Glasba

Božični koncert PORP

Praznične dni je KD-PORPBokoncert-2019-11800x533Kulturno društvo Pihalni orkester radeških papirničarjev tudi letos popestrilo s tradicionalnim koncertom, ki je potekal na božični dan, pripravljen pa je bil v sodelovanju z legendarnim glasbenikom in dirigentom Jožetom Rusom, ki je ob tej priložnosti obeležil 50. obletnico dirigiranja.

Velik del glasbenega ustvarjanja je Jože Rus preživel v Radečah, kjer je s svojimi izkušnjami in znanjem odkril in oblikoval marsikateri glasbeni talent v kraju in okolici.

Članom KD PORP je bilo v izjemno čast in veselje, da so imeli priložnost (znova) sodelovati s tem izjemnim glasbenikom, ki je, zlasti na  podrobju godbeništva, pustil pomemben pečat na področju kulturnih dejavnosti, 

Koncert se je začel s skladbo »Happy Christmas« pod vodstvom dirigentke Antonije Germ otvoril koncert, drugi del pa je orkester začel z Avsenikovo skladbo »Pastirček«, kjer je solo na klarinetu odigral sam Jože Rus, kateri je velik del koncerta tudi vihtel dirigentsko palčico.

Pri številnih solističnih instrumentalnih točkah so sodelovali člani orkestra Franci Sigmund, Antonija Germ, Maja Brečko, Valentina Novak ter dva izmed Jožetovih učencev: Matic Titovšek in Tomaž Kmetič, ki sta skupaj s slavljencem odigrala zabaven trio klarinetov, v solističnem vokalnem delu pa sta zapeli Antonija Germ in Valentina Novak.

Koncert je bil resnično slavnosten in se bo zagotovo vtisnil v spomin Jožeta Rusa, saj je, ob vseh čustvih in spominih, ki so ga prevzemali tekom koncerta, prejel tudi najvišje priznanje Zveze slovenskih godb (ZSG), Odličje Bojana Adamiča, za izjemne zasluge na področju slovenskega godbeništva.

Vir: KD PORP, foto: Aleksander Titovšek

 

Share
Ostale novice iz Posavja