Glasba

Zgodba o drevesu - v spomin Tatjani Mole

Glveer-Tatjani--Zgodba-o-drevesu-2019-3mV soboto, 14. decembra, se je v Domu kulture v Radečah odvil 20. tradicionalni Glasbeni večer Tatjani. Ideja za vsakoletni glasbeni dogodek, katerega prvoten namen je bil v Radeče pripeljati vrhunske pianiste različnih zvrsti, predvsem pa klasike in jazza, se je pred več kot dvajsetimi leti porodila takrat še živeči učiteljici klavirja Tatjani Mole. Njeno idejo je prevzel in uspel realizirati Simon Sernec, ki je bil idejni, programski in oblikovni vodja koncertov ter podobe plakatov prvih sedem let.

Vodenje je leta 2007 prevzela njena hči Nina Mole in koncept se je razširil še na druge zvrsti ter različne glasbene zasedbe. Poleg klasične glasbe za klavir in klasične komorne glasbe ter jazz triov ter kvartetov so lahko obiskovalci glasbenih večerov v vseh preteklih letih lahko prisluhnili tudi številnim drugim zvrstem: glasbi za neme filme, ljudski glasbi, argentinskemu tangu, pa tudi glasbi iz muzikalov, sodobni popularni, rock in latino glasbi.

Tako je na tem koncertu v dvajsetih letih zaigralo več kot 70 različnih glasbenikov iz Slovenije, pa tudi iz tujine. Glede na odzive publike, katere delež je zvest koncertu skozi vsa leta, pa je opaziti, da ljudje odhajajo s koncerta najbolj izpolnjeni takrat, ko jim je preko sinergije glasbe, teksta, plesa, svetlobnih učinkov, ali katerega izmed drugih izraznih medijev, podana zgodba, ki odstira človekova globlja notranja občutja.

Tako je bilo tudi letos z Zgodbo o drevesu, ko je glasba s pomočjo verzov orisala življenjsko pot slehernega izmed obiskovalcev koncerta. Vzporedno z jubilejnim glasbenim dogodkom pa je bila v avli Doma kulture Radeče na ogled tudi razstava vseh plakatov ter programskih listov dosedanjih koncertov.

Odzivi navdušenega občinstva, ki je napolnilo dvorano, so vnovič dokazali, da je organizacija kvalitetnih glasbenih dogodkov nujno potrebna popestritev družbeno-kulturnih dogajanj v majhnem kraju kot so Radeče.

 

Share
Ostale novice iz Posavja