Glasba

Radeška godba z mažoretami na obisku, kjer domujejo pisanice

PORP2017-07-02Obisk-v-Koprivnici08Minuli konec tedna so člani Pihalnega orkestra radeških papirničarjev prvič po vrnitvi pisanice, ki je spomladi krasila park nasproti radeške občinske stavbe, v Koprivnico, obiskali svoje tamkajšnje prijatelje.

Sobotno druženje je potekalo v duhu podravskih motivov, ki s spletom različnih aktivnosti predstavljajo eno največjih kulturnih prireditev v tem delu Evrope.

Vsebine, ki so krojile prvi konec tedna v juliju, so postregle s prepletanjem izredno privlačne in posebne ponudbe, med katerimi so si obiskovalci v največji meri ogledali razstavo naivne umetnosti, sejem stare obrti, folkloro, sejem antikviteta (starine) in razvajali tudi brbončice, zahvaljujoč bogati gastronomski ponudbi podravskega območja.

Podravske motive v treh dnevih obišče na tisoče gostov, obiskovalcev od blizu in daleč, tako s Hrvaške, ki dogodek gosti kot tudi izven meja naše južne sosede.

Tokratni obisk pa je bil prav posebno doživetje, ne le za radeške godbenike, temveč tudi za radeške mažorete, ki so svojim pogostim glasbenim spremljevalcem s pihalnimi instrumenti, prvič delale družbo v Koprivnici.

Sobotnega kulturno-družabnega dogajanja se je udeležilo 28 godbenikov in 17 mažoret s svojim spremstvom, ki tudi na mednarodni način navezujejo in ohranjajo stike.

Navezavo Radeče-Koprivnica gre v največji meri pripisati članu Pihalnega orkestra radeških papirničarjev, Ivu Kašiču, katerega korenine segajo v omenjeno hrvaško mestece.

Do povezovanja je prišlo v začetku leta 2015, ko so Iva prosili, da bi na njihov gasilski dom naslikal zaščitnika gasilcev, sv. Florjana. Vabilu se je Ivo Kašič brez pomišljanja odzval in omenjenega svetnika naslikal v velikosti cca 5,5m x 3,5m ter sliko z velikim veseljem podaril, bila je celo posvečena s strani njihovega župnika.

Od takrat naprej je sodelovanje potekalo na več nivojih: v istem letu s Klapo Koprivnica (skupni koncert na ribiškem domu), v letu 2016 je Pihalni orkester radeških papirničarjev gostoval dvakrat v Koprivnici in letos enkrat, sodelovanje pa se nadaljuje in razširja tudi na gasilski in občinski ravni.

Foto: arhiv PORP (Facebook profil)

Share
Ostale novice iz Posavja