Glasba

10 let godalnega sestava Strunikat

StrunikatŠportna dvorana Radeče je bila minulo nedeljo prizorišče obeležitve prvega desetletja delovanja Kulturnega društva Strunikat, k skupni prireditvi v ta namen pa so glasbeniki godalnega orkestra medse povabili številne prijatelje, ki so nastopili skupaj z njimi.

Vodja Javnega sklada za kulturne dejavnosti - Območne izpostave Laško, Gašper Salobir, je podelil Galusove značke, jubilejne značke sklada, katere prejmejo posamezniki za aktivno udejstvovanje na področju ljubiteljske glasbene dejavnosti. Bronasto, ki predstavlja zahvalo za več kot pet let, so prejele Tanja Knez, Manca Pinterič in Neža Ravnikar, srebrno - za več kot deset let delovanja, pa so prejeli Nuša Mesar, Bojan Sumrak in Slavica Šmerc.

Koncert je spretno povezovala Anja Suzić, ob godalnem orkestru Strunikat pa so nastopili še Moški pevski zbor Papirničar Jagnjenica, (s katerimi je Stunikat, med drugim, sodeloval ob uprizoritvi gledališke igre Rokovnjači), plesalci Folklornega društva Brusači z Venčkom ljudskih plesov, vokalna skupina Vokaliza Glasbene šole Laško-Radeče, Mladinski pevski zbor Osnovne šole Radeče in Pevski zbor sv. Peter Radeče ter Dejan Jakšič s klavirsko spremljavo. Kot solistke so nastopile Neža Ravnikar, Val Jelenski in Mateja Ulaga, za rockovski pridih pa so poskrbeli skupaj z godalnim orkestrom Glasbene šole Laško-Radeče ter solisti Andrejem Pergerjem na trobenti, Danejem Puklom na kitari in Ernestom Kramarjem na tolkalih.

Začetki Strunikatovega delovanja segajo v 24. marec 2007, ko je Maja Glavač, k skupnemu sodelovanju povabila nekdanje učence iz razreda Jadrenke Štovičej. Glavačeva, ki je umetniški vodja zasedbe, je prvotno zasedbo violinistov, spodbudila k nadgradnji v samostojni godalni orkester, ki danes vključuje glasbenike vseh starosti, tudi učence glasbene šole Laško – Radeče.

Eno izmed prvih društev, ki je zaznalo glasbeno energijo pred desetimi leti ustanovljenega Stunikata, je Gledališko društvo Radeče, za kar so se glasbeniki posebej zahvalili, kot tudi Občini Radeče in KTRC Radeče za znatno podporo pri njihovem delovanju.

Pozabili niso niti na njihove ne-glasbene prijatelje, med katerimi so izpostavili Hortikulturno društvo Radeče, s katerimi jih prav tako druži lep spomin na prijetna skupna ustvarjanja in kateri so poskrbeli za oblikovanje podobe odra nastopajočih.

Glasbenega večera se je udeležilo lepo število obiskovalcev, ki so nastopajoče zasluženo po vsaki točki nagradili s spodbudnim in odobravajočim aplavzom, zlasti pa najbolj zaslužnima v petnajstčlanskem Strunikatu, Maji Glavač in Bojanu Sumraku.

Share
Ostale novice iz Posavja