Občina

Pisanica od srca sredi Radeč

MMPisanicaSredi sončnega dneva so iz hrvaške Koprivnice v Radeče na prvo aprilsko soboto pripeljali pisanico, poslikano z motivi narave, in jo postavili v park nasproti občinske zgradbe.

Petčlanska ekipa iz Koprivnice je 2,05 m veliko in 1,50 m široko pisanico postavila z dobro uro zamude glede na predvideni čas prihoda, saj so imeli nekaj zapletov na hrvaško-slovenski meji.

Poslikava pisanic z različnimi tehnikami ima v koprivniško-križevački županiji dolgo tradicijo, od leta 2008 dalje pa nosi status hrvaške kulturne nematerialne dediščine. Najbolj znani mojsti poslikave jajc prihajajo iz Molva in Podravskih Sesvet, prvič pa je velika pisanica prišla v Slovenijo leta 2011, na Ptuj in nato leto pozneje še v Domžale.

Letos bo vse od predvelikonočnega časa pa do sredine aprila pisanica krasila mesto Radeče, kot je povedal Ivan Golubić, predsednik GZ Koprivnica, pa tudi Lendavo. Motiv na pisanici predstavlja prepletanje letnih časov, vse od pomladi in poletja, do jeseni in zime - tudi udeleženi slikarji, ki so vihteli čopič, so bili tako štirje.

Velika pisanica krasi splavarsko mesto ob Savi v znak zahvale za dobro sodelovanje med mestoma in med njunimi občani. Zasluge za takšno odločitev Koprivničanov gredo prvenstveno Ivu Kašiću, rojenemu Podravcu, in njegovemu sodelovanju s koprivniškimi gasilci, ter Pihalnemu orkestru radeških papirničarjev, ki je v lanskem letu dvakrat gostoval v Koprivnici in z nastopom navdušil številne občane.

Postavitve pisanice se je udeležila tudi predsednica Kulturnega društva Pihalni orkester radeških papirničarjev, Marjeta Lipec, pa tudi nekaj občanov je prišlo izrazit podporo prijateljski gesti sosednje države.

"Pisanica od srca" je projekt Turistične zveze koprivniško-križevačke županije, ki poteka letos že deseto leto. Njegov glavni namen je promocija županije in mesta skozi avtohtono umetnost, ki se odraža na poseben in unikaten način s poslikavo pisanic. Zibelka te umetnosti so Hlebine, ki se nahajajo pri mestu Koprivnica.

V desetih letih trajanja projekta "Pisanice od srca", je bilo v 82 mestih na Hrvaškem in v tujini, razstavljenih 75 pisanic. Pisanice so tako krasile trge, galerije in sejemske prostore Rima in Vatikana, New Yorka, Milana, Ferrare, Budimpešte, Celovca, Bruslja, Prage, Gradca, Salzburga, Dunaja, Münchna, Bogdanca, Balatonboglara, Nikšića, Riversidea, Pečuha, Pariza, Domžal, Rige, Kotarja, Međugorja, Subotice, Zagreba, Varaždina, Dubrovnika, Vukovarja, Marseillea, Unterpullendorfa, Tomislav-grada, Orebića, Konstanza in Koprivnice.

Marsikateri Radečan je že fotografsko ovekovečil posebnost letošnjih velikonočnih praznikov, pa tudi kakšno hudomušno pripombo je bilo že slišati ob hkratnem občudovanju največje pirhe, kar jih je kdaj bilo v Radečah.

Naslovna fotografija: Matic Medved

Fotografije v galeriji: D.J.

 


 

Share
Ostale novice iz Posavja