Narava

V Ostrovrharjevih goricah zasadili mariborsko kavčino

Zasaditev-trte-02Kljub zelo neugodnemu vremenskemu dogajanju v aprilu, se je v Ostrovrharjevih goricah v Zagradu posadila potomka najstarejše vinske trte  na svetu – mariborske kavčine. 

Skrbništvo posajenih potomk smo podarili zaslužnim vinogradnikom Ostrovrharjevih goric za prizadevnost pri organizaciji vseh dvanajstih pohodov od zidanice do zidanice po Ostrovrharjevi vinski poti.

Potomki sta bili posajeni na posestvih družine Janeza Kmetič in družine Francija Kmetič v Zagradu.

Darovalca sadik, po dogovoru z lastništvom potomstva, je drevesnica in trsnica Krajšek.

Jerneja in Matjaž sta pri zasaditvi, kot botra, prispevala pomemben strokovni pogled za razvoj vinogradništva in tradicijo zasejevanja pomembnih vinski sort v našem majhnem vinorodnem okolju.

V okviru dogodka je bila v zidanici družine Janeza Kmetič slavnostno odprta zanimiva starodavna grajska kuhinja, v kateri so posamezni deli stari od 80 pa tudi do 200 let.

Dogodka so se udeležili predsednica društva vinogradnikov Šentjanž, Renata Kuhar, predsednik KS Svibno,  Primož Knez, predsednica Aktiva kmečkih žena Arnike, Marjana Dolinšek, predsednica PGD Svibno, Anita Ključevšek, predsednica Krajevne organizacije Rdečega križa Svibno, Vida Renko in predsednik Turističnega društva Ostrovrharji Svibno, Anton Renko.

V imenu vseh hvala za povabilo novim lastnikom posajenih sadik.

Vse navedene znamenitosti v Ostrovrharjevih goricah si lahko ogledate v soboto, 17.06.2017, ko bo organiziran 13. Pohod po Ostrovrharjevi vinski poti

 

Pripravilo: TD  Ostrovrharji Svibno,Sekcija vinogradnikov Zagrad     

                                                                         

Share
Ostale novice iz Posavja