KTRC

November - mesec, posvečen moškim

movemberNa radeški tržnici je v sobotnem dopoldnevu potekal dogodek v okviru projekta Pravi moški skrbi zase - zakorakaj k zdravju, katerega je pripravil KTRC Radeče, v sodelovanju z Društvom onkoloških bolnikov Slovenija – skupino za samopoč bolnikov z rakom Trbovlje in osebjem Zdravstvenega doma Radeče.

November je znan tudi kot movember, mesec ozaveščanja o boleznih, ki doletijo predvsem moške - najpogosteje diagnosticirana sta rak prostate in rak mod. V namen podpore si v tem mesecu marsikdo pušča brke in brado.

 "Projekt je v prvi vrsti namenjen pravim moškim. Tistim, ki držijo svojo usodo trdno v rokah in prevzemajo odgovornost za svoje življenje, zdravje in splošno počutje. Moškim, ki se zavedajo, da s skrbjo za svoje zdravje skrbijo tudi za srečo in dobrobit svojih najbližjih.

Projekt pa je namenjen tudi ženskam, ki želijo spomniti svojega moža, partnerja, sina, brata, očeta, prijatelja … na spremembe zdravja ter ga ob prvih telesnih spremembah spodbuditi k čim prejšnjemu obisku zdravnika.

A ne glede na spol je projekt namenjen vsem, ki se želijo izogniti tej težki bolezni in jih iskreno zanima, kaj lahko sami storijo."

Na radeški tržnici so lahko obiskovalci prisluhnili marsikakšni usmeritvi, kako ravnati preventivno, ter tudi kako ravnati v primerih, ko telo človeku samemu pove, da se nekaj dogaja. Na stojnici, katero so krasile tudi informativne zloženke za obiskovalce je tako kar nekaj prostovoljcev in strokovnjakov z zdravstvenega področja spodbudilo k skrbi za lastno dobro počutje in zdravje.

Vir: Vesna Bregar

Foto: Nevenka Vahtar

 

Share
Ostale novice iz Posavja