Narava

Le streljaj iz Radeč pozebe sadnih sort k sreči ni

sadjarstvopecjablanecvetoceOb tem, ko je pozornost večine usmerjena v trenutne zdravstvene nevšečnosti, je velik nebodigatreba prinesla še ohladitev, katere posledice najbolj zaskrbljeno spremljajo sadjarji. Kakšno je stanje v bližnji Loki pri Zidanem Mostu, je povedal kar nosilec dopolnilne dejavnosti na kmetiji Branko Pec, ki ga pogosto obiščejo tudi Radečani v želji po domačih jabolkih in hruškah.

Včeraj se je živo srebro namreč spustilo do -1, a so ker cvetovi pretežno še zaprti, sadnega drevja nizke temperature niso prizadele, je pojasnil Branko Pec. "Stanje pa je resda sedaj na meji, saj do maksimalno -1,5 stopinj cvetovi in s tem potencialni bodoči plodovi še niso pod vprašajem, večje ohladitve pa brez dvoma pustijo posledice," pravi sadjar, ki se še spominja spomladanske pozebe izpred nekaj let, ko jih je narava ob štirih stopinjah pod ničlo prikrajšala za kar 80% letnega pridelka.

Zaradi možnosti jutranjih pozebnih temperatur v teh dneh so sicer na ministrstvu za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano že konec preteklega tedna sadjarje pozivali k oroševanju, ki je zanesljiva tehnika aktivne zaščite nasadov pred pozebo, sicer pa se da pozebo preprečevati tudi s kurjenjem ali s pomočjo aparatov za pihanje toplega zraka.

Kaj bo s cvetovi, ki so bili nekoliko že odprti, bo pokazal čas, Pec pa ocenjuje, da je dozdajšnja škoda morda največ 10% ter upa, da pri tem tudi ostane.

 

 

Share
Ostale novice iz Posavja