Osnovna šola in vrtec

Velike otroške oči navdušenja: vojaški helikopter na radeškem stadionu

Druina-se-predstavi-2019helikopter-04Vrtčevsko kot tudi šolsko leto se približuje koncu in še preden se prične počitniško razpoloženje, je v današnjem dopoldnevu za navdušenje in pozornost najmlajših poskrbel 15. Polk vojaškega letalstva, zahvaljujoč zaposlitvi enega od očetov otrok, vpisanih v radeški vrtec, v Slovenski vojski. Vzporedno s potekom mednarodne vojaške vaje Jadranski udar je bil najmlajšim od blizu na ogled vojaški helikopter, obisk pa je predstavljal tudi druženje v okviru vrtčevskega projekta Družina se predstavi.

Nekateri otrocI so skupaj z njihovimi starši pripravili predstavitev katere od domačih živali, hišnih ljubljenčkov ali kar cele kmetije, nekateri so se lotili kulinaričnih izzivov, spet drugi pa so se odločili, da prikažejo delo oziroma službene zadolžitve staršev.

In tako je danes "očka vojak" poskrbel, da je nad Radeče prihrumel in na radeškem stadionu naposled tudi pristal šolski helikopter Bell 206-B. Ta je v prvi vrsti namenjen šolanju vojaških pilotov helikopterjev, Slovenska vojska pa prav te helikopterje, ki so bili na ogled tudi na nedeljskem Dnevu odprtih vrat Slovenske vojske v vojašnici Jerneja Molana v Cerkljah ob Krki, uporablja tudi za prevoz potnikov, opazovanje, iskanje, varovanje meje in spremljanje prometa.

Otroci so si z zanimanjem ogledali helikopter, ki lahko doseže hitrost do 220 km/h, v zraku pa se lahko giblje do tri ure. Ker gre za šolski helikopter, je le-ta opremljen je z dvojnimi krmili - za enim krmilom je tako učenec in za drugim inštruktor.

15. Polk vojaškega letalstva ima sicer po njihovih podatkih v svoji sestavi helikoptersko eskadriljo, letalsko eskadriljo, letalsko šolo ter tehnično eskadriljo in letalsko bazo, v vrtcu pa so pred slovesom seveda poskrbeli za spominsko skupinsko fotografijo.

Foto: arhiv Vrtca Radeče

 

Share
Ostale novice iz Posavja