Občina

90-letnica Marija Golob

90letMGolob20V torkovem dopoldnevu je čestitke ob dopolnjenem 90.rojstnem dnevu Marije Golob izrekel radeški župan ter predstavnika Rdečega križa, kateri so slavljenko obiskali v Domu starejših občanov Hrastnik.

V nedeljo, 5. marca 2017, je Marija Golob dočakala 90 let, dva dni pozneje pa so ji prišli zaželeti vse najlepše in najboljše predstavniki lokalne samouprave: župan Občine Radeče, Tomaž Režun, sekretar Območnega združenja Rdečega križa Laško-Radeče, Vlado Marot in predsednik Krajevne organizacije Rdečega križa Radeče, Miha Kunej, izkazani pozornosti pa se je pridružil tudi direktor Doma starejših občanov Hrastnik, Drago Kopušar.

Kot je povedala, je svoje otroštvo in mladost preživela v Gornjem Leskovcu, rodila pa se je kot prva med enajstimi otroci materi Ani in očetu Jožetu Kunšek. Danes so poleg Marije živi le še trije. Kot deklica je veliko časa preživela s svojo babico, nato pa je že kot dekle šla "na kmete" služit - pasla je krave in čuvala otroke, čeprav si je želela nadaljevati šolanje v gostinstvu, pa se zaradi pomanjkanja in revščine ni mogla vpisati v srednjo šolo. Toda želja je bila močna in Marija je opravila tečaj in prekvalifikacijo ter v Ljubljani pričela delati kot natakarica.

Tam je spoznala ljubezen svojega življenja, Jožeta Golob, ki je sicer prihajal iz Loke pri Zidanem Mostu. V zakonu sta se jima rodila hči Grozdana, poročena Mekinc (živi v Ljubljani) in Andrej Golob (živi v Kamniku), stanovali pa so nekaj časa v Krškem, pri Marijini tašči v Loki in naposled, ko je bilo Grozdani 10/11 let, so se ustalili v Radečah. Marija je opravljala delo likarice v tekstilni konfekciji Kora. Pred šestnajstimi leti je izgubila življenjskega sopotnika Jožeta, ki je delal kot policaj, kasneje pa na Slovenskih železnicah, bil pa je tudi predsednik Krajevne organizacije Rdečega križa Radeče.

Marijino zdravstveno stanje je njeno družino pripeljalo do odločitve, da zasedejo prvo prosto mesto v katerem izmed bližnjih domov za ostarele, katero pa se je pred šestimi leti sprostilo v Hrastniku. Kot pravi, je z oskrbo in obravnavo zadovoljna, in z vsemi se dobro razume. Ima skupno sedem vnukov - dva po hčerini ter pet po sinovi strani, štirim potomcem pa je že postala prababica. Mariji zdravje dobro služi, le s sluhom ima težave. Obiska se je slavljenka razveselila in kot so izdale njene oči, s hvaležnostjo sprejela vse želje po dobrem in lepem.

); return false; };Share
Ostale novice iz Posavja