KTRC

Otvoritev preventivnega središča Rast(išče) sreče

KTRC-RadeeRastie-sreeOtvoritev-preventivnega-sredia-17mV včerajšnjem dopoldnevu je v Domu kulture v Radečah v sproščenem vzdušju potekalo odprtje preventivnega središča Rast(išče) sreče, katero se lahko brez zadržkov imenuje tudi radeški mladinski center, saj je namenjen prav njim - učencem od desetega leta dalje in mladim, vse do vstopa v tretje desetletje življenjskega obdobja.

Tiskovne konference, na kateri je bil predstavljen namen projekta in dosedanje že izvedene aktivnosti, so se udeležili predstavniki štirih organizacij, ki so v projekt vstopile skupaj - Mladinski center Krško kot vodilni ter partnerji Družinski inštitut Zaupanje iz Sevnice, Mladinsko društvo Metulj iz Bistrice ob Sotli in javni zavod KTRC Radeče.

Novinarjem petih medijev in številnim, ki so tesno vpeti v sam projekt, so Mitja Valentinc (direktor MC Krško), Mihaela Kovačič (vodja projekta pri MC Krško), Marija Imperl (direktorica KTRC Radeče), Jana Tavčer (MD Metulj) in Damijan Ganc (Družinski inštitut Zaupanje) predstavili vidnejše rezultate dela preteklega pol leta.

Do sedaj se je v vseh štirih lokalnih okoljih v ponujene aktivnosti vključilo 75 otrok, bolj poglobljeno podporo pa je na individualni ravni prejelo 15 otrok, kateri prihajajo iz manj spodbudnega okolja ali pa se srečujejo s posebnimi stiskami. Izvedenih je bilo 30 ur psihoterapevtske pomoči, z vidika uličnega dela pa je za projektnim konzorcijem že 21 t.i. intervencij uličnega, terenskega dela.

Mladim so se tako že približali z delovanjem preventivnih središč, v katera otroci in mladostniki lahko prihajajo po šoli, tam pa jih pričakajo strokovni (mladinski) delavci in prostovoljci, ki mladim pomagajo pri šolskem delu, se z njimi pogovarjajo, družijo, izvajajo delavnice socialnih veščin… - tak skupen prostor od včeraj obstaja tudi v Radečah; v zgornjem prostoru Doma kulture, ki je znan tudi pod imenom razstavni prostor (v njem  pogosto začasno domujejo slikarska dela Društva ljubiteljev likovne umetnosti Radeče) so namreč uredili ambient, prijeten in koristen za mlade. V njem so mize in stoli ter sedežna garnitura, ki daje občutek domačnosti, številne družabne in miselne igre, na razpolago pa so jim še računalnik in fotoaparat s kamero ter rekviziti za športne igre.
 
Govorniki tiskovne konference so orisali še zaščitni znak uličnega dela, ki je vidneje zaživelo med poletnimi počitnicami - to je kombi, poimenovan (O)srečevalnik ali Srečko, z njim pa se želijo približati mladim v Posavju na mestih, kjer se mladi zadržujejo. Cilji uličnega dela so omejiti in zmanjšati morebitno škodo in negativne vplive, katerim so podvrženi otroci in mladostniki na ulici, njihova socializacija, ozaveščenost, medvrstniško druženje in prevzemanje odgovornosti za lastno življenje.

Projekt je uspešno kandidiral za sredstva CLLD na območju LAS Posavje, namenjen pa je razvoju sistematičnega dela z ranljivimi skupinami mladih in z njimi povezanih ciljnih skupin v Posavju - Razvojna regionalna agencija Posavje je kot krovni skrbnik projekt sicer prijavila aprila 2017, po potrditvi s strani Ministrstva za gospodarski razvoj in tehnologijo pa je v Radečah pričenjal rasti in se razvijati od sredine letošnjega februarja dalje. Naložbo sofinancirata Republika Slovenija preko omenjenega ministrstva in Evropska unija iz Evropskega sklada za regionalni razvoj.

Uradno otvoritev so pospremili domači osnovnošolski otroci, ki so se pred slavnostnim trenutkom še veselo oblizovali ob pogostitvi s palačnikami (katere tudi sicer prostovoljci radeškega Rastišča sreče pogosto pečejo), na odprtju prostora za mlade pa so bili prisotni še ravnateljica Javnega zavoda Osnovne šole Marjana Nemca Radeče, Katja Selčan ter njena pomočnica za obe enoti vrtca, Anita Slakonja, direktorica radeške občinske uprave, Brigita Stopar in vodja projekta Rast(išče) sreče v Radečah, Duška Kalin iz KTRC Radeče ter prostovoljci, ki že aktivno delajo z mladimi.

Share
Ostale novice iz Posavja