pogovorno pa na stojnici Ribiške družine Radeče, kjer je predsednik Brane Zelić vestno pekel zelenke, medtem pa prav tako aktiven ribič Franci Klanšek orisal nekaj značilnosti male ribice, ki je v Savi med pogostejšimi - zelenke.
"Gre za malo ribico, ki je zelo razširjena po Slovenije in tudi po Evropi, vendar ker smo ob reki Savi, je tudi pri nas v zajezitvenem jezeru HE Vrhovo množično prisotna.
Ljudje jo poznajo kot ribico, mi, ribiči pa smo zelo ponosni, da je ta riba v našem jezeru, ker je zelo tekmovalna riba. Prehranjuje se z vodnimi bolhami, z ikrami, z zelenjavo, je pa značilno, da je tudi popularna med ribiči z gurmanskega vidika. Zelenka se hitro speče in lahko jo pohrustaš od glave do repa, zraven je pa potrebno ribo zaliti seveda z domačim jabolčnikom ali pa šmarnico," je dejal Franci Klanšek.
In k temu je Marija Merljak dodala: "Prav to je pomembno: jo pohrustaš, s kostmi in z repom. In velja si zapomniti: ima veliko vitamina D in ravno ta je tisti, ki pomaga, da se čimprej kalcij sprosti iz črevesja in se tako čimprej počutimo gibljivi, umirjeni in seveda tudi določeni hormoni boljše delujejo. V kosteh zelenke je kalcij in vitamin D, kar je odlična kombinacija."