Gasilstvo

Gasilci ob pomoči občanki stopili na tanko mejo med zdravjem in koronvirusom

Intervencijatehindrugapomoc202003-21-4Po pestrem dogajanju, ki je v marsikomu, ki je šel v sobotnem dopoldnevu mimo gasilskega doma, sprožil kopico vprašanj in ugibanj, se danes, ko so se razmere umirile, predvsem pa razjasnile, lahko občani Radeč odpočijejo od negotovosti. Celodnevna intervencija, skozi katero je bila na preizkušnji strokovnost PGD Radeče, pravilnost odločitev v kriznih razmerah in delovanje v maksimalni preventivni meri, so se izkazali kot dragocena "šola" za bodoče primere pomoči potrebnim, ne le v času koronavirusa, pač pa tudi v splošnih, običajnih časih.

Kot je poročal že SPIN, informacijski program gasilcev, so v soboto zjutraj ob pol osmi uri bili člani PGD Radeče aktivirani s strani ReCo Celje z navodilom, da je potrebna pomoč nepokretni osebi. Z ozirom na trenutnem razmere se je poveljnik PGD Radeče Janez Sonc odločil aktivirati le ozko skupino ljudi in ne celotne operativne ekipe, kot je sicer običajno v interventnih primerih.

pgdradecegvc1625Pet gasilcev je tako z GVC 16/25 izvozilo na območje Krakovega, kjer jih je pred hišo pričakal sosed in dva gasilca, opremljena z vso razpoložljivo osebno zaščitno opremo (maska, rokavice, zaščitna očala), sta vstopila v hišo, da bi pomagala nemočni ženski. Oseba ni bila v življenjski nevarnosti, ker pa je obstajal sum na morebitno poškodbo hrbtenice oziroma kolka sta gasilca pokilcala na pomoč zdravstveni kader. In ob prihodu ekipe NMP in njihovih prvih postopkih so se začeli zapleti.

Pojavil se je namreč sumu glede okužbe s COVID19 in občanka je bila prepeljana v Celje, kjer so stekli postopki za preverjanje morebitne okuženosti s koronavirusom, gasilcem pa je bilo svetovano, naj v gasilskem domu počakajo na rezultate, ali ni morda tudi intervencijska gasilska ekipa bila izpostavljena virusu. Tako se je vseh pet gasilcev, ki so se odzvali klicu poveljnika PGD Radeče Janeza Sonca, vrnilo v domač gasilski dom in po navodilu ReCo Celje je Poklicna gasilska enota Celje v dobrih 15 minutah prispela v Radeče.

Onemogočen dostop do gasilskega doma in dezinfekcija
Dostop do doma gasilcev so s trakom omejili, da se dogaja nekaj resnega pa je nakazoval tudi velik napis na njihovem vozilu »DEZINFEKCIJA«. Trije tovariši iz celjskih poklicnih vrst so poskrbeli za razkuževanje opreme in vozila, radeški gasilci pa ob tem oblikovali dekontaminacijsko cono in eden za drugim poskrbeli za temeljito čiščenje od nog do glave. »Postopali smo, kot da bi bili izpostavljeni virusu, to pomeni, da smo naša osebna in tudi zaščitna oblačila povsem ločili od vsega ostalega, se en za drugim stuširali in v t.i. čisti coni čakali na rezultate, ki razkrivajo, ali je kdo od sodelujočih pozitiven ali smo - kot smo vsi upali in želeli – vzorci negativni,« je opisal Janez Sonc, ki dodaja, da je bilo včerajšnje dogajanje precejšnja preizkušnja ne le za gasilce, pač pa je odkrila tudi potrebo, da je na določene pomembnosti občane nujno dodatno opozoriti.

Ob 17.20 znano: koronavirusa NI!
Na stanje in nastalo situacijo so bili v času čakanja na rezultate opozorjeni tudi poveljnik Gasilske zveze Radeče Karl Klembas in poveljnik Civilne zaščite Občine Radeče Tomaž Knavs, kot tudi radeški župan Tomaž Režun. V ožji sestavi se je tako včeraj popoldan sestal občinski štab civilne zaščite in sprejel določene ukrepe glede na možne razplete. Sonc pravi, da je bil v tem kriznem obdobju čakanja izkazan korekten odnos štaba CZ in same radeške občine do gasilcev, prav tako so imeli zagotovljeno prehrano in tudi postelje, v kolikor bi se izkazalo, da bi morali noč s sobote na nedeljo radeški gasilci preživeti v karanteni. To k sreči ni bilo potrebno, saj so malce pred pol šesto uro prišli težko pričakovan rezultati – NEGATIVNI! Tako za udeležene gasilce in tudi za občanko s Krakovega, ki je potrebovala pomoč. In uradno je bila intervencija ob 19. uri zaključena.

Ob srečnem razpletu Janez Sonc, ki je držal roko nad včerajšnjo celodnevno intervencijo, poudarja, da je zlasti v tem času, ko je prisotna pri marsikomu tudi že tesnoba zaradi koronavirusa, izjemno pomembno, da občani – če se že zgodi, da potrebujejo pomoč - predstavijo jasno stanje, podajo raje več informacij kot premalo, predvsem pa, da ne prihaja do morebitnega prikrivanja dejanskega stanja, da se realnih situacij ne poskuša omiliti, saj le tako dispečerji na ReCo lahko na primeren način in v primernem obsegu aktivirajo potrebne reševalne ekipe. Prav zato in tudi, ker se PGD Radeče zaveda, da je pomembna tudi komunikacija gasilcev z občani, je PGD Radeče na svoji Facebook strani objavilo, da »je PGD Radeče vedno in v vseh situacijah z občani« in da zato, da bodo lahko gasilci brez nepotrebnega izpostavljanja opravljali naloge pomoči in reševanja, naj se »v kolikor obstaja najmanjši sum na obolelost za koronavirusom, to nemudoma sporoči osebi na drugi strani številke 112«.

Vsem je torej padlo veliko breme negotovosti z ramen, najpomembneje za občane pa je, da razplet sobotnega dogodka potrjuje, da okužene/-ga s COVID-19 na osnovi interventnega primera s Krakovega, v Radečah NI.

In za zaključek znova opozorilo, katerega večina sicer upošteva, a ne bo odveč ponoviti: delujmo karseda preventivno in samoizolacijsko v največji možni meri ter s tem v tem kriznem času po nepotrebnem ne izpostavljajmo interventnih ekip (gasilcev, NMP, policistov ipd) danim razmeram.

 

 

Share
Ostale novice iz Posavja