Občina

Otvoritev varne poti v šolo

Otvoritev-varne-poti-v-olo-6mDanes popoldan je Občina Radeče simbolično predala namenu novo ureditev območja pod radeško osnovno šolo. Na začetku so prireditev s Fanfarami slavnostno otvorili učenci komorne skupine trobil in tolkal pod mentorskih vodstvom učiteljev Boštjana Župevca,Tonija Škalerja in Benjamina Kosa,ki so tudi igrali skupaj z učenci. V sklopu krajšega kulturnega programa, katerega je povezovala Duška Kalin, je navzoče pozdravil župan Občine Radeče, Tomaž Režun, zatem pa je kot slavnostni govornik na slovesnem odprtju varne poti v šolo spregovoril Dejan Prešiček, minister Republike Slovenije za kulturo.

Prisotni so bili še poslanec v Državnem zboru Republike Slovenije, Matjaž Han, podžupan Občine Radeče, Janez Prešiček in predsednik Krajevne skupnosti Radeče, Dušan Podlesnik.

Investicija, katere vrednost je znašala dobrih 600.000 EUR z DDV, se je od poletja izvedla v dveh fazah - v prvi sta bila porušena dotrajana in že dalj časa nefunkcionalna objekta Svoboda in Mladinski klub, v drugi pa se je, kljub rahlim prostorskim neugodnostim, pričelo celovito urejanje sodobnega območja v okolici griča, na katerem stoji Osnovna šola Marjana Nemca Radeče. Razširjena in obnovljena je bila dovozna cesta proti radeškemu zdravstvenemu domu in cesta za radeškim kulturnim domom, urejena nova javna razsvetljava, na mesto, kjer sta se še na pragu poletja stikali dve cesti, pa je umeščeno krožišče in nad njim krožna pot, ki služi kot postajališče za šolske kombije in šolski avtobus ter manjše parkirišče. Zaznavna je še okoljska odgovornost investitorja ob umeščenosti zelenega otoka s polnilnico za vozila na električni pogon. Podobne arhitekturne oblike, kakršne so bile ob pričetku izvedbe projekta stopnice, je tudi nova pešpot, ki grič do šole skozi »serpentine« nadgrajuje s premišljenimi in sodobnimi posegi, skupaj z zazelenitvijo, ki pa bo prišla do izraza v vsej svoji naravni lepoti čez kakšno leto dni,

Pod projekt sta skupaj podpisani podjetji IBT Nizke gradnje, d.o.o iz Trbovelj z Alešem Božjakom na čelu in Arhi-tura, d.o.o iz Ljubljane, za katero je novo stopnišče oblikoval lokalni arhitekt, Bojan Mrežar. Gradbena dela, ki so terjala precejšnjo večmesečno mero potrpežljivosti občanov, je izvajalo podjetje AGM Nemec z direktorico Majo Gerčer na čelu, da je vse potekalo po zastavljenih načrtih pa je nadzorovalo podjetje CSE Invest d.o.o. iz Trbovelj.

Spremljajoči kulturni program slavnostne otvoritve prenovljene, varne poti v šolo, so oblikovali Pihalni orkester radeških papirničarjev in radeške mažorete ter učenke programa plesna pripravnica Glasbene šole Laško-Radeče, katere so ob mentorstvu Lucije Boruta izvedle plesna nastopa.

Na sončno, a vetrovno popoldne je zaključek projekta obiskala zavidljiva množica domačinov, zbralo se je blizu 250 krajanov in občanov, svetnikov Občinskega sveta Občine Radeče, zaposlenih na Občini Radeče in tudi tistih, ki so bili v samo izvedbo projekta tesno vpeti zadnje mesece. Druženje se je po uradnem delu nadaljevalo ob pogostitvi v Domu PORP.

 

Share
Ostale novice iz Posavja