Humanitarnost

Kako smo volili v radeški občini?

Volitve-2017Med enajstimi volilnimi mesti, kolikor jih je bilo v radeški občini pripravljenih za namen oddaje glasu na predsedniških volitvah 2017, je bila najvišja volilna udeležba s 57,92 % zabeležena na volišču bivšega Bistroja Loni (prostor Društva invalidov Radeče).

Kot kažejo podatki Državne volilne komisije, so na območju Radeč najbolj izrazito volilno abstinenco pokazali volilni upravičenci, ki svojega glasu NISO oddali v Bistroju Križišče, takih je bilo 49,59 %, svojo državljansko pravico pa so občani najbolj izpolnili s svojo prisotnostjo na volišču bivšega Bistroja Loni - volilo je 212 izmed 366 vpisanih v volilni imenik.

Za dosedanjega predsednika države, Boruta Pahorja, ki bo funkcijo opravljal še nadaljnjih pet let, so s 59,72 % najbolj prepričljivo glasovali na volišču bivšega Bistroja Loni, najmanj glasov (42,11%) pa so mu namenili v Jelovem.

Številko 2, za katero je bilo zapisano Marjan Šarec, ki se je v drugem krogu glasovanja na letošnjih predsedniških volitvah skorajda nenehno vse tesneje približeval Pahorju, so najpogosteje obkrožili na Jelovem, najmanj podpore (35,00%) pa je aktualni kamniški župan prejel med volilnimi upravičenci volišča Bistro Križišče.

V občini Radeče je skupno vpisanih 3653 posameznikov v volilni imenik, med vsemi temi pa je svoj glas na včerajšnjih volitvah oddalo 1920 volivk in volivcev, iz česar sledi, da je volilo 52,55 % občanov - prebivalcev radeške občine s slovenskim državljanstvom, ki štejejo vsaj 18 let.

Prebivalci občine Radeče smo volili v Kulturnem domu Radeče, Knjižnici Radeče, v bivšem Bistroju Loni (prostor Društva invalidov Radeče), v prostorih dveh javnih zavodov/podjetij (vrtec Biba Baja v Kolenovem grabnu in Komunala Radeče), v dveh gostinskih objektih (Bistro Križišče in Gostilna Strnad), pri Leopoldu Plazniku - bivšem vikendu Ivana Krivca, v jagnjeniškem gasilskem domu in v dveh prostorih sedežev krajevnih skupnosti (Svibno, Vrhovo).

Po zaključenem štetju glasovnic so člani volilnega odbora posameznega volišča rezultate izobesili na vidno mesto (najpogosteje so to vrata) in tako si lahko izide krajani tudi sami ogledamo.

V teh dneh je bilo slišati kar nekaj komentarjev, vezanih na volilno abstinenco in vse glasnejši so bili med ljudmi predlogi, da bi bilo potrebno ob neudeležbi na volitvah predpisati kazen. Zato še nekaj dejstev, misli in zanimivosti v nadaljevanju zapisa:

Kot (sicer v drugačnem konekstu, pa vendar...) piše Gregor Utenkar, časopisna hiša Delo, marsikdo pozablja, da je v Sloveniji oddaja volilnega glasu PRAVICA, in ne DOLŽNOST. Obstajajo pa po svetu seveda tudi drugače uzakonjena pravila, imenujejo se obvezne volitve.

"Ne poznajo jih samo v diktaturah, kot je Severna Koreja, ali v žepnih državicah, kot so Liechtenstein, Nauru in Singapur ter švicarski kanton Schaffhausen. Imajo jih tudi v velikih in demokratičnih državah Argentini, Avstraliji, Braziliji, Peruju in nekoliko manjših, a še vedno veliko večjih od Slovenije, Ekvadorju in Urugvaju. "

Po podatkih uradne spletne strani Evropskega parlamenta v Evropski uniji štiri države članice opredeljujejo glasovalno pravico kot obvezno, to so Ciper, Grčija, Luksemburg (voliti morajo vsi med 18 in 75 leti) in Belgija - v slednji morajo volivci PRITI na volišče, ni pa jim treba voliti.

Kot kažejo rezultati je torej "stari" predsednik Borut Pahor tudi novi predsednik Republike Slovenije, nov mandat pa bo nastopil predvidoma 23. decembra 2017.

 

Share
Ostale novice iz Posavja