Občina

Praznični potop penine v Savo

Potop-penine-2018-93mV dopoldnevu pred božičnim večerom se je na obrežju reke Save zbrala zavidljiva množica krajanov, kateri so pospremili šesti zaporedni potop penine v mrzlo Savo.

Idejni vodji dogodka, ki vsako leto privabi več Radečanov, sta poslanec v Državnem zboru Republike Slovenije, Matjaž Han in znan sevniški enolog, Zdravko Mastnak, katerima pa sta se pri spustu 300 steklenic v reko pridružila še gost, minister za kulturo v vladi Republike Slovenije, Dejan Prešiček in župan Občine Radeče, Tomaž Režun.

Z izbrano vezno besedo je Duška Kalin, svetovalka za turizem pri KTRC Radeče, katera s 25. januarjem prevzema mesto direktorice KTRC Radeče, zbranim osvetlila razliko med penino in šampanjcem, katera mnogi pogosto kar enačijo, prav tako pa je k nagovoru povabila vse zgoraj omenjene, ki so bili prisotni pri spustu paketa v reko.

Uvod v praznični čas je kulturno popestril (pri)znan glasbenik, Oto Pestner, ki je s svojim žametnim glasom, zapel nekaj zimzelenih skladb, ter h kolektivnemu petju spodbudil tudi obiskovalce.

Ob koncu potopa penine, ki bo zorela med valovi reke Save vse do letošnjega junija, je sledila zdravica obiskovalcev in gostov s penino Vinske kleti Mastnak, za piko na i pa so bile na voljo tudi domače dobrote Kmečke zadruge Sevnica in pester nabor izdelkov, katere lokalni pridelovalci ponujajo na radeški tržnici.

Druženje med in po potopu penine je tako navzočim prineslo prav poseben uvod v božično-novoletne praznike.

 

Share
Ostale novice iz Posavja