Prostovoljstvo

Klekljarice Nitke z morsko razstavo

NitkeMorje-2019-11mMinuli petek so članice Skupine klekljaric Nitke v radeški knjižnici pripravile razstavo, v kateri prevladujejo morski motivi in ji zato nadele preprosto ime: Morje, dogodek pa so glasbeno popestrile učenke Glasbene šole Laško-Radeče.

Dame zrelih let, ki se združujejo tako z ustvarjalnega kot družabnega vidika, so tudi v letošnjem marcu, ki je datumsko sovpadel ravno s praznikom nežnejšega spola, dnevom žena, za tokratno razstavo znova pripravile znova zanimive prtičke in klekljane podobe, vse od cvetličnih in tudi glasbeno navdahnjenih, do prevladujočih morskih motivov.

Nekaj besed o samem izdelovanju čipk sta zbranim namenila domača knjižničarja, Veronika Drašček in Jože Dobovšek, ki sta razkrila nekaj zanimivih zgodovinskih podrobnosti iz sveta slovenskega čipkarstva - največja klekljarska središča pri nas so Idrija, Žiri in Železniki, nastala pa so po zaslugi žene češkega rudniškega posestnika, Barbare Uttmann iz Nürnberga, katera naj bi to posebno umetnost prenesla na slovenska tla. V zlatih časih, to je bilo v prvem desetletju 20. stoletja, je bilo na škofjeloškem območju kar okoli 4000 klekljaric in nekatere med njimi so klekljale tudi dvanajst do štirinajst ur na dan.

Z Idrijskega se je klekljanje razširilo po vsej Sloveniji, in tudi v Radečah se vestne gospe spretnih rok srečujejo s tem namenom, izdelale pa so že toliko neprecenljivih del, da so jih ponosno predstavile na zdaj že četrti samostojni razstavi.

Skupino Nitke sestavljajo Danica Dular, Mojca Gorenjak, Zinka Grebenc, Pavla Hrga, Marinka Kravogel, Vera Lipec, Ida Lipoglavšek, Vida Remih, Rezi Strniša, Dragica Šmit, Anica Terglav in Marica Višnikar, družijo se pa že vse od leta 2010, ko jih je v čipkarski svet popeljala Milojka Gregorčič, po rodu iz Idrije. Kot samostojna Skupina klekljaric Nitke delujejo peto leto.

Vera Lipec je ob nagovoru navzočim ob otvoritvi razstave med drugim poudarila, kako se v duhu koristnega s prijetnim prepleta njihovo druženje, saj soustvarjajo pomemben del kulturnega življenja v Radečah, z vidika ohranjanja ročnih spretnosti, obenem pa klekljanje predstavlja tudi svojevrstno sprostitev.

Glasbeno točko ob dogodku sta izvedli Daša Naja Klanšek (flavta) in Tija Bervar (kitara), prav tako prijetno pa je zvenel tudi trio violin izpod prstov Tajre Mušinović, Lare Rataj in Klare Mlakar.

Po končanem uradnem delu je sledila manjša pogostitev in druženje zbranih. Razstava bo na ogled do konca meseca marca v radeški knjižnici.

 

Share
Ostale novice iz Posavja