Humanitarnost

Svibanski mlaj s trojnim namenom

Mladi in mladi po srcu že tradicionalno pred prvomajskimi prazniki poskrbijo, da se na vrhu Svibna, kjer se nahajajo grajske razvaline, postavi mlaj. Podvig fantov in mož je poseben predvsem zaradi postavljanja na težko dostopnem terenu, kjer je na strmih pobočjih skalnata podlaga in na nekaj odsekih tudi nekoliko nevarno.

Kot je dejal domačin Boštjan Kavšek, se mlaj tradicionalno postavlja z »žavrami«, »krancljem« in zastavo in zahteva kar nekaj fizične sposobnosti postavljalcev, saj spravilo mlaja na nekdanji grad slovitih Ostrovrharjev ni ravno projekt, ki bi ga opravili z levo roko.

Mlaj se na vrh nekdanjih grajskih razvalin postavlja neprekinjeno od leta 1992, pred tem pa se je na »Tičn'ci«, nad cerkvijo sv. Janeza. V povprečju sodeluje med dvajset do trideset fantov in mož, ki do vznožja grajskega hriba smreko iz lokalnih gozdov, katere posek se opravi z odobritvijo in v sodelovanjem z revirnim gozdarjem, pripeljejo s traktorjem, nato pa sledi ročno timsko delo. Letošnji mlaj se lahko pohvali z višino 23 metrov.

Mlaj sicer že iz starodavnih časov pomeni simbol spomladanski zaročnih ritualov, združitve ženskega in moškega principa, ki so jih nekoč izvajali tudi zaradi spodbujanja letine na poljih in pri živini, zdaj pa ostaja zanimiv družabni dogodek, ki ga na Svibnem ohranjajo in ki privablja tudi ostale radeške občane. Tradicionalno delo je namreč pospremljeno z obilo dobre volje, pesmijo in vriskanjem.

V letošnjem letu so pripadniki moškega spola svibanske krajevne skupnosti, ki nosijo status neporočenih fantov in mož, mlaj postavljali ne le za namen obeležitve praznika dela ob prvem maju, temveč še z dvema razlogoma. Dela so se lotili 26. aprila, ker je dan pozneje svibanska župnija pripravila prejem zakramenta sv. birme, pa tudi zaradi obeležitve florjanovega in otvoritev prenovljenih prostorov tamkajšnjega gasilskega doma, ki bo v tem koncu tedna.

Fotografije: Aleš Pernišek

Video: Matic Medved, dostopno na : POSNETEK POSTAVLJANJA MLAJA

 

Share
Ostale novice iz Posavja