Zanimivosti

Veselo razpoloženje na pušenšanku na Svibnem

KD-SvibnoPuenank-2019zbiranjeLjudski pevci iz Svibnega so pretekli petek obudili običaj pušenšank, ki le redkokje še živi v svoji izvirni obliki, se pa k sreči ohranja kot del nesnovne kulturne dediščine. Ob tem ni odveč pojasnilo, zlasti za bralce mlajše generacije, da je izraz pušenšank izpeljan iz nemščine in v prevodu pomeni vinotoč oziroma improvizirano točilnico vina.
Dogajanje so pripravili tako, da so najprej možje s kopači na ramenih pripeli s pesmijo Jaz pa v gorico grem in se pomudili v Baru na vasi, kjer sta jih gostoljubno sprejela gospodar in gospodinja, katera sta upodobila Sašo Obolnar, po rodu Svibenčan in Bernardka Zorko iz Brezovske Gore v krški občini, slednja goreča zagovornica etnoloških dogodkov, kulture in naravovarstva. Pričelo se je trkanje s kozarčki in ljudsko petje.
 
Kaj kmalu pa je vzdušje nekoliko vzkipelo, saj so za njimi pridrvela dekleta, ki so iskala može, saj so jih rabile za domača opravila. V kombinaciji igre (ki je ponazarjala povsem verjetno in včasih kar pogosto situacijo nekdanjega in sedanjega časa) in petja se je vzdušje iz navidezno napetega prevesilo v sproščeno in veseljaško. Skupaj so prepevali in nazdravljali.
 
Gospodar je narezal domači špeh, salamo, čebulo in kruh. Pridružili so se še tamladi fantje s frajtonarco in svojo zgovornostjo. Kupčevali so s starim d'nerjam. Gospodar je zbiral pod prtom na sodu in si obetal nakup novega vola, gospodinja pa je zbirala d'narce v nederjih ter si želela, da bi zbrala za botrijo in še novo obleko. Prav spretno sta vrtela vsak svoj jezik in točila kupice. Smeha in dobre volje ni manjkalo.
 
Ob samih pozitivnih odzivih se po besedah umetniške vodje Tatjane Kavšek že nadejajo, da tudi v prihodnjem letu obudijo katerega od starih običajev.
 
Ljudske pevce iz Svibnega, kateri so se izoblikovali v skupino kot sad študijskih krožkov pod mentorstvom Jožeta Praha, sestavljajo domačini, ki so skoraj izključno kmečkega stanu, ter njihovi odrasli sinovi in hčere, med katerimi nekateri živijo tudi kje drugje, a večinoma v radeški občini.
 
Z obuditvijo dragocenega drobca iz preteklosti so pomembno doprinesli k osveščanju glede izginjajočih običajev in obenem z izvedbo etnološkega dogodka so pevci Kulturnega društva Svibno tudi zaznamovali Teden vseživljenjskega učenja na Svibnem.
 
Doroteja Jazbec
 
Vir in foto: T. Kavšek
 
 
 
Share
Ostale novice iz Posavja