Zanimivosti

Lulu Ronja: mlada lokalna aktivistka v boju za globalne spremembe

IMG20190927132013mLuluRonjaLulu Ronja Nikolič je prikupna deklica, ki obiskuje 3. A v Javnem zavodu Osnovna šola Marjana Nemca Radeče. Nič posebnega - ena od mnogih učencev in učenk šole, boste morda pomislili. A tretješolka je ena izmed tistih redkih posameznih aktivistov, ki se v boj za lepše in bolj čisto okolje podajo sprva sami in nato postopoma na svojo stran pridobijo cele skupine.

Preberi več

Nemirna tla v okolici Radeč

Simbolina-fotografija--potresOb 6.23 so seizmografi državne mreže potresnih opazovalnic zabeležili potres magnitude 0,8 v bližini Radeč, 50 kilometrov vzhodno od Ljubljane. Po prvih podatkih so potres čutili posamezni prebivalci Zidanega Mostu ter Obrežja pri Zidanem Mostu. V Uradu za seizmologijo Agencije RS za okolje ocenjujejo, da intenziteta (učinki) potresa ni presegla III. stopnje po evropski potresni lestvici (EMS-98).

Gaja in Jana - kandidatki za Femme Fatale iz radeškega okoliša

Femme-fataleMed finalistkami izbora Femme fatale, ki po izboru bralcev razkriva, katera ženska je najbolj usodno zazanamovala tekoče leto, sta tudi notranja oblikovalka, stilistka in manekenka Jana Koteska iz Loke pri Zidanem Mostu in Gaja Prestor, pevka in vizažistka iz Radeč.

Preberi več

Na voljo sredstva za sterilzacijo še 71 mačk v občini Radeče

CATObčina Radeče je skupaj s poslovnima enotama, Veterinarske postaje Laško in Veterinarske postaje Sevnica, sprejela preventivni ukrep sterilizacije mačk, z namenom, da se omeji nekontrolirano razmnoževanje nezaželenih mačjih mladičev, zmanjša število zapuščenih živali in možnost okužb prenosljivih bolezni. Do danes se je za subvencioniran poseg odločilo 29 lastnikov mačk.

Preberi več

Matjaž Han prvi predsednik Kluba posavskih poslancev

KPP1tiskovkaPoslanci v Državnem zboru Republike Slovenije, ki izhajajo iz Posavja oziroma živijo v Posavju, so na včerajšnji tiskovni konferenci v sejni sobi RRA Posavje v Krškem predstavili razloge za ustanovitev t. i. Kluba posavskih poslancev, kateremu bo kot prvi prihodnje pol leta predsedoval Radečan Matjaž Han.

Preberi več

50 do 300 m nad Radečami z letali PC-9M Hudournik

SVPilatusVojaški piloti bodo v tem tednu (do vključno petka) izvajali usposabljanje na štirih smereh med 9. in 15. uro, v četrtek pa od 16. do 20. ure, ob čemer bo zračni prostor nad Radečami seveda bolj kot običajno zaznamovan s hrupom.

Preberi več

Priprave za rekonstrukcijo ceste Radeče-Zidani Most

Rekonstrukcija-ceste-Radee-ZM20190521Prve, občanom bolj vidne aktivnosti, povezane z rekonstrukcijo cestnega odseka med Radečami in Zidanim Mostom, so se pričele. Bralec Radeškega utripa, Marko Radulović, ki stanuje v bližini, je v objektiv ujel enega od dveh objektov, katera je od lastnikov odkupila Direkcija RS za infrastrukturo in kot je razvidno iz fotografije, potekajo rušitvena dela.

Med posavskimi politiki Bogovič uspešen na evrovolitvah

EuroboxZnani so prvi neuradni delni izidi včerajšnjih volitev v evropski parlament. Med kandidati s področja naše regije (Posavja) je bil izvoljen Franc Bogovič, član SLS, ki je bil izvoljen na skupni listi SDS in SLS, s katero so volivci izbrali tudi Romano Tomc in Milana Zvera. Tudi v 6. volilni enoti, kamor z 8. volilnim okrajem spada tudi občina Radeče, smo ravno skupni listi SDS in SLS namenili največ, 31,34 % glasov.

Preberi več

Regijske mednarodne vojaške vaje tudi okrog in nad radeško občino

SSV-izjava-za-javnost-10052019lovenska vojska skupaj z vojskami petindvajsetih zavezniških in partnerskih držav danes začenja regijske mednarodne vojaške vaje, namenjene večji usposobljenosti pri zagotavljanju varnosti in ohranjanju miru v regiji. Vaje bodo trajale do 22. junija, do takrat pa je ponekod po Sloveniji pričakovati povečan promet vojaških vozil in prelete letal, tudi okrog in nad območjem občine Radeče.

Preberi več

Ostale novice iz Posavja