KTRC

Britanci snemali dokumentarec v Radečah

NaslovnaRadeče je danes obiskala britanska producentska korporacija BBC, katera je v mestu ob Savi snemala dokumentarec za njihovo oddajo The Travel Show na televizijskem programu BBC Travel.

Na povabilo britanskih usvarjalcev se je odzval KTRC Radeče, ki pa je v samo dogajanje v okviru snemanja povabil različne akterje, ki so tako ali drugače povezani z reko Savo pri nas.

Štiričlanska ekipa je v duhu dobrodošlice okusila tudi žlahtno penino Savus, ki zori v Savi, s čimer je bil najbolj pomenljivo izkazan širši pomen reke. Osrednja tema snemanja je bila namreč Sava, njena zgodovina in oris življenja ob njej, Britanci pa so v kamero poskusili tudi ujeti, kako reka povezuje in kakšne potenciale vidimo v povezavi z njo tudi v prihodnosti.

Po torkovem snemanju na Bledu oziroma pri slapu Savica in sredinem v Ljubljani, so se tudi britanski raziskovalci zanimivosti evropskega prostora pomaknili vzdolž struge našega najdaljšega vodotoka, vse do Radeč.

"Oddajo The Travel Show spremlja okoli 300 milijonov gledalcev široma sveta, zato je KTRC Radeče poskušal prikazati naš kraj v najboljši možni luči, obenem pa tako, da se na ogled postavi ponudba, ki je tudi realno izvedljiva v obliki turističnega programa," je dejala Duška Kalin, svetovalka za turizem pri KTRC Radeče.

Preden je zabrnel motor 25-tonskega splava in naznanail pričetek plovbe, so uvodni pozdrav pripravili Žan Bregar na harmoniki in plesalci Folklornega društva Brusači Radeče, ki so ponazorili veseljaški karakter ne le Radečanov, temveč tudi Posavcev in Slovencev.

Snemalni ekipi in gostom na splavu je bil nato ponujen kruh s soljo in steklenička domačega borovničevega žganja, nakar se je pričelo triurno druženje ustvarjalcev oddaje in domačinov, ki so pomagali prikazati, česa vsega se lahko nadejajo turisti ob obisku Radeč.

Plovba je potekala v smeri Zidanega Mostu, nekaj sto metrov tudi po Savinji, sicer pa v nasprotni smeri toka reke Save vse do Podkraja. Vmesne upočasnitve, postanki in obračanje lokacije splava so bili izvedeni skladno z željami snemalne ekipe, ki je poleg lovljenja naravnih danosti v objektiv pripravila tudi pogovor voditelja oddaje, Rajana Datarja s poznavalko radeške turistične ponudbe, Duško Kalin, sicer tudi zgodovinarko in lokalno turistično vodičko.

Ob vožnji nazaj proti TRC Savus je sledila pogostitev z bogračem in kruhom, okrepčani domačini so tako še bolj glasno in razpoloženo zapeli nekaj ljudskih oziroma ponarodelih pesmi ter zaplesali v ritmu polke.

Druženje, ki je za Radečane predstavljalo svojevrsten vpogled v postopke in ozadja ustvarjanja dokumentarne reportaže, za snemalno ekipo pa združitev njihovega dela s spoznavanjem drugačnih kultur, je nekoliko prekinila kratkotrajna ploha, ki pa ni pokvarila vedrega vzdušja na lesenem plovilu.

Ko se je zjasnilo, je sledil še splavarski krst. Ko je splav priplul varno nazaj v svoj pristan, je snemalna ekipa nadaljevala delo s predstavitvijo ribiške trase, za katero skrbi Ribiška družina Radeče, ob čemer so Britanci dobili tudi vpogled v ribolovne možnosti reke Save.

Share
Ostale novice iz Posavja