Humanitarnost

Klikajte tudi Radečani: zaživel je števec okužb preko samoporočanja

covidsamoporocanjeVčeraj sta Dewesoft in AFormX skupaj s svojimi prijatelji spletno življenje vdihnila neodvisni strani za zbiranje in prikazovanje podatkov o okužbi Covid-19 v Sloveniji. Ustvarili so števec okužb, po katerem bo možno oceniti realno stanje epidemije po občinah in regijah v Sloveniji, vsak posameznik pa lahko izvede vnos bodisi le sam zase bodisi za celo družino istega gospodinjstva.

Anonimno sporočanje ni zahtevno. Označite DA ali NE pri vprašanju, ali imate tipične simptome koronavirusne bolezni, izberete število oseb za katere sporočate podatke, vnesete EMŠO (pred pošiljanjem se le-ta anonimizira s SHA256 algoritmom - po zagotovilih ustanoviteljev spletne strani na ta način iz anonimizirane EMŠO, ki jo hranijo, ni mogoče priti povratno do prave EMŠO) in izberete regijo, Radečani torej Spodnjeposavsko ter oddate podatke.

Pomembno: če ste vnesli, da simptomov nimate, se pa tipični simptomi (povišana telesna temperatura, kašelj, izcedek iz nosu, glavobol, bolečine v mišicah ali/in težave z dihanjem) pri vas ali komu iz vašega gospodinjstva naknadno pojavijo, je vnos na COVID-19 SAMOPOROČANJE potrebno čimprej ponoviti - tako lahko vsak posameznik aktivno pripomore k ustvarjanju realne slike glede trenutne stanja.

Podrobna statistika zdravih, okuženih, samoizoliranih in ozdravljenih Slovencev na nivojih Slovenije, regije in občine, pripravljena na osnovi samoporočanja pa bo zaradi reprezentativnosti vzorca na voljo šele, ko bodo zbrani podatki 200.000 Slovencev. Do 05.40 ure danes je samoporočalo 26% vzorca, kar pomeni 53 318 vnosov.

Še petkrat toliko jih torej mora biti vnešenih, zato 6-članska ekipa na čelu katere so pobudniki Tomaž Gregorič, Sašo Knez in Primož Rome poziva državljane, naj "delijo to stran na svojih družbenih omrežjih in pomagajo čimprej zbrati še podatke slabih 147 tisoč Slovencev, da bomo tudi sami lahko pregledovali podatke in na njihovi osnovi sprejemali dobre odločitve."

 

 

 

Share
Ostale novice iz Posavja