Radeški zvon

Uspešen prvi nočni pohod z baklami na Svinjski rt

V organizaciji Turističnega društva Radeče je 22. decembra potekal prvi nočni pohod na Svinjski rt, katerega prepoznavni znak so bile bakle. Domačini so se tako v predprazničnem času v soju plamenov izpod bakel skupaj povzpeli na priljubljen razgledni grič nad Radečami.

Zborno mesto je bilo pri nekdanjem Metallesu, kjer smerna tabla Prnovše nakazuje odcepitev od glavne, Titove ulice in zožanje ceste navkreber. Na ravno prav hladno sobotno popoldne, ki ni bilo premrzlo za dejavnosti na prostem, pač pa so je pod večer temperatura zraka spustila le toliko, da je bilo čutiti, da smo sredi zime, se je okoli 70 pohodnikov odločilo premagati okoli 300 metrov nadmorske višine.

Uvodoma je zbrane pozdravila predsednica Turističnega društva Radeče, Mojca Sirk, ki je skupaj z možem Bojanom tudi idejna vodja pohoda, nakar je karavana dobrovoljnih domačinov vseh starosti krenila proti Svinjskem rtu. Da je bila pot nekoliko drugačna kot vse preostale dni v letu, so poskrbeli člani turističnega društva, kateri so ob cesti namestili bakle, na ožjih delih pa postavili čajne svečke ter dogodku pridali poseben, nekoliko romantični pridih.

Na vrhu je zbrane nagovoril župan Občine Radeče, Tomaž Režun, za posebno vzdušje v duhu prihajajočih praznikov pa je s prepevanjem božičnih pesmi poskrbela Eva Leskovar. Da prihaja božični čas je nakazovala tudi v svetlobno dekoracijo odeta koča Kluba radioamaterjev Radeče in postavljena ter okrašena smrečica.

Organizatorji so poskrbeli za toplo okrepčilo s čajem in kuhanim vinom, najmlajši pa so se razveselili sladkih pozornosti. Druženje se je sklenilo v pozitivnem vzdušju ter z napovedjo, da se pohodniki ob letu osorej znova snidejo. Zadnjo soboto pred božičem, ki bo 21. decembra 2019, bo namreč - tudi zahvaljujoč številčni udeležbi, ki potrjuje, da Radečani prizadevanja domačega tursitičnega društva podpirajo - potekal drugi nočni pohod z baklami na Svinjski rt, za katerega pa si želijo, da bi z leti postal tradicionalno rekreativno-družabno srečanje.

Share
Ostale novice iz Posavja