Drugi športi

Dirka Po Sloveniji tudi mimo Radeč

Dirka-Po-Sloveniji

Na kolesarski dirki "Po Sloveniji", ki se je odvijala med 15. in 18. junijem 2017, je del poti potekal mimo Radeč, in sicer v sklopu 4. etape (Rogaška Slatina-Novo mesto). 

Sprva je bilo napovedano, da bo za namen nemotenega poteka dirke zaprtih devet odcepov, vendar, kot se je izkazalo tik pred zdajci, kolesarji niso drveli skozi samo mesto, mimo TRC Savus in po Ulici Milana Majcna, temveč po regionalni cesti v smeri Hotemež, sledil pa je vzpon proti Brunku.

Nekaj radeških aktivnih kolesarskih navdušencev je na tem odseku navijalo za mladega Aljaža Praha, ki je "zrasel v vrstah KD TANIN Sevnica. Nastopal je v dresu ekipe ljubljanskega Roga in s časom 16:27:05 končal dirko na 115. mestu z obilico smole. V odločilni sobotni etapi na Roglo je namreč imel defekt in je moral kar časa čakati na menjavo kolesa, sicer bi bila njegova uvrstitev lahko še precej boljša," so zapisali na spletni strani Kolesarskega društva Tanin Sevnica.

Prvi dan dirke je zajemal 159,4 km na etapi Koper-Kočevje, 16.junija so kolesarji premagali 169,9 km v osrčju države - Ljubljani s širšo okolico, tretja etapa je potekala na relaciji Celje-Rogla (167,7 km) in zadnja, četrta, med Rogaško Slatino in Novim mestom. Skupna dolžina trase je tako znašala 655,2 km, katero so športniki pustili za seboj s povprečno hitrostjo 41,098 km/h.

Letošnja, 24. dirka je sicer (medijsko) pomembna tudi zaradi premiernega televizijskega prenosa na športnem programu Eurosport, zmagovalec Rafael Majka (Poljska) pa je, med drugim, prejel repliko najstarejšega kolesa na svetu, starega 5200 let, ki so ga našli na Ljubljanskem Barju, v trodimenzionalni izvedbi.

Foto: Matjaž Kosem, Vid Ponikvar

         in

         osebni arhiv B.Podlesnik ter I.Poha

Share
Ostale novice iz Posavja