Literatura

Rožnati oktober v Radečah

Europa-Donna-03Po tem, ko so prvi oktobrski dan otroci radeškega vrtca, odeli japonske češnje ob vpadnici v mesto v rožnato tkanino, so se za piko na i v domači knjižnici občani lahko podrobneje seznanili z boleznijo, o kateri se osvešča v desetem mesecu - raku na dojkah.

Rožnata drevesa že ves oktober opozarjajo mimoidoče na pomen osveščanja o raku dojk, pomenu preventive, zgodnjega odkrivanja in učinkovitega zdravljenja po bolezni.

S pleteninami je osveščanje potekalo v duhu ustvarjalnosti ter z namenom tudi povezovanja številnih članic Europe Donne, različnih organizacij ter kreativnih posameznikov, da skupaj povežejo ˝rožnate niti za zdravje˝.

V letošnjo akcijo je vključenih več kot 60 krajev po Sloveniji, tudi Radeče, v četrtek, 19. 10. 2017 pa je tukajšnjo knjižnico obiskala predsednica Europa Donne, dr. Tanja Španić.

Zbranim je iz prve roke predstavila zgodovino združenja in orisala širok spekter aktivnosti, ki jih Europa Donna izvaja tako za bolnike kot tudi za svojce bolnikov, vse od psihološke pomoči, uporabnega usmerjanja ob nastalih diagnozah v povezavi z rakom na dojkah, pa do tolmačenja izvidov in medsebojne pomoči, vso njeno pripovedovanje pa je toliko bolj doživeto pripravila zaradi svoje neposredne vpletenosti v zahrbtno bolezen - pri svojih 26-letih je namreč sama zbolela. 

Med obiskovalci je bil tudi župan Občine Radeče, Tomaž Režun, kateri je navzoče pozdravil in s spodbudnimi besedami označil dogodek ter vse aktivnosti na lokalnem kot državnem nivoju kot dobrodošel in potreben, zlasti, ker "ljudje žal prepogosto pričnemo razmišljati v svojem zdravju in o načinih, kako le-tega izboljšati oz. dvigniti na višjo raven, šele takrat, ko neka zdravstvena nevšečnost zamaje stabilnost našega vsakdana."

Španićeva je nato odgovarjala na vprašanja obiskovalcev, ki jih bilo čez trideset ter postregla z dejstvi kot je denimo podatek, da za rakom na dojkah zboli vsaka tretja ženska v Sloveniji, se je pa smrtnost bistveno znižala ravno na račun različnih aktivnosti.

Dogodek v znamenju osveščanja je sicer organizirala Vesna Bregar, domačinka, ki je dolgoletna članica Europa Donne, v Knjižnici Radeče pa je vse do konca meseca na ogled tematska razstava, na voljo so pristopnice za včlanitev v Europa Donna, zgibanke z navodili za samopregledovanje, promocijske čepice, majčke in značilne rožnate pentlje, podpora pa lahko izrazite tudi v materialni obliki - zbirajo namreč prostovoljne prispevke, ki bodo pripomogli k za realizaciji njihovih programov.

Pomembna novost, v koraku s časom in napredno tehnologijo, je tudi promocijski kartonček, ki osvešča o obstoju in delovanju aplikacije za samopregledovanje dojk, Breast Test, dostopen na povezavi: http://www.breast-test.com/ Gre za plod slovenskega znanja, katerega je razvila nadebudna ekipa ter ga pripravila za uporabnike več držav (v več jezikih).

Dame iz Europa Donna pa so izrazile podporo tudi nasprotnemu spolu, že prihajajoči mesec bo namreč tematsko preimenovan, kot se sedaj izteka rožnati oktober, bo movember spodbudil moške k puščanju brk in brade, z namenom osveščanja o raku prostate.

 

Foto: Knjižnica Radeče in Javni zavod Marjana Nemca Radeče - enota Vrtec

Za pomoč pri pripravi besedila velja zahvala Veroniki Drašček in Tjaši Mladovan.

Share
Ostale novice iz Posavja