Gasilstvo

Prva krompirjada gasilk Gasilske zveze Radeče

NaslovnakrompirjadaNa sončno sobotno dopoldne je okrog lovskega doma na Močilnem, nekaj kilometrov iz Radeč, prijetno dišalo. Gasilke smo namreč na štirih delovnih točkah pripravljale pražen krompir, katerega je nato ocenila izbrana komisija, druženje pa se je nadaljevalo ob malici in v sproščenem vzdušju.

Po tem, ko smo se gasilke vseh štirih prostovoljnih gasilskih društev iz občine Radeče, zjutraj zbrale na dvorišču lovskega doma na Močilnem, je sledil pozdrav Komisije za delo s članicami pri Gasilski zvezi Radeče in seznanitev z okvirnim potekom dneva, ob tem pa še srkanje jutranje kavice ob doma pripravljenih dobrotah izpod rok pridnih gasilk. 

Za vse ekipe se je ob istem času pričelo lupljenje kuhanega krompirja in celoten postopek praženja le-tega, vse do serviranja, ki se je prav tako zaključilo istočasno. Pri dodatkih, ki glede na pravila razpisa niso bili omejeni, smo gasilke lonce, polne krompirja, začinile z marsičem: smetano, drobnjakom, ocvirki, slanino, čilijem, peteršiljem, česnom, mesnim sokom svinjske pečenke, zakuho iz goveje juhe, in verjetno še čim.

Ocenjevalna komisija v sestavi Brigita Stopar (direktorica občinske uprave Občine Radeče, Rado Mrežar (predsednik Gasilske zveze Radeče) in Drago Klanšek (predsednik Krajevne skupnosti Vrhovo) je predse dobila štiri male krožnike in se lotila pomembne naloge - dodeljevali so namreč točke posameznemu krožniku praženega krompirja, pri čemer so se osredotočili na tri segmente: vonj, izgled in okus.

Na 1. Krompirjadi gasilk GZ Radeče je zmagala 8-članska ekipa PGD Jagnjenica, 2. mesto je zasedla gostiteljska 6-članska ekipa iz PGD Radeče, 3. mesto pa sta si z enakim številom dodeljenih točk delili PGD Svibno in PGD Vrhovo, obe v 3-članski sestavi.

Prvič izveden kulinarično-družabni projekt, katerega je Komisija za članice pri Gasilski zvezi Radeče zastavila v svojem programu dela, je zasnovan po podobnem konceptu kot že uveljavljena golažijada Gasilske zveze Radeče. Prvo skupno kulinarično druženje gasilk celotne radeške gasilske zveze je potekalo v organizaciji PGD Radeče, prihodnje leto pa bo (ker so zaradi deževnega vremena člani PGD Jagnjenica za september predvideno golažijado morali prestaviti na spomladanski čas) organizatorske vajeti po dogovoru prevzelo bodisi PGD Svibno bodisi PGD Vrhovo. Načrtovano je namreč, da se z vidika gostiteljstva kolobari, torej posamezno prostovoljno gasilsko društvo organizira dogodek vsaka štiri leta.

Ob razglasitvi rezultatov je vsaka ekipa prejela priznanje za sodelovanje in skupno darilo, sladko pozornost pa so prejeli tudi člani ocenjevalne komisije, kateri so še namenili vsak nekaj besed ob uspešno izvedeni krompirjadi. Nato je sledil srečelov - večinoma domača podjetja so darežljivo prispevala svoje izdelke oziroma storitve in zahvaljujoč sponzorjem je vsaka udeleženka krompirjade prejela darilno vrečko v vrednosti približno 15 EUR.

Prijazno so nam pomagali: Baron International d.o.o. (Polona Koren); 4 kids and us, kozmetika d.o.o. (Vanja Rainer); Finsvet d.o.o. (Sebastijan Grm); Radeče papir Nova d.o.o. (Tomaž Režun); Gostilna Jež (Rok Martinčič); Gostilna Strnad (Nataša Pečnik); Pekarna Kruhek iz Sevnice – podružnica Radeče (Tatjana Kajič); Papiroti, vse iz papirja, d.o.o. iz Senovega (Valerija Bizjak) in Lovska družina Radeče (Boštjan Ravnikar). Iskrena hvala v imenu Komisije za delo s članicami pri Gasilski zvezi Radeče!

Sledila je pogostitev udeleženk in gostov, ob kateri na krožnikih seveda ni manjkalo praženega krompirja, klobas in prilog. Druženje se je nato nadaljevalo v duhu glasbe, plesa in dobre volje še v popoldanski čas, članice Gasilske zveze Radeče pa se bomo pred naslednjo, drugo krompirjado, znova malce bolj številčno zbrale na spomladanski strokovni ekskurziji.

Z vpeljavo družabnih, kulinaričnih in strokovnih aktivnosti v naše skupne programe dela se želimo bolj medsebojno povezati in se družiti ob kakšni dodatni priložnosti več, kot le enkrat letno ob tekmovanju Gasilske zveze Radeče. In prva krompirjada je bila prvi korak v to smer …

Share
Ostale novice iz Posavja