Rdeči križ

60 let Krajevne organizacije Rdečega križa Svibno

V drugi polovici novembra so krajani Svibna obeležili 60. obletnico začetka delovanja Krajevne organizacije Rdečega križa, na kateri so zaslužnimi članoma tamkajšnjega odbora podelili tudi priznanje za dolgoletno prizadevno delo na humanitarnem področju.
Vlado Marot, sekretar Območnega združenja RKS Laško-Radeče je kratko opisal letošnje leto pomembnih prelomnic: junija je bilo 160 let o velike bitke v Lombardiji,  na osnovi katere je izšla knjiga Spomin na Solferino; 70 let od ponovnega podpisa konvencije z dopolnitvami protokola in 153 let od ustanovitve Rdečega križa Slovenije.
 
Krajevna organizacija Rdečega križa Svibno je osma od trinajstih znotraj Območnega združenja Laško-Radeče, uradno registrirana 15. 12. 1959, katere zametki pa segajo mnogo dlje v preteklost. Otroci so namreč v medvojnem času zbirali zdravilne rastline in zdravila za pomoč ranjenim na fronti.
 
KO RK Svibno je bila tudi širše krajevno dejavna, bila je namreč pobudnica otvoritve telefona. 21. 6. 1968 je bil pod pokroviteljstvom radeške papirnice razvit prvi prapor KO RK Svibno, posvečen krvodajalstvu, ki je bil obenem prvi prapor radeškega območja. Vse to in še več je zapisano v biltenu, izdanem leta 1972, ki je zapis delovanja humanitarne dejavnosti in zgodovine, zanj pa najbolj zaslužna Marta Starina, kar 55 let vpeta v krajevni Rdeči križ.
 
Prav upokojena učiteljica Marta Starina, ki je od leta 1965 članica upravnega odbora (bila vmes tudi predsednica in podpredsednica KO RK Svibno) IN blagajnik Jože Kavšek, ki je po stažu prav tako dolgoletni član odbora, sicer pa tudi skrben praporščak, sta na predlog svibenskega rdečega križa ob 60-letnici prejela priložnostno priznanje.
 
Navzoče je s pomenom in pomembnostjo presejalnih preventivnih programov (DORA, ZORA, SVIT) seznanila uslužbenka Nacionalnega inštituat za javno zdravje, OE Celje, Tatjana Škornik Tovornik.
 
Ob koncu krajše slovesnosti, katero so popestrili Ljudski pevci s Svibna, zbrane pa nagovoril tudi radeški župan, je sledila pogostitev z dobrotami izpod rok Društva kmečkih žena Arnika,
Share
Ostale novice iz Posavja