Gledališče

Tudi v Radečah lokalne dobrote za zajtrk

JZ-O-MN-RadeeSltrad-1mJavni zavod Osnovna šola Marjana Nemca Radeče je v jedilnici pripravil slovenski tradicionalni zajtrk, pred katerim so kratek glasbeni uvod za zaposlene na šoli, za goste iz Občine Radeče, za predstavnika radeških čebelarjev in konec koncev tudi za vse šolajoče se prisotne, pripravili učenci.

Priložnostni pevski zbor, katerega so sestavljali le fantje (pod vodstvom Jane Wetz), Mark Škripec na kitari in Matija Lazar na harmoniki, je dajal intonacijo, h kateri so ponarodelega Slakovega Čebelarja zapeli še preostali učenci in tudi otroci radeškega vrtca, ki so medtem že pojedli zajtrk in preko šolskega igrišča prišli, in pomagat prepevat, pa tudi malce pokukati, kje bodo preživljali dneve, ko bodo zapustili okrilje vrtca.

Na malce pozen (glede na uro obedovanja) zajtrk so se oglasili župan Občine Radeče, Tomaž Režun, direktorica radeške občinske uprave, Marjetka Lipec in sodelavka, ki kot svetovalka za družbene dejavnosti, dela na Občini ravno na področju, ki zadeva šolanje, Melita Simončič.

Prisotna sta bila tudi predstavnika Čebelarskega društva Radeče, predsednik Gregor Bregar in član Ludvik Kos - slednji je bil ravno ob včerajšnjem Dnevu slovenske hrane na dogodku, ki poudarja pomen uporabe izdelkov, zaščitenih na evropski ravni.

Medeni izdelki Ludvika Kosa in Jureta Ferleta so med vsemi čebelarji radeške občine edini, ki nosijo omenjen naziv, na kar sta lahko domača čebelarja upravičeno ponosna, saj stroga kontrola, katero sta prestala, govori sama zase tudi o kakovosti.

Učenci, strokovni delavci šole z ravnateljico Katjo Selčan na čelu in gostje so nato sedli k raznolikemu zajtrku, za katerega so sestavine prispevali okalni dobavitelji: sveže mleko z bregov Brunka je prispevala kmetija Kranjc z Budne vasi pri Šentjanžu, maslo so pripravili na kmetiji Korbar na Močilnem, med pa je bil pridelan pri metliškem čebelarju Maksimilijanu Vajda.

Jabolka so pretekla leta prejemali iz Loke pri Zidanem Mostu, a letos temu ni več tako, je pa vodja prehrane na radeški šoli, Marinka Oblak Železnik potrdila, da so slovenska. Kruh iz krušne peči so spekli na kmetiji Gnidica v Lončarjevem dolu blizu Sevnice.

 

Share
Ostale novice iz Posavja