Glasba

S Strunikatom na gladini reke Save

Strunikat-2018-06-1001Na vremensko nepredvidljivo nedeljsko popoldne, v katerem so naposled vendarle prevladali sončni žarki, so člani godalnega orkestra Strunikat iz Radeč pripravili koncert, ki je potekal na prostem – med plovbo s splavom po reki Savi.

Strunikat, ki klasični glasbi daje nove dimenzije tudi s prirejanjem zimzelenih neklasičnih skladb, je poslušalcem tokrat postregel z izborom skladb iz oper, operet in muzikalov. Da nihče od ljubiteljev tovrstne glasbe v izvedbi domačih muzikantov ni bil prikrajšan za to doživetje (na splavu je namreč prostora le za 60 potnikov in orkester), sta bili ena za drugo organizirani dve plovbi.

V okrogli uri, kolikor je trajal posamezni koncert, so v nežnem pozibavanju zazvenele melodije iz del La Traviata, Turandot, Vesela vdova, Porgy in Bess, Fantom iz opere, Lepotica in zver in drugih. Koncert se je zaključil letošnjemu poletju prikladno – z malce drugačno priredbo pesmi Over the Rainbow.

Začetki Strunikatovega delovanja sicer segajo v marec 2007, ko je Maja Glavač k skupnemu sodelovanju povabila nekdanje učence iz razreda Jadrenke Štovičej. Glavačeva, ki je umetniška vodja orkestra, je prvotno zasedbo zgolj violinistov spodbudila k nadgradnji v samostojni godalni orkester, ki danes vključuje glasbenike vseh starosti.

Splavarjenje na Savi je tako skozi Strunikatov prispevek dobilo nove razsežnosti, saj je poleg asociacije na nekdaj pomembno gospodarsko panogo in danes priljubljene turistične ponudbe v občini Radeče, v zavest obiskovalcev koncerta vtisnilo nepozabno glasbeno doživetje, v katerem se spretno prepletata naravna harmonija toka reke Save in umetniško ustvarjanje članov godalnega orkestra.

Foto: arhiv KD Godalni orkester Strunikat

Share
Ostale novice iz Posavja