Gasilstvo

Okrogla miza gasilk na Raki

Okrogla-mizaRaka-2017naslovnaKomisija za članice pri Gasilki zvezi Krško je organizirala tradicionalno okroglo mizo za gasilke, obenem pa tudi dan odprtih vrat in tekmovanje za prehodni pokal PGD Raka - med udeleženkami aktivnosti ob mesecu požarne varnosti tudi članice iz PGD Jagnjenica in PGD Radeče.

Dobrodošlico so z jutranjo kavico in pecivom pripravile domačinke z Rake, nato pa je Urban Praprotnik spregovoril o pomenu gibanja (zlasti teka) na zdravje posameznika.

Po krajšem predahu ob luščenju pečenega kostanja smo se peš odpravile do bližnjega Cirja, kjer stoji prva Ambasade cvička na svetu, ta se nahaja v lično urejenem hramu v lasti Društva vinogradnikov Raka.

Urejen je po vzorcu tradicije takratnih vinogradnikov – imenovanih gorniki, ki so preurejali svoje hrame v bivalne prostore, tako smo si ogledali vse tri prostore: izbo s krušno pečjo, kamro s posteljo in prostor za kletarsko opremo, katero so pač uporabljali takratni vinogradniki.

Alojz Kerin in Alojz Šiško iz DVR sta nam orisala nekaj krajevnih znamenitosti in vključenost posebneža - cvička - v vsakdan tamkajšnjega prebivalstva, nato pa smo se okrepčale z narezkom in raško č'bulo ter okusile njihovo vino.

Sledil je povratek do gasilskega doma na Rako, kjer nas je čakalo kosilo, kratko pa smo si ogledale še nastop ene od ekip, ki so sodelovale na tekmovanju za prehodni pokal PGD Raka in se prijetnih vtisov vrnile v domače Radeče.

Share
Ostale novice iz Posavja