Glasba

Radeški pihalni orkester gostoval v Razkrižju

KD-PORP2019-01-12Koncert-v-Rakriju-11mPo tem, ko so člani radeškega pihalnega orkestra v Radečah izvedli uspešen tradicionalen koncert v božičnem času preteklega leta, jih je njihova glasbena pot že drugič zapored popeljala v Razkrižje, kjer so izvedli ponovoletni koncert "Hiti največjih legend" na območju, kjer se stikajo slovenska, slovenska (prekmurska) in hrvaška kultura.

Koncert je povezovala predsednica KD PORP, Marjeta Lipec, katera je med raznoliko zasnovanim repertoarjem k besedi povabila župana Občine Razkrižje, Stanka Ivanušiča. Slednji je izrazil zadovoljstvo, da je do medkrajevnega sodelovanja pravzaprav prišlo začenši s prazničnim časom ob prestopu iz leta 2017 v leto 2018 ter obenem izrazil željo, da tovrstno druženje ohranjajo tudi v bodoče.

Na ponovoletnem glasbenem dogodku, ob katerem je dirigentsko paličico vihtela Antonija Germ, se je članom radeškega pihalnega orkestra v dvorani tamkajšnjega kulturnega doma pridružil tudi Matija Lazar, kateri sicer z igranjem na harmoniko popestri marsikatero prireditev v domačih Radečah z okolico.

Po zaslugi Iva Kašića medkrajevnega in celo meddržavnega sodelovanja z radeškimi kulturniki ne manjka. Dolgoletni član KD PORP je, podobno, kot je poskrbel za obisk velikanske pisanice iz Koprivnice v Radečah, tudi v primeru povezovanja z Občino Razkrižje, navezal stike in jih iz zasebnih razširil še na medobčinske. Kašićevega sina je življenjska pot popeljala ravno v to obmejno naselje, in ob obiskovanjih staroste KD PORP se je stkalo prijateljstvo s tamkajšnjim županom Ivanušičem. Tako so na drugo januarsko soboto l. 2018 ravno na njegovo povabilo prvič prišli v goste in nastopili s priznanim solistom opernih napevov Blažem Zanjkovičem, kateri pa je tudi - zanimivo - povezan z družino Kašić. Je namreč tast Ivovega sina in je tako, preden je zapel s pihalno godbo v Razkrižju, glasbeni obisk opravil v Radečah na božičnem koncertu 2017.

Že ob prvem obisku v Razkrižju so radeški glasbeniki pustili tako dober vtis, da bo sodelovanje, kot kaže, postalo tradicionalno. Pa ne le v glasbenem smislu: župan Ivanušič jih je namreč že povabil tudi na rekreativno druženje ob 15. vseslovenskem pohodu Pomlad v prleških goricah maja letos.

V skladu z letom 2019 - letom bratov Avsenik, ki je namenjeno obeležitvi 90-letnice rojstva Slavka in Vilka Avsenika in ga je kot takega razglasilo Predsedstvo Zveze slovenskih godb, so tudi člani KD PORP zaigrali kar nekaj priredb Avsenikovih skladb, podobno kot v domačih Radečah pa so z vokali navdušile tudi v Razkrižju Antonija Germ, Marjeta Lipec in Valentina Novak.

KD PORP je tako bogati beri že izvedenih nastopov v lokalnem in širšem okolju dodal še uspešno sodelovanje z razkrižkimi ljubitelji glasbe.

Vir: Marjeta Lipec

Foto: arhiv KD PORP

Share
Ostale novice iz Posavja