Zanimivosti

Regijske mednarodne vojaške vaje tudi okrog in nad radeško občino

SSV-izjava-za-javnost-10052019lovenska vojska skupaj z vojskami petindvajsetih zavezniških in partnerskih držav danes začenja regijske mednarodne vojaške vaje, namenjene večji usposobljenosti pri zagotavljanju varnosti in ohranjanju miru v regiji. Vaje bodo trajale do 22. junija, do takrat pa je ponekod po Sloveniji pričakovati povečan promet vojaških vozil in prelete letal, tudi okrog in nad območjem občine Radeče.

V okviru regijske mednarodne vojaške vaje bo potekalo več vaj - Takojšen odgovor (Immediate Response), Jadranski udar (Adriatic Strike), Zvezdni vitez (Astral Knight) in Hiter odgovor - v okviru katerih bodo slovenski vojaki skupaj s kolegi iz zavezniških in partnerskih držav gradili učinkovitejše in bolj odzivne sile za zagotavljanje varnosti in ohranjanje miru. Vaje bodo tudi priložnost za osebno, strokovno, tehnično in taktično povezovanje, so sporočili iz Slovenske vojske.

Prva je na vrsti taktična vaja Takojšen odgovor, ki jo skupaj vodijo Poveljstvo kopenske vojske ZDA v Evropi ter slovenska in hrvaška vojska. Od danes, 6. maja pa do 12. junija bo na vaji sodelovalo nekaj manj kot 3000 vojakov iz Slovenije, Črne gore, Hrvaške, Italije, Nemčije, Severne Makedonije in Poljske.

Vaja med drugim vključuje vzpostavitev in odprtje območja delovanja za sprejem, združitev, premik in integracijo sodelujočih enot, podporo države gostiteljice, zagotavljanje odzivnih sil v sestave Zavezništva in urjenje bolnišnične zmogljivosti Role 2.

Med 2. in 8. junijem bo potekala mednarodna vojaška vaja Jadranski udar 2019 (angl. Adriatic Strike 2019), na kateri bo Slovenska vojska v sodelovanju z zavezniškimi državami in ob podpori vojaškega letalstva izvedla usposabljanje kontrolorjev združenega ognja.

V času vseh omenjenih vaj je do 22. junija pričakovati povečan promet vojaških vozil ter vojaških letal in vodnih plovil, predvsem na območjih, kjer bo potekala večina vojaških dejavnosti. Na območju radeške občine je načrtovana izvedba glavnih aktivnosti na obrobju mesta Radeče in v okolici naselja Hotemež, kjer gre glede na scenarij vaj ob premikih različnih vojaških vozil in sodelovanju do petdeset vojakov pričakovati tudi simulacijo stanja zadimljenosti in uporabo sredstev za ustvarjanje pokanja.

Zaradi zagotavljanja varne izvedbe vaj ter varnega in neprekinjenega zračnega prometa bodo izvedene začasne dnevne zapore zračnega prostora nad območji, ki so nam najbližja (nad Radečami, Vrhovim, Laškim, Sevnico in Planino), in sicer v treh dnevnih obdobjih: med 9. in 12.uro, med 14. in 18.uro ter 21. in 23. uro. Večji del usposabljanja bo potekal v vidnem delu dneva, ko bo povečan hrup zaradi preletov letalnikov, vse aktivnosti na delovnih točkah pa se bodo zaključevale do 23. ure.

Vir in foto: Ministrstvo Republike Slovenije za obrambo

 

 

Share
Ostale novice iz Posavja