Šport

Desetič na Kum z mislijo na Tončkovega Janeza

Tonkov-JanezZadnja nedelja v avgustu je bila za Športno društvo Jelovo rezervirana za pohod na Kum, katerega so tokrat izvedli v duhu jubileja, saj ravno v letu 2018 mineva deset let, odkar je Tončkov Janez - kateremu je pohod posvečen - preminil.

Tokrat je nizki udeležbi botrovalo manj prijazno vreme kot minula leta, a najbolj vnetih pohodnikov niti dežne kaplje niso zaustavile. Iz izhodiščnega zbornega mesta jih je na zasavski Triglav krenila približno deseterica, ob čemer ni manjkalo obujanja spominov na pretekle čase – na ženico Rezko, ki je pohodnikom, kateri so šli mimo njene hiše, vselej ponudila kakšno okrepčilo v tekoči obliki in predvsem na »krivca«, da se pohodi ob koncu avgusta sploh organizirajo – Tončkovega Janeza. Pod tem imenom je bil v teh krajih poznan vaški in tudi sicer krajevni posebnež, Janez Medvešek, kateri je za čas svojega življenja  samoiniciativno vlagal veliko truda in dela v športno dejavnost in v področje urejanja lokalnih planinskih poti.

Na ciljni točki so pohodniki pomalicali, poskrbeli za skupinsko fotografijo v spominskih majicah, nato pa so se nekateri udeležili bogoslužja v tamkajšnji cerkvi in okoli poldneva je sledil že sestop v dolino. Druženje ob športni aktivnosti, planinskem podvigu, je tako znova potrdilo, da spomin na Tončkovega Janeza zlepa ne bo zamrl.

Foto: arhiv ŠD Jelovo

Share
Ostale novice iz Posavja